Fiskeolie test – Sådan vælger du den bedste fiskeolie

fiskeolie test

Hvad er fiskeolie

Fiskeolie er et af de mest almindeligt kosttilskud, der findes på det danske marked. Det betyder også, at der er et rigtig stort udvalg at vælge mellem og det kan godt være lidt forvirrende. For hvordan ved du, hvad du skal kigge efter og hvordan undgår du at købe et dårligt produkt med ringe kvalitet?

I denne artikel giver vi dig råd og vejledning til, hvordan du kan lave din helt egen fiskeolie test. Du får her svar på, hvad du skal kigge efter på produkterne for at finde den bedste fiskeolie til netop dine behov. Til slut finder du også vores Top5 produkter, som vi anbefaler.

Oliens popularitet kommer især fra at det har et højt indhold af de essentielle omega 3 fedtsyrer (EPA og DHA), som er nødvendige for et godt helbred. Disse fedtsyrer er normalt svære at få i de anbefalede mængder alene igennem kosten og derfor er fiskeolie kosttilskud en nem og praktisk måde at sikre, du får de nødvendige mængder omega 3 fedtsyrer. De bedste kosttilskud med fiskeolie giver dig mindst 600-1000 mg omega3 fedtsyrer per daglig dosis, er bæredygtigt produceret, samt testet og certificeret af tredjeparts laboratorier for at sikre kvalitet, renhed og friskhed.


Hvilken fisk er olien lavet på?

Der findes mange forskellige fisk og det er derfor ikke overraskende at typen af fisk, som er brugt til olien, er afgørende for kvaliteten af kosttilskuddet. Du skal derfor være opmærksom på hvilken type fisk, der er brugt i dit produkt.

Grunden til, at det er et vigtigt kriterie, er mængden af skadelige tungmetaller og stoffer i fisken. Det er sådan, at det er bedre at købe fiskeolie produceret på små fisk som ansjoser og sardiner end store fisk som laks og makrel. Jo mindre fiskene er desto kortere livscyklus har de også. Derfor kan de ikke nå at optage skadelige stoffer i samme mængde som de store fisk.

Fiskenes indhold af tungmetaller har også indflydelse på den senere rensningsproces. Det giver næsten sig selv, at fisk med lavere indhold af tungmetaller ikke skal igennem de samme processer for at komme ned på et godkendt niveau som store fisk med højere indhold. Herudover bliver de små, naturlige fisk, som ikke har været igennem omfattende rensningsprocesser, bedre optaget af kroppen.

Som udgangspunkt er de billigste kosttilskud i højere grad produceret med restprodukter fra fiskeindustrien. Det er nemlig væsentlig billigere at lave fiskeolie af rester fra store fiske end at bruge de små. Udover fiskeolie kan du købe krill olie, som har de samme positive virkninger på vores sundhed.


Hvilken rensningsproces er anvendt?

Som sagt har mange fiskearter et vis indhold af skadelige stoffer som for eksempel tungmetaller. Det gælder især større fisk. Det er vigtigt, at din olie indeholder et lavt niveau af disse, da det ellers kan føre til sygdomme og de er især skadelige for børn og fostrer.

For at man kan bruge fiskeolien til kosttilskud, bliver der anvendt en rensningsproces. Her er molekylær destillering og filtrering den bedste. Her er det nemlig muligt at reducere indholdet af skadelige stoffer til niveauer, som er vurderet sikkert for alle.

Hvilke niveauer er så sikkert at indtage? Her er der lidt forskellige anbefalinger afhængig af, hvem du spørger. Denne tabel opsummerer de gængse standarder.

Fiskeolie tungmetaller

* ppt = dele pr. billioner
* ppb = dele pr. milliarder


Er din fiskeolie frisk?

En fiskeolie skal være frisk for at have en gavnlig effekt på din krop. Jo mere umættet en fedtsyre er, desto mere udsat er den for at oxidere og blive harsk. Omega 3 fedtsyrer fra fisk er nogle af de mest umættede fedtsyrer, som findes, og derfor har de også størst risiko for at blive harske. Hvis en olie bliver harsk, vil den ikke længere have en positiv effekt på dit helbred – tværtimod.

For at måle en olies harskhed bruges TOTOX værdien, som er en opgørelse af Peroxid værdien og Anisidine værdien. TOTOX står for Total Oxidation. Ifølge EU’s fødevaresikkerhed gælder, at du altid skal sørge for at TOTOX værdien på din fiskeolie ikke overstiger 25. Overskrides dette maksimum er produktet ifølge EU´s regler ikke egnet til menneskeføde.


Hvor meget omega 3 indeholder olien?

Når du vælger et fiskeolie kosttilskud, er det vigtigt, at du vælger et produkt med de rigtige mængder omega 3 fedtsyrer - især EPA og DHA syrerne. Det er nemlig disse to syrer, som giver olien sine gavnlige virkninger for os. Du skal have mellem 600-1000 mg omega 3 om dagen for at opnå de gavnlige effekter ved olien. Det svarer til at spise fed fisk mindst to gange om ugen.

Du finder indholdet af omega 3 ved at læse på produktets varedeklaration og tjekke at den daglige dosis af omega 3, herunder EPA og DHA, leverer de anbefalede mængder for at opnå oliens sundhedsmæssige fordele. Det fortæller også om, hvor meget fiskeolie/omega3 du egentlig får pr. kapsel, samt hvor meget du skal tage for at opnå mængderne. Husk det er jo omega 3’en, vi vil have! Med hensyn til koncentrationen af olien er der som sådan ikke noget som er bedre end andet. Det handler dog om hvor mange kapsler, du skal indtage for at opnå den anbefalede daglig dosis af omega 3 fedtsyrerne EPA og DHA. Mindre koncentration er lig med flere kapsler om dagen og højere koncentration er lig med færre kapsler om dagen. 

