Eksem nedbryder hudens eget skjold

Eksem nedbryder hudens eget skjold

Eksem kan have en stor negativ effekt på din livskvalitet. Dels kan det være voldsom irriterende med den kløe, der i langt de fleste tilfælde følger med. Men også eksemens fremtoning med røde plamager på krop, i ansigt og på hænderne, kan have indflydelse på dit selvværd.

I mange tilfælde kan du med de rigtige produkter selv gøre noget for at dæmpe symptomerne eller få bugt med eksemen. I denne artikel fortæller vi dig om symptomer og årsager til forskellige former for eksem. Desuden kommer vi med forslag til nogle af de produkter mod eksem, som du kan købe på vores side.


Hvorfor får du eksem?

Får du eksem bliver hudens naturlige barriere nedbrudt. Hudbarrieren er et skjold, der beskytter din hud mod udtørring og forhindrer bakterier i at komme ind. Når der opstår utætheder i hudbarrieren, giver det tør hud, på grund af en fordampning af fugt. Samtidig bliver huden også modtagelig for bakterier, der kan give inflammation, rødme og kløe. Så det handler om at få opbygget hudens naturlige barriere igen og undgå for mange bakterier på huden.

Mange rammes af eksem

I løbet af et år rammes mere end 10% af alle danskere af eksem alene på hænderne, og cirka 15% af alle børn og unge har for eksempel børneeksem eller astmaeksem i forskellige grader. Eksem kan både skyldes indefrakommende faktorer og udefrakommende påvirkninger af din hud. Der findes forskellige former for eksem, der har forskellige symptomer.

Arvelig eksem

Børneeksem og astmaeksem er arvelige og er i samme kategori som astma og høfeber. Har du en af disse sygdomme, har du en betydelig øget risiko for at få en af de andre, eller for at give en af de tre sygdomme videre til dine børn. Børneeksem og astmaeksem kan i de fleste tilfælde ses hos barnet, inden det er fyldt 4 år, og i langt de fleste tilfælde inden barnets første leveår. I de første år sidder eksemet på barnet især på kinderne og på arme og ben, men efter 2-årsalderen sidder det overvejende i knæhaser, albuebøjninger, omkring håndled og ankelled og fortil på halsen.

Svamp i hårbunden

Skæleksem er meget almindelig, og mange mennesker har den i en lettere grad. Eksemen viser sig som rødme og fedtet skældannelse i ansigt – mange gange ved næsefløje og i øjenbryn - og i hårbunden samt på den øverste del af bryst og ryg. I forbindelse med skæleksem er der tit en øget vækst af svampen pityrosporum ovale, som findes hos alle voksne, men svampen får særlig gode vækstbetingelser, når der er en høj produktion af talg.

Eksem på underbenene

Staseeksem ses kun på underbenene, og den opstår, når huden har været udspændt på grund af væske i benene for eksempel i forbindelse med graviditet. Denne form for eksem kan give rødme, skældannelse, småblærer, samt intens kløe.

Runde eksempletter

Nummulat eksem bliver også kaldet møntformet eksem eller mønteksem og ses som små runde eksempletter på benene og nogle gange med spredning til store dele af huden. Der er ofte bakterier i eksemet, som giver en stærk kløe. Årsagen til denne form for eksem kendes ikke, men det er vigtigt at undersøge, om eksemet kan være udløst af en allergi, så lægen skal foretage allergitestning med plasterprøver.

Eksem udløst af kosmetik eller rengøringsmidler

Ved konktakteksem har din hud været i kontakt med stoffer, som har udløst en kløende eksem. Det kan skyldes, at din hud har været udsat for en stor påvirkning af for eksempel vand og sæbe, fødevarer, opløsningsmidler eller skæreolier. Allergisk kontakteksem udløses af kontakt med stoffer, som du typisk allerede har udviklet en allergi overfor, tit stoffer som for eksempel nikkel, parfume eller konserveringsmidler i kosmetik eller rengøringsmidler. Hvis du har kontakteksem, kan du hos lægen få foretaget en allergitest for at få at vide, hvilket stoffer, det er, du ikke kan tåle.

