Hvad er kombucha? Opskrift på den fermenterede te

Skrevet af
et stort billede af en beholder med kombucha te og glas ved siden af med den smagfulde drik, Med24.dk

Vi har næsten ikke kunne undgå at høre om kombucha, der i de seneste år er blevet meget populær - men hvad er kombucha egentlig? Har du lyst til at bliver klogere på den mystiske kombucha, så læs med her - måske den slet ikke er så mystisk endda! 

Hvad er kombucha?

glasbeholder med kombucha og SCOBY, Med24.dk

Kombucha er en fermenteret te, der stammer fra Asien, hvor den er blevet drukket i mere end 2000 år. Dengang blev kombucha drikken opfattet som en livseliksir, der hovedsageligt var forbeholdt kejseren. Men asiaterne og kejseren fik ikke lov til at holde den fermenteret te for dem selv længe, for kambuchaen spredte sig hurtigt gennem Silkevejen. Derved fik vi i Vesten også kendskab til den gæret te, som i dag især er populær i USA. 

Kombucha te er lavet af sukker, te og en kombucha svamp, også kendt som SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast). SCOBY er en symbiose af gæringskulturer og gode bakterier, der omdanner sukkeret fra teen til alkoholer, aminosyrer og næringsstoffer. Disse ingredienser danner rammerne for den smagfulde, læskende og let brusende kombucha te, der virkelig er blevet en trend de seneste år. 

SCOBY - Kombucha moder

Skal du hoppe med på den kombucha trend, må du først have fingrene i en kombucha svamp. Muligvis bliver du ikke synderligt begejstret for kombucha SCOBY ved første øjekast, da svampen har en blævrende konsistens og en brun-gullig farve. Men lov os at dit kombucha eventyr ikke stopper der, for med tiden vil du uden tvivl blive gode venner med din kombucha moder.  

Svampen til din hjemmelavet kombucha te kan du købe flere steder på nettet. Du kan også være heldig, at en af dine gode venner allerede er godt i gang med at brygge den skønne fermenteret te, og derved kan få en del af deres kombucha moder. Det er nemlig sådan, at kombucha svampen vokser ved hver fermentering, og derfor uden problemer kan deles i flere mindre SCOBY-svampe.  

Er gnisten der slet ikke mellem kombucha svampen og dig, og fungerer kombucha brygningen slet ikke for dig, kan du altid købe kombucha te hos Med24.dk, så du ikke skal snydes for den skønne kombucha drik.


Hvor meget kombucha må man drikke?

Er det første gang, du smager kombucha, er det en god ide at starte stille og roligt. Læg ikke ud med at drikke 2 liter, men start i stedet med et glas af teen. Kroppen og maven skal lige have mulighed for at vænne sig til den gærede kombucha te, og ligesom med de fleste andre drikke- og madvarer er det sjældent en fordel at indtage det i voldsomme mængder.  


glasflaske med kombucha ligger på er gråt bord, Med24.dk

Kombucha guide – opskrift på hjemmelavet kombucha

Er du frisk på at brygge din egen kombucha? Her finder du en opskrift på, hvordan du laver økologisk kombucha og lidt kombucha-tips, så du er helt klar til at begynde dit kombucha-eventyr. 

Du skal bruge: 

•   1-liters patentglas
•   Klæde eller køkkenrulle
•   1 SCOBY (kombucha moder)
•   400 ml kombucha starter væske (den væske din SCOBY ligger i)
•   4 liter vand
•   25 g økologisk sort-, grøn-, eller hvid te – se vores udvalg af økologisk te
•   400 g økologisk sukker 

Første fermentering:

  1. Kog vandet og hæld det over i patentglasset. Tilsæt den valgfri økologiske te og lad det trække i 10-15 minutter.
  2. Opløs sukkeret i den varme te, og lad det stå i et par minutter til teen er helt kølet af.
  3. Kom din SCOBY og kombucha-bryg ned i patentglasset og dæk det med et klæde eller et stykke køkkenrulle. Luk til med en elastik eller en snor.
  4. Nu starter fermenteringsprocessen. Kombuchaen skal stå mørkt ved 20-25 grader i 2-3 uger.
  5. Efter ca. 2 uger kan du begynde at smage på kombucha teen. Smag på den med 1-2 dages mellemrum, indtil væsken har den helt perfekte smag - den skal både være syrlig og have en god sødme.

Når din kombucha har fået den rette smag, tager du kombucha SCOBY op ad patentglasset sammen med 400 ml. af den fermenterede væske - dette skal du bruge til din næste kombucha brygning. 

Er du ikke kæmpe fan af brus, og er du mest til en kombucha uden smag, udover kombuchaens naturlige smag, hælder du blot teen på flaske, og sætter den på køl. Ønsker du derimod kombucha med brus og/eller en skøn smag af fx hindbær, ingefær eller hyldeblomst, skal din kombucha igennem 2. fermentering. 

Anden fermentering:

  1. Hæld kombucahen over på en plastikflaske – plastikflasken gør det nemt at holde øje med udviklingen af trykket, der opstår i flasken.
  2. Tilsæt din favoritsmag til kombucahen og lad den stå ved stuetemperatur i ca. 2-3 dage.
  3. Mærk på flasken, når den er hård, er den klar til at komme på køl.
glas med let brusende kombuchate, og en hånd der rækker ud efter glasset

Kombucha tips – godt at vide når du brygger kombucha!

Hvis SCOBY-svampen ikke flyder op til toppen efter et par dage, er kombucha svampen med stor sandsynlighed død. Er du heldig, har du måske gemt en backup af svampen, eller også må du skynde dig at få fat i en ny SCOBY, så du hurtigt kan komme i gang med fermentering igen. 

Står din kombucha koldere end 20-25 grader, vil fermenteringen tage længere tid. Omvendt vil processen gå hurtigere, hvis kombucha-glasset står ved varmere temperaturer. Prøv dig frem og husk at smage på drikken - hvis ikke det lykkes første gang, så prøver du jo bare igen! 

Oftest kommer SCOBY altid i en startervæske, men skulle du modtage en tør svamp uden væske til at kickstarte fermenteringen, kan du i stedet bruge ¼ æblecider og ¾ vand. Så skal du bare husk at tage starte væske fra efter første fermentering. 


Læs mere om fermentering

Har du lyst til at nørde endnu mere med fermentering og blive klogere på, hvad det er? Hop ind på vores artikel om fermentering – her kan du bl.a. læse om kefir, kraut og kimochi.

Pil til toppen

Fri fragt over 200 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.
Kontakt kundeservice
Brug for hjælp?