Der kan som sagt være stor forskel på de forskellige produkter. Nogle produkter skal du tage op til seks kapsler fordelt ud på dagen, hvorimod andre skal du kun tage 1-2 stk. én gang om dagen. Når du vælge et fiskeolie kosttilskud, skal du finde et produkt, hvor du er tryg ved at indtage mængden af kapsler pr. dag, som produktet anbefaler.


Er kosttilskuddet certificeret, kontrolleret og testet?

Din fiskeolie bør være certificeret af uafhængige organisationer. Det er din sikkerhed for, at dit kosttilskud er frisk og ikke harsk, at det ikke indeholder skadelige stoffer og at det kommer fra bæredygtigt fiskeri. De to mest almindelige certificeringer, du skal kigge efter, er Friend of the Sea og International Fish Oil Standards Program (IFOS). Har dit kosttilskud et disse uafhængige certificeringer, kan du vide dig sikker på, at producenter bag tager deres produktion alvorligt og at de går op i at vise dig som forbruger, at de ikke har noget at skjule.

Du kan her læse kort om de to organisationer og er du nysgerrig efter at læse mere, kan du gøre det på deres egne hjemmesider – bare tryk på logoerne.

Friend of the Sea

Friend of the Sea

Friend of the Sea er en uafhængig, non-profit international organisation, som certificerer produkter fra bæredygtige fiskerier og akvakulturer. Det er et af de mest udbredte certifikater og er din sikkerhed for, at produktet er godkendt af tredjeparts kontrol og at produktet ikke stammer fra fiskerier, som skader miljøet, fiskebestanden og fødekæden i naturen.

International Fish Oil Standards Program (IFOS)

International Fish Oil Standards Program (IFOS)

IFOS er den eneste certificeringsordning, som udelukkende arbejder med test og certificering af fiskeolier. Deres test analyserer blandt andet produkternes aktive ingredienser, om det indeholde skadelige stoffer og friskheden af produktet.


Pris

Hvis vi alle skal være helt ærlige, er det som regel her, vi først kigger, når vi køber kosttilskud. Når vi kigger på produkterne, kan der også umiddelbart være stor forskel i priserne. Du må dog ikke kun se på prisen for beholderen. Forskellige produkter indeholder forskellige antal kapsler, forskellige koncentration af omega3 og samtidig er der også forskel på den anbefalede daglig dosis fra produkt til produkt. Vi anbefaler derfor, at du går lidt dybere til værks, når du skal vælge fiskeolie. Her er to måder at vurdere den egentlige pris på kosttilskuddet, når du sammenligner dem.

Pris pr. kapsel
Total pris (fx. 240 DKK) / Total Antal kapsel indhold (fx 120 stk.) = 2,00 kr. pr. kapsel

Pris pr. daglig dosis
Pris pr. kapsel (fx 2,00 kr.) x Daglig dosis (fx 2 kapsler) = 4,00 kr. pr. daglig dosis

Eksempel

Eye Q   
Pris pr. kapsel:             DKK 360,00 / 360 kapsler = DKK 1,00   
Pris pr. daglig dosis:   DKK 1,00 x 2 kapsler = DKK 2,00    

Puori Omega-3 O3
Pris pr. kapsel:             DKK 220,00 / 120 kapsler = DKK 1,83
Pris pr. daglig dosis:   DKK 1,83 x 3 kapsler = DKK 5,50

Når du vælger dit produkt, skal du altså vælge det produkt, som giver dig mest kvalitet for det beløb, du finder rimeligt at betale.


4 gode huskeregler når du køber fiskeolie

  • Undersøg hvilken fisk der er brugt til kosttilskuddet. Husk at det er bedst med små fisk som ansjoser og sardiner frem for store fisk som laks og makrel.
  • Vær opmærksom på hvor meget omega 3 olien egentlig indeholder. Hvor mange kapsler skal du spise for at opnå den daglige anbefalede dosis? Vælg gerne en olie med en høj koncentration af omega 3 fedtsyrerne EPA og DHA.
  • Er produktet testet og certificeret af uafhængige tredjeparts organisationer som Friend of the Sea og IFOS?
  • Er olien renset for skadelige stoffer som for eksempel tungmetaller? Hvis olien er certificeret af en af de to ovenstående organisationer, kan du være sikker på, at olien opfylder alle krav til en god, sund, bæredygtig fiskeolie.

Følger du disse retningslinjer, kan du føle dig tryg ved, at du har købt et kvalitetsprodukt, som er godt for din sundhed.


Med24 anbefaler

•    Eye Q
•    Puori Omega-3 O3
•    Eskimo-3
•    Omni Krill*
•    EPA-GLA+

*Lider du af skaldyrsallergi, må du ikke spise krill olie, da denne er baseret på skaldyr.


Vi anbefaler, at du snakker med din egen læge, hvis du overvejer at begynde på fiskeolie men er i tvivl, om det er nødvendigt eller en god idé. Dette er især vigtigt, hvis du i forvejen tager medicin, da fiskeolien kan have en negativ effekt. Det er særligt gældende, hvis du tager blodfortyndende medicin.

Snak med din egen læge hvis du er i tvivl


Videre læsning:
Fiskeolie til gravide
Krill olie - Sådan hjælper krillolie til et sundere helbred
Fiskeolie - Alt du behøver at vide
Omega 3 fedtsyrer – Derfor er de vigtige for din hjerne og hjerte

Fri fragt over 200 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.