Jern og folsyre til gravide

Skrevet af
jern og folsyre til gravide

Under din graviditet er det vigtigt, at du får et dagligt tilskud jern og folsyre. Under din graviditet stiger behovet for jern, da både moderkage og foster skal bruge det, ligesom mængden af dit blod bliver større. Folsyre anbefales fra, at du planlægger at blive gravid til og med graviditetsuge 12. Mangel på folsyre kan i første omgang føre til en lav blodprocent, men kan også medvirke til forstyrrelser i nervesystemet med nedsat følesans, psykiske symptomer samt påvirke rygmarvens funktion. Du kan læse meget mere om dosis og øvrige anbefalinger her!


Folsyre til gravide - dosis & anvendelse

Alle kommende mødre har formentlig et brændende ønske om, at give deres barn de bedste forudsætninger for et godt liv. Når du følger Sundhedsmyndighedernes anbefalinger om kosttilskud til gravide, har du hjulpet dit barn det første skridt på vejen til et sundt og dejligt liv. 

Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på dosis og anvendelse, når du begynder på kosttilskud. Din læge kan altid rådgive dig, hvis du er usikker på noget eller har brug for en snak om tilskud til kosten. 

Kvinder, der planlægger graviditet, anbefales:

 • At indtage 400 mikrogram af B-vitaminet folat fra graviditeten planlægges og de første 12 uger af graviditeten

Kosttilskuddet skal forebygge, at der føder børn med visse typer af misdannelser af hjerne og rygmarv - også kendt som neuralrørsdefekter. Det er vanskeligt via kosten at opnå en indtagelse af forsyre, der beskytter mod neuralrørsdefekt. Derfor bør du supplere med et dagligt tilskud af forsyre.

Kvinder, der tidligere har aborteret eller har født et barn med neuralrørsdefekt, samt kvinder, der selv eller hvis partner har neuralrørsdefekt, anbefales:

 • At tage tilskud af 5000 mikrogram folsyre dagligt fra graviditet planlægges til og med 3 måneder henneJerntilskud - dosis & anvendelse

Jern har mange vigtige funktioner i kroppen, bl.a. hjælper grundstoffet med at binde ilt til røde blodlegemer, ligesom jern hjælper med opretholde en normal blodprocent. Når du bliver gravid, stiger behovet for jern på grund af:

 • Dit foster har brug for jern
 • Der bruges en del jern i moderkagen
 • Du får en større blodmængde i graviditeten, hvilket også kræver også en del jern

Mange kvinder har ikke tilstrækkeligt med jern i kroppen, da de gennem menstruation taber ekstra blod end mænd. Jerndepoterne vil derfor blive mindre, og når de bliver tømt vil blodprocenten falde. Det kan være udfordrende at få den rette mængde jern gennem kosten, da en voksen personer kun optager cirka 10% af en jern, de indtager gennem mad, 

Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor jerntilskud til alle i slutningen af graviditeten. Vi anbefaler at købe Hemojern eller Aminojern, såfremt man er gravid.

Alle gravide anbefales:

Et dagligt jerntilskud på 50-70 mg jern sagligt fra 10. graviditetsuge og resten af graviditeten.


Kost til den gravide

Gravide tilrådes at spise en almindelig sund kost. Som gravid har du brug for flere næringsstoffer og mere energi, men det betyder ikke at der er plads til ekstra kager og søde sager. Derimod anbefales det, at du skruer op for den sunde mad og ned for søde sager og søde drikkevarer. Dette kan man gøre ved at følge de 7 kostråd:

 • Spist planterigt, varieret og ikke for meget
 • Spis flere frugt og grøntsager
 • Spist mindre kød - vælg bælgfrugter og fisk
 • Spist mad med fuldkorn
 • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
 • Spis mindre af det søde, salte og fedte
 • Sluk tørsten i vand
pil til toppen med24

Fri fragt over 200 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.
Kontakt kundeservice