Ørevoks & propper i ørene - sådan fjerner du ørevoks!

Skrevet af
kvinde har propper i ørene med24 stort billede

Selvom ørevoks dannes hos alle, vil de fleste helst være fri for at de orange klumper bliver synlige. Dette får de fleste til at ty til vatpinden, der desværre kan gøre langt mere skade end gavn i øret. Du kan blive klog på skånsomme alternativer til vatpinde, du så nemt kan fjerne ørevoks og propper i ørene. Hvad er ørevoks?

øre med propper af ørevoks med24

Ørevoks er en helt almindelig substans, der oftest er våd eller fedtet. Ørevoks dannes af små kirtler i huden i den yderste del af øret, hvor det opfanger støv og snavs. Den klæbrige voks kan desuden modvirke infektioner i huden i øregangen. Med andre ord er ørevoks med til at holde øret rent.  

Desværre er mange i dag utilfredse med mængden af ørevoks i øret, hvilket får dem til at benytte vatpinde, hårnåle eller lignende instrumenter til at fjerne ørevoksen. Det kan ikke understreges nok, at det er det sidste, du skal gøre, hvis du er træt af ørevoks. Ørevoks i øret vil langsomt og naturligt føres udad i øregangen, hvor du forsigtigt kan fjerne det med en blød serviet, når det er helt ude.  

Hvordan kan ørevoks se ud?

Mængden af ørevoks er forskelligt fra person til person. Nogle personer har meget ørevoks, mens andre ikke bemærker det. Der findes to hovedgrupper af ørevoks: Den våde, klæbrige og den tørre, skallende ørevoks. 

Farven kan variere og du kan både opleve brun ørevoks, orange ørevoks eller gult ørevoks, hvis du har den våde type. Personer med tør ørevoks kan opleve en mere grålig farve. 


Propper på grund af ørevoks

En af de mest almindelige gener i forbindelse med ørevoks er propper i ørene. En prop i øregangen opstår, når ørevoksen ikke transporteres ud af øret som normalt. En af de hyppigste årsager til vokspropper i øret er brug af vatpinde, som skubber ørevoksen længere ind i øregangen. 

Huden i øregangen er følsom og hvis den bliver irriteret, kan der hurtigst blive dannet nye hudceller, hvilket medfører mere ørevoks. Derfor ses gener ved ørevoks også hyppigt i grupper, der arbejder steder med meget støv samt personer med eksem i øregangen. 

Der kan opstå forskellige gener på baggrund af et stoppet øre. Symptomerne på en prop i øret forårsaget af ørevoks kan bl.a. være: 

 • Nedsat hørelse
 • Fornemmelsen af at have en prop i øret
 • Trykken i øret
 • Kløe i øret
 • Susen i øret
 • Let fornemmelse af svimmelhed

Propper i øret på flyveturen

propper i ørene på grund af tryk i flyet

En anden og hyppig grund til propper i øret er tryk. Her er det nemlig ikke ørevoks, som stopper øregangen og giver smerter. Denne form for prop i øret er almindelig ved flyrejser, hvor trykket i kabinen ændres.  

For at forstår denne form for prop i øret, skal du vide lidt om ørets opbygning. Et øre kan deles op i tre dele: Det ydre øre, mellemøret og det indre øre. Mellemøret er et rum fyldt med luft, som forbindes til næse og hals gennem det eustakiske rør - også kendt som øretrompeten. Det er gennem denne kanal, at luften kommer ind i mellemøret og sørger for, at vi har det samme tryk i øret som i luften omkring os. 

Når vi letter med et fly, sænkes trykket i kabinen, hvilket får trykket i mellemøret til at stige. Det er denne trykændring, som giver den genkendelige følelse af at have en prop i øret. Stiger trykket til et højt nok niveau i øret, vil der ske en trykudligning i det eustakiske rør, som åbner sig for at udligne trykket. Dette giver en fornemmelse af, at proppen “popper”. 

Det kan være smertefuldt og nogle langvarigt, når der opstår tryk i øret. Du kan heldigvis selv hjælpe det eustakiske rør med at åbne sig ved hjælp af følgende tricks: 

 • Gab - også selvom du ikke er træt
 • Puds næse
 • Tyg tyggegummi eller sut på bolsje – at synke hjælper kanalen med at åbne sig
 • Spis og tyg maden langsomt
 • Brug ørepropper til flyvning

Fjernelse af ørevoks - skånsomt og effektivt

Når du skal undgå vatpind og lignende, små genstande i øret, kan det virke svært at få propper af ørevoks ud af øret. Heldigvis kan almindelige håndkøbslægemidler såvel som din læge hjælpe dig med at fjerne propperne – uden at skabe nye propper og problemer. 

Fjernelse af ørevoks i det ydre øre

Sidder ørevoksen i det yderste af øret, hvor det er synligt, kan du nemt tørre det væk. Det er vigtigt, at du kun fjerner ørevoksen udenfor øregangen og ikke inde i selve øregangen. 

Fjernelse af propper i ørene

Det kan være svært at gennemskue den bedste måde at fjerne ørevoks på, når voksen har dannet propper i ørene. Det er dog vigtigt at fjerne ørevoksen, så du undgår ubehag, smerter eller irritation i øret. 

Det behøver heldigvis ikke være svært, når du skal fjerne ørevoks. Du kan nemt benytte en ørerens til blødgørelse af ørevoks, som samtidig fjerner proppen af voks. Alternativt kan du gå til din læge, som kan skylle din øre og dermed fjerne ørevoksen ved hjælp af lunkent vand. Her kan du også få hjælp til at skylle dine øre derhjemme samt vejledning til, hvordan du ellers kan fjerne ørevoks. 


Hvor mange har problemer med ørevoks?

Typen af ørevoks samt mængden af kan være arvelig. Problemer med ørevoks kan dog variere gennem livet, hvor det typisk er ældre eller handicappede, som har problemer med ørevoks og propper i ørene. 

Derudover er hyppig brug af vatpind samt erhverv med meget støv som sagt også medvirkende til propper. Du kan altid søge lægehjælp, hvis du er generet af propper i ørene og gerne vil have hjælp til at fjerne dem. 


Ørevoks hos babyer

Babyer og børn har, ligesom alle andre, ørevoks - og det er kun godt. Det er derfor ikke nødvendigt at bruge vatpinde eller andre redmider i øret. Hvis du har mistanke om propper i øret forårsaget af ørevoks, kan du altid kontakte din læge. 


Læs også:

Pakkeliste til ferien – 14 ting du skal huske, når du rejser
Høfeber: 10 gode råd til egenomsorg & forebyggelse
Hvorfor har jeg ondt i halsen, når jeg synker?

tryk på pilen til toppen med24

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.