Håndskøbslægemidler mod fnat

Fnat/scabies er en smitsom hudsygdom forårsaget af fnatmiden (sarcoptes scabiei). De typiske symptomer på fnat er kløe, udslæt og røde knopper, som opstår 2-6 uger efter smitten. NIX creme indeholder permetrin, som dræber fnatmiderne. Læs mere om behandling af fnat her!

3 Produkt(er)

Hvad er fnat?

Fnat er en hudsygdom, som skyldes fnatmiden scabies, der graver gange i huden og efterfølgende lægger sine æg. Efter smitte vil der hurtigt opleves en meget generende kløe, som senere kan udvikle sig til kløende små og røde knopper/blærer. Scabiesmider overføres fra person til person ved tæt kropskontakt. Heldigvis behandles sygdommen let og med meget god effektivitet, hvis det gøres omhyggeligt første gang.

Det er muligt at se gangene som miden graver, med det blotte øje. Gangene er gråhvide, tynde og slyngede og kan blive helt op til 10 mm lange. Hvis man kigger godt efter, er det også muligt at se miden for enden ad gangen, som ses som en helt sort prik. Gangene er lettest af få øje på ved at kigge på siden af fingrene eller omkring håndled, da huden er tyndest der. Hos børn under 2 år kan midegangene ofte ses i fodsålerne.

Tidligere så man fnat som en seksuelt overført sygdom hos yngre. I dag findes sygdommen også hyppigt hos plejekrævende patienter, hvor smitten kan stamme fra plejepersonale. Samtidig kan epidemier optræde i institutioner som børnehaver og skoler, da børn ofte er i meget tæt kontakt med hinanden.

I Danmark er fnat en udbredt sygdom. Størstedelen af smittede kontakter egen læge og får behandling, selvom behandlingen kan købes i håndkøb. Derfor ses også en stigning af patienter, som behandler sig selv, uden at involvere egen læge.


Hvorfor får man fnat og hvordan smitter det?

Rent teoretisk siger man, at en person er smittet, når en befrugtet hunscabiesmide er overført på huden, som oftest sker ved tæt, langvarig personkontakt til en smittet person, fx et familiemedlem eller i institutioner. Hos voksne ses det hyppigt ved seksuel kontakt med en inficeret person. Der er øget risiko for smitte hos personer med dårlig hygiejne. Miden overføres meget let og kan derfor også overføres ved f.eks. kontakt med inficeret sengetøj eller tøj. I nogle tilfælde kan den også sidde i møbler eller senge. Det er dog kun muligt for miden at overleve uden for mennesket i 24–36 timer ved 21ºC og ved en luftfugtighed på 40–80%. Miden er ca. 0,3-0,4 mm lang og kan derfor være meget svært at se med det blotte øje.


Symptomer på fnat

Symptomerne på fnat er meget typiske, da det giver en pludselig og generende stærk kløe, som vil være værst og mest intens om natten. Kløen vil starte de steder, hvor scabiesmiden findes i huden, men kan optræde på hele kroppen. Miden vil over tid sprede sig til de største dele af kroppen. Dog bliver hoved og nakke ikke smittet hos voksne – dette ses oftest hos helt små børn. De fleste personer som bliver smittet med scabiesmiden, vil udvikle kløende små knopper/blærer, der kan blive til sår efter voldsom kløe.

Som følge af kløen kan der opstå kradsemærker og senere sår. Udslættet og kløen skyldes en allergisk reaktion, hvor menneskets immunforsvar reagerer mod miden og dens affaldsprodukter. Denne reaktion kommer 3-5 uger efter, at man er blevet smittet.


Sådan stilles diagnosen

Da fnat kan forveksles med mange andre hudsygdomme, bør man altid kontakte egen læge, hvis man oplever ovenstående symptomer. Diagnosen kan kun stilles ved at egen læge identificerer en scabiesmide eller æggene. Dette gøres ved en undersøgelse i mikroskop. Lægen vurderer også sygehistorien og hvis man med sikkerhed har været i kontakt med en fnat-smittet person, kan diagnosen i enkelte tilfælde stilles ud fra sygehistorien og ved at kigge på udslættet.


Fnat behandling og gode råd

Scabiesmiden behandles med Nix fnatcreme, som indeholder Permethrin der dræber miden og dermed får sygdommen til at forsvinde. Hvis du er gravid eller ammende, bør du rådføre dig med din læge, inden du anvender creme mod fnat.

Cremen smøres omhyggeligt på hele kroppen fra kæberande og nedefter. Sørg for at smøre godt i hudfolder og mellem fingrer og tæer. Det anbefales at anvende cremen om aftenen, da den skal virke hele natten. Næste morgen vaskes cremen af og rent tøj og sengelinned påføres. Til forskel fra voksne kan børn under 1 år have fnat i ansigt og hårbund, så disse områder skal også behandles med Nix.

Det er vigtigt at gentage behandlingen efter 7 dage for at sikre, at alle nyudklækkede mider og æg er væk. Vær opmærksom på at kløen kan fortsætte i flere uger efter endt behandling. Dette er meget almindeligt og ikke et tegn på at behandlingen ikke har haft effekt. Risikoen for videresmitte mindskes allerede ved første påføring og efter 8-12 timer, betragtes den smittede som smittefri.


For at sikre sig, at alle mider og æg er væk, skal tøj, sengetøj og håndklæder vaskes ved minimum 60 ºC. Hvis tøjet ikke tåler så høj temperatur, kan tøjet isoleres i en plasticpose og derefter nedfryses i minimum 24 timer. Da fnatmiderne også kan sidde i møbler, tæpper, puder, madrasser og opholdsrum, bør de rengøres grundigt, luftes længe i kølig luft og henstå i 48-72 timer for at sikre sig, at de er helt fri for levende mider.

Det er vigtigt at alle personer i husstanden, og personer der ellers har været i tæt kontakt med den smittede, også bliver behandlet. Har disser personer også haft symptomer, skal de behandles på samme vis som den smittede. Hvis der ikke har været symptomer på smitte, skal de blot behandles 1 gang.


Fremtidige udsigter

Hvis vejledningen for behandlingen følges korrekt, kan den smittede genoptage arbejde, skole eller anden institution dagen efter første behandling er gennemført. Vær opmærksom på at kløen og udslættet som følge af scabiesmiden kan vare i 4-6 uger efter behandlingen, men aftager efterhånden.

Fnat forsvinder aldrig af sig selv og bør derfor altid behandles omhyggeligt, når de første symptomer opdages. Hvis behandlingen ikke lykkedes første gang, skyldes det ofte en ufuldstændig påsmøring eller for kort virketid. Der kan også opstå ny smitte, hvis ikke alle forbehold er overholdt. Derfor skal en ny behandlingen med samme præparat foretages.

Pil til toppen

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.