7 gode råd mod højt blodtryk

Skrevet af
forhøjet blodtryk

Dit blodtryk afhænger af, hvor stor en kraft dit hjerte sender blodet rundt i din krop. Jo højere kraft blodet pumpes rundt i kroppen, desto højere blodtryk har du. Hvis du f.eks. er overvægtig, bruger dit hjerte flere kræfter end normalt, da modstanden i kroppen er større. Når man snakker om blodtryk, optræder der to værdier: Det systoliske blodtryk og det diastoliske blodtryk.

  • Systoliske blodtryk: Måler trykket i blodårene når hjertet trækker sig sammen og pumper blod ud i kroppen
  • Diastoliske blodtryk: Måler trykket i blodårene når hjertet slapper af mellem to slag

Det optimale blodtryk er 120/80. Du kan selv måle dit blodtryk ved hjælp af blodtryksmåler og ellers kan du få målt blodtrykket hos din læge. Lider du af forhøjet blodtryk, er det vigtigt at gøre noget aktivt ved det. Forhøjet blodtryk kan have seriøse konsekvenser for dig helbred.

Her kan du lære, hvordan du naturligt sænker dit blodtryk ved hjælp af blandt andet sund kost og motion.


1. Spis mindre salt

Salt har en dårlig effekt på dit blodtryk. Salt ophober sig i blodet og suger væske ind i blodårerne. Det er denne proces, som får dit blodtryk til at stige. Du kan spare på saltet både ved at undgå at oversalte din mad, men også ved at mindske dit indtag af f.eks. kødpålæg, lakrids og fastfood. Disse madvarer indeholder en høj mængde salt.


2. Undgå overvægt

Hvis du vejer for meget påvirkes hormonerne i din krop, hvilket kan resultere i et højere blodtryk. Derfor er det vigtigt at holde din vægt nede på et sundt og almindeligt niveau - eller så tæt på som muligt! For hvert kilo du taber dig, falder dit blodtryk med 1 mm Hg. Taber du dig bare 5 kg, kan det altså gøre en forskel for dit helbred.


3. Drik mindre alkohol

Et højt indtag af alkohol kan resultere i et forhøjet blodtryk. Du kan med god samvittighed drikke et glas vin en gang i mellem, men det er vigtigt at det ikke overskrider sundhedsstyrelsens anbefalede mængde alkohol pr. uge. Det vil sige 7 genstande for en kvinde og 14 genstande for en mand.


4. Stop med at ryge

Et forhøjet blodtryk forværres af rygning. Dette skyldes nikitonen i tobak, som bruges cigaretter. Nikotin frigiver nemlig hormonet adrenalin. Hormonet får blodårerne til at trække sig sammen og får hjertet til at slå hurtigere, hvilket i sidste ende vil resultere i, at blodtrykket øges.


5. Dyrk motion

Alle former for motion medvirker til at sænke blodtrykket. Motion, der får din puls op, får din blodårer til at udvide sig og derved falder dit blodtryk. Stillesiddende arbejde kan have en negativ indvirkning på blodtrykket, derfor er det specielt vigtigt at dyrke motion, hvis du arbejder på kontor eller lignende. 


6. Undgå stress

Stress kan hurtigt for blodtrykket til at stige. Særligt personer med længerevarende stress, kan mærke det gå ud over kroppen. Derfor er det vigtigt at undgå stress eller alt for stressede situationer, hvis du har forhøjet blodtryk. Sørg for at du har tid til at slappe af, slå hovedet fra og bearbejde alle de indtryk, du får på en dag. Du kan f.eks. gå en tur og nyde naturen, så du samtidig får rørt dig.


7. Spis sundt og varieret

En sund og varieret kost består gerne af proteiner i form af kød, grøntsager og frugt. Det anbefales, at du spiser fisk minimum 2 gange om ugen, da det indeholder sunde fedstyrer. Hjerteforeningen har lavet en række anbefalinger til kost og mad, som er godt for dit hjerte. En sund kost vil forebygge overvægt og dermed også  forhøjet blodtryk som følge af dette.Læs mere om blodtryk:

    •  Blodtryk | Det siger blodtrykket om din sundhed
    •  Forhøjet blodtryk - hvad kan man gøre?
    •  Hvordan måler jeg mit blodtryk?
    •  Lavt blodtryk | Årsager, symptomer & behandling


Fri fragt over 299 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.