Svamp mellem ballerne - symptomer og behandling

Skrevet af
kvinde med ubehag med24

Svamp er generende og lidt af et tabu til trods for, at særligt fod- og neglesvamp er meget udbredte problemer. Svampen kan vise sig som kløe, udslæt og afskalning af huden. Du kan blive meget klogere på svamp mellem ballerne samt årsag, symptomer og behandling her. 


Hvad er svamp?

En svampeinfektion i huden er forårsaget af forskellige typer svampe, der angriber flere forskellige områder på huden. Blandt de hyppigste grunde til svampeinfektioner i huden er dermatofytter (tinea), candida og pityriasis versicolor.  

Tinea skaber oftest svampeinfektioner som fodsvamp, neglesvamp, svamp i lysken og svamp i hårbunden. Candida er en gærsvamp, som ofte skaber infektioner i bleområdet, under barmen, i armhuler og lyske. Det er desuden også den form for svamp, man kan få i munden og som mange kvinder desuden får i underlivet. Pityriasis versicolor skyldes også en gærsvamp. 

Vil du vide mere om svamp generelt, kan du læse meget mere her


Årsager til svamp mellem ballerne

håndklæder på skammel

Svampeinfektioner er forskellige, men et fugtigt og varmt miljø giver svampen gode kår til at udvikle sig. Der findes nemlig naturligt et lille antal svampe på huden og slimhinderne, som kan formere sig så meget, at der opstår en svampeinfektion. 

Du kan også nemt smitte dig selv med svamp, og derfor kan du også risikere at få svamp mellem ballerne, hvis du gennem direkte eller indirekte berøring overfører svampen fra et sted på kroppen. Dette kan eksempelvis ske med hænderne eller med et håndklæde. Du kan også have fået svamp af andre gennem tæt, kropslig kontakt eller ved delt håndklæde. Derfor skal du også være opmærksom på, at du selv kan smitte andre. 

Nogle former for svamp, eksempelvis intertrigo (rødme i hudfolder), kan ofte skyldes overvægt, diabetes, inkontinens, svedproblemer eller for tætte sko. Personer med diabetes har generelt større sandsynlighed for svamp, hvis de har et højt langtidsblodsukker. Dette øger nemlig risikoen for infektioner. 

En svampeinfektion er ikke farlig, men det kan stadig være en meget ubehagelig lidelse. Har du mistanke om en svampeinfektion, bør du derfor altid kontakte din læge. Her kan lægen hurtigt tage et hudskrab for at vurdere hvilken svamp, der er tale om. De forskellige former for svamp skal nemlig behandles på hver deres måde. 


Symptomer på svamp mellem ballerne - hvordan ser det ud?

Svamp mellem ballerne vil ofte vise sig som et rødt udslæt eller som en rød plamage på huden. Du vil opleve, at huden er klør meget og er irriteret. Alt efter hvilken slags svamp, der er tale om, kan du også opleve små blære eller et skarpt afgrænset udslæt. Svampeinfektionen kan brede sig til mellemkød og lyske gennem berøringen, tøj eller håndklæde. Svamp mellem ballerne kan opleves som tabubelagt eller pinligt, men er heldigvis relativt let at behandle. Tøv derfor ikke med at søge læge så du kan få den rette behandling. 


Behandling af svamp mellem ballerne

Svamp på huden behandles ofte med en svampedræbende creme. Svamp mellem ballerne er ingen undtagelse og din læge kan enten ordinere eller anbefale den rette creme til dig. Behandlingen af svamp mellem ballerne vil ofte virke efter 2-3 uger. Har cremebehandlingen ingen effekt og er der en positiv svampeundersøgelse, kan du i stedet få behandling med tabletter efter recept fra lægen.  


Gode råd mod svamp mellem ballerne

Det er en god idé at følge disse råd i kombination med en behandling, så du kan komme svampen til livs og ikke smitter andre områder af din krop. 

  • Undgå tætsiddende undertøj og bukser
  • Vask dine håndklæder og dit undertøj ved minimum 60 grader, så svampen dræbes
  • Brug et andet håndklæde til at tørre dig mellem ballerne eller tør dig der til sidst. På den måde overføres svampen ikke til andre dele af kroppen
  • Hold området rent og tørt

Kløe og knopper – hvad kan det ellers være?

kvinde tænker

Der findes også en del andre lidelser, som du kan være uheldig at få ved ballerne og i skridtet. Fnat er en udbredt sygdom, der nemt smitter gennem tæt, kropslig kontakt. Derfor breder smitte af fnat sig ofte til hele familier, mellem par, seksuelle partnere og venner. Fnat viser sig ofte ved udslæt, knopper og forårsager en ubehagelig kløen. Særligt om aftenen og om natten kan kløen i huden intensiveres. Begyndende fnat er mildere i sine symptomer, men kan hurtigt udvikle og sprede sig til hele kroppen. Køb fnatcreme her

Har du problemer med røde udslæt og knopper, kan det også være ganske almindelige varmeknopper. Varmeknopper smitter ikke og ses oftest i tropisk klima, efter fysisk aktivitet eller under tøj hvor sved ikke kan fordampe. Varmeknopper forsvinder igen, når huden er blive afkølet. Ved svære tilfælde kan der anvendes en mild binyrebarkhormoncreme.  

Sidder kløen og irritationen ikke mellem ballerne men ved anus, kan der være tale om hæmorider. Hæmorider er en slags åreknuder lige ved eller udenfor endetarmsåbningen. Symptomerne er ofte kløe i endetarmen, friskt og lyserødt blod under afføring samt smerter. Du kan købe medicin mod hæmorider i håndkøb. Stikpiller og creme vil ofte kunne lindre kløen i numsen. Se udvalget af håndkøbsmedicin mod hæmorider her

Kontakt altid din læge, hvis du bliver syg eller du er i tvivl om, hvilket problem der er tale om. Du kan læse meget mere om helbredsproblemer i alle afskygninger her

til toppen pil

Fri fragt over 299 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.