Fødevarer kan give eksem

Kontaktnældefeber skyldes proteinstoffer, der for eksempel findes i fødevarer eller i latex, som ved berøring med huden udløser nældefeberlignende forandringer og efterhånden udvikler sig til egentligt eksem. Allergi kan konstateres ved en priktest i armen, hvor der opstår positive reaktioner, hvis der er antistoffer i blodbanen rettet mod det pågældende allergen. Antistofferne kan også påvises i en blodprøve.

Hormonfrie alternativer mod eksem

I mange tilfælde bliver de fleste former for eksem behandlet med cremer eller salver, der indeholder binyrebarkhormon. Men mange har en modstand mod at bruge creme, der indeholder hormoner, og der findes alternativer af hormonfri cremer eller salver, for eksempel fra Astion Pharma, som påvirker immunforsvaret og dermed kan dæmpe eksemet.

Hvad kan man selv gøre?

Det er vigtigt at undersøge, hvad der udløser din eksem. Hvis det er muligt, skal årsagerne til eksemet selvfølgelig fjernes. Hos børn med atopisk eksem, hvor eksemet ikke bliver mindre ved almindelige behandling med binyrebarkhormocremer, er det en god ide at få barnet undersøgt for fødemiddelallergi. Ved staseeksem er det vigtigt, at blodomløbet i benet bliver undersøgt af din læge, der også kan rådgive om brug af støttestrømper og afgøre, om der er åreknuder, som skal behandles.

Ved nummulat eksem er det anbefales det at bruge en bakteriedræbende sæbe for at holde mængden af bakterier nede. Hvis du har mistanke om kontakteksem er det vigtigt, at du får foretaget en allergitestning, og hvis den er positiv overfor et stof, skal du undgå berøring af dette stof. Ved kontakteksemer er hudbeskyttelse samt anvendelse af fugtighedscremer en meget vigtig del af behandlingen. Fugtighedscremer er også meget vigtige i behandlingen af atopisk eksem, hvor cremer er med til at genopbygge hudens barrierefunktion.

Et liv med eksem

For alle typer af eksem gælder det, at det ofte drejer sig om langvarige sygdomsforløb, hvor graden af symptomer kan svinge i styrke. Specielt har eksem på hænderne ofte et kronisk forløb over en årrække. Det glædelige er, at cirka 60 procent af alle børn og unge med atopisk eksem vokser fra sygdommen, inden puberteten, men desværre har de så en stærkt øget risiko for at få håndeksem som voksne, fordi hudens barriere ikke er så stærk som ved normal hud. Her er det vigtigt at undgå at vælge et arbejde, hvor hænderne udsættes for belastning med for eksempel vand og sæbe, fødevarer, olier eller snavs og kemikalier.

Hjælp til at opbygge hudens skjold

Eksem kan være en ond spiral, hvor den beskadigede hud er mere udsat for nye udbrud. Det er den spiral, blandt andet produkter fra Astion Pharma kan hjælpe dig med at bryde. Langt hen ad vejen handler det om at undgå udtørret hud og finde de produkter, der kan holde kløen på et minimum. Astion Pharma har lavet tre produkter specielt mod eksem, som du kan købe her på siden:

1. Face Cure kan virke mod symptomer på eksem i ansigtet som rødme, skællende hud og kløe. Cremen opbygger hudens barriere, mens du forhindrer, at huden tørrer ud.

2. Skin Cure kan modvirke kløe, der kan skyldes atopisk eksem på kroppen, som flere og flere døjer med.

3. Hand Cure er specielt udviklet til behandling af håndeksem.

Astion Pharma produkterne indeholder det patenterede aktive Dermadexin, der har den unikke egenskab, at den både lindrer kløe og genopbygger hudens naturlige beskyttende barriere ved at lægge en tynd film over den irriterede hud. På den måde fungerer produkterne fra Astion Pharma som hudens naturlige skjold ved eksem.

Du kan læse mere om andre hudlidelser som atopisk hud og soleksem!

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.