Vink farvel til pigmentpletterne


De små plamager eller pletter på huden er næsten ikke til at tage fejl af. Du kender dem både som hormonpletter, leverpletter og pigmentforandringer.

Selvom man i løbet af årene ikke vil kunne løbe fra en forandring i huden, anses pigmentpletter hos størstedelen af alle kvinder som en skønhedsfejl, de helst havde set sig foruden. Heldigvis findes der en række cremer og behandling, som både kan være med til at forebygge og bekæmpe dine pigmentpletter. Læs blot med her! 

Hvad er pigmentpletter?

Pigmentpletter opstår, når cellerne producerer for lidt eller for meget pigment. De er i dybest set et udtryk for ændringer i huden og kan ses både som skygger, skjolder, pletter eller plamager. Pigmentpletter opstår oftest i ansigtet, på halsen, brystet samt hænder og arme.

Grunden hvorfor de mørke eller lyse pletter opstår, er hudens forsøg på at beskytte sig mod udefrakommende og indre påvirkninger ved hjælp af pigment. Det kan være alt fra solens skadelige stråler, ubalance i kroppen til psykisk belastning som stress. Såfremt vi passer godt på vores hud, vil sandsynligheden for forekomsten af pigmentpletter også være mindsket.

Mange forveksler dog pigmentfejlene med de naturlige fregner. Det kan i flere tilfælde også være svært at skelne mellem de to. Dog kan pigmentfejlene ikke forsvinde, og de kan med tiden blive mere mørke og ujævne, såfremt man ikke beskytter sig under solen m.m. 

Typer af pigmentpletter

Pigmentpletter kan se meget forskellige ud i forhold til størrelse og farve. De opdeles overordnet indenfor to kategorier: 

 • Mørke pigmentpletter (Hyperpigmentering). Disse dannes som følge af en øget produktion af pigmentet melanin.
 • Hvide pigmentpletter (Hypopigmentering). Disse dannes som følge af en mindsket produktion af pigmentet melanin.

Er pigmentpletter farlige?

Pigmentforstyrrelser er helt almindelige og kan findes på stort set alle mennesker. Som udgangspunkt er de helt ufarlige, men det er vigtigt at holde øje med dem, såvel som modermærker.

Du skal være opmærksom på:
1. Om de forandrer sig meget  
2. Om de bliver mørkere  
3. Om de bliver uens i kanterne  

Hvis du er i tvivl om dine pigmentpletter tager meget forandring, er det vigtigt at tage det op med din læge. 

Årsager til pigmentpletter

Årsagerne til pigmentforandringer er mange. Hovedårsagen til de mørke mærker, er for størstedelen for meget sol og for lidt, hvis ingen, beskyttelse mod UV-stråler.

Måske er man på nuværende tidspunkt ikke plaget af pigmentfejl, men med dårlige solvaner, kan du uden tvivl se frem til en fremtidig hud, der både kan være særdeles rynket og fyldt med pigmentfejl. Når det gælder plejen af sin hud, bør man gribe ind allerede fra dag et. 

Det er derfor også vigtigt, at du passer godt på din hud, vælger den rette behandling og vælger en sund og nærende pleje gennem hele livet.  

Årsager til pigmentfejl:

 • Psykisk belastning og ubalance i kroppen.
 • Graviditet og hormonelle forandringer.
 • Pletterne kan være genetisk forårsaget.
 • Allergiske reaktioner.
 • Hårfjerning og barbering.
 • Skader i huden fra fald og slag.
 • Solskader.
 • Hudirritation som akne og eksem.
 • P-piller.
 • Medicin, strålebehandling og kemiske påvirkninger.

Fjernelse af pigmentpletter

Store pigmentpletter i ansigtet og på armene kan være svære at leve med. Er skaden sket, er det trods alt muligt at fjerne pigmentfejl på flere forskellige måder. Glem ikke, at det er allervigtigst, at du i en tidlig alder plejer, beskytter og nærer din hud efter behov.

Pigmentpletter behandling kan ske på følgende vis: 

Creme mod pigmentpletter

De fleste cremer mod pigmentfejl vil hæmme produktionen af melanin. De kan derimod også tilbageføre det dannede pigment, således huden igen kan blive ensartet. De fleste cremer mod pigmentforandringer kan anvendes alle de steder plamagerne opstår. Det er dog også muligt at finde serum og creme, der er henvendt eksempelvis til ansigtet.  

Dermaruller

De små nåle på dermaruller er med til at stimulere cellevæksten og bindevævet, og skulle efter sigende ikke blot have en god effekt på akne, men også pigmentforandringer. Man kan få behandlet huden med dermaruller på en klinik. Det er også muligt at købe en derma roller til hjemmebrug. Du kan blandt andet finde Ecooking Derma Ruller og Argador Dermaroller hos Med24.dk  

Blegning af pigmentpletter

Der findes både cremer, masker, peeling og serum mod misfarvninger. Disse har en lysende effekt og tilbydes blandt de fleste store brands indenfor personlig pleje og skønhed; herunder Pharmaceris, Nuxe, La Roche-Posay og Clinique.

Du kan finde hele sortimentet af effektive midler mod pigmentforandringer lige her

Lægens indgreb

Hos hudlægen får man oftest lys- eller laserbehandling mod pigmentpletter. Kemisk peeling er også en mulighed. Disse indgreb er særligt effektive, men kan være smertefulde.  

Makeup mod pigmentfejl

Går du ikke så meget op i en permanent fjernelse af dine pigmentpletter, men ønsker blot, at de til tider kunne skjules, er makeup altid en sikker vinder. Man kan nå meget langt, når det gælder ensartet hud og brugen af den rette concealer og foundation

Alternativ behandling

Er man hverken meget for brug af indgreb med cremer, laserbehandling eller makeup, kan disse alternative behandlingsformer ifølge husråd hjælpe dig mindste lige så godt på vej!

Flere anvender blandt andet æblecidereddike mod pigmentfejl, og derudover kan en daglig behandling med salicylsyre også være med til at reducere eller fjerne leverpletterne. De mest effektive pigmentforebyggende planter og olier siges at indeholde C-vitamin, der ifølge forskning bidrager til at styrke huden.  

Forebyggelse af pigmentforandringer

Som påpeget er pigmentpletter efter sol en af de største årsager til, at folk er plaget af de brune og hvide plamager. Ved blot at beskytte sig med en solcreme med den rette solfaktor, kan du nemt undgå de solskader, der senere i livet forårsager både rynker og hudforandringer. Du kan med stor fordel læse vores artikel om valg af den rigtige solfaktor!

Er pigmentforandringer forårsaget af graviditet eller genetiske årsager, er det ikke muligt at forebygge, men du kan derimod bekæmpe dem ved hjælp af ovenstående behandlingsmetoder.

Den bedste vis hvorpå pigmentfejlene kan forebygges er som tidligere nævnt ved hjælp af den helt rette pleje af din hud. Vi har udviklet en ultimativ guide til alle hudtyper, som giver et godt overblik over den rette pleje af din hud! 

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.