Åh nej! Er det strækmærker?

Skrevet af


En dag står du op og bemærker i spejlet, at noget på din krop har ændret sig. Panikken stiger dig til hovedet, og du føler dig overvældet af en række af mærker eller striber, som du helst kunne have set dig foruden. I alt panik løber fingrene løbsk over googles søgefelt med: “Fjernelse af strækmærker”, “behandling af strækmærker” og “hvordan undgår man strækmærker?”, og nu er du så endt her.

Første skridt på vejen er at tage en lang dyb indånding, for der er absolut ingen grund til panik. Læs med her, så forklarer vi dig alt du bør vide om de velkendte tigerstriber, og hvad du muligvis kan gøre for at få bugt med dem. 

Hvad er strækmærker?

Først og fremmest må vi komme til bunds i, hvad strækmærker egentlig er for en størrelse.

Strækmærker, også kaldet “striae” eller kendt som menneskets tigerstriber, er permanente skader, der opstår i hudens midterste lag “dermis”. I starten vil de synes i form af rosa samt blålige striber eller bånd på huden, hvoraf størstedelen med tiden vil falme og næsten falde i ét med huden.

Strækmærker kan optræde flere steder på kroppen - sædvanligvis de steder hvor vi har tendens til at kunne øge vægten, muskelmassen eller mindske vægten i løbet af kort tid. De fleste oplever derfor strækmærker på mavepartiet, lårene, bagdelen, ved ryggen, underarmene eller brysterne. 

Strækmærker kan forekomme uafhængigt af køn, alder og størrelse. De er helt naturlige og fuldkommen ufarlige, og man bør derfor ikke gå helt i kulkælderen over deres forekomst. Faktisk viser undersøgelser at op til hele 90% af alle kvinder har synlige strækmærker på kroppen. 

Hvorfor får man strækmærker?

Strækmærker opstår på baggrund af overstrækning af elastiske fibre i huden. Desværre er fibrene ikke i stand til at genvinde deres elasticitet, når de først er blevet overbelastet, hvilket gør at de i størstedelen af alle tilfælde vil vise sig som varige ændringer i huden såsom strækmærker.

Generelt er vores hud meget elastisk, og den kan holde til større vægttab eller vægtforøgelse uden at revne, men når den bliver presset mere end sædvanlig eller skal udstrækkes hurtigt på meget kort tid bl.a. i forbindelse med bodybuilding eller graviditet hvor mængden af fostervand m.m. gør, at huden ikke altid kan klare presset. Selvom strækmærker kan fremtræde på enhver krop, er hyppigheden dog større blandt kvinder på grund af graviditet. 

Hormonernes betydning

Strækmærker er desuden forårsaget af hormonelle faktorer. For eksempel har graviditeten stor betydning for hormonudskillelse, der hos de fleste vil føre til hudforandringer bl.a. ved hudens elastiske fibre. De fleste tilfælde af hudens ændringer er dog godartede og vil forsvinde mere eller mindre efter fødslen, mens andre vil forblive synlige på kroppen.

Den hormonelle forandring ses især også hos unge i puberteten. Forekomsten af strækmærker hos teenagere er således også hyppig. I denne periode vil mange piger opleve strækmærker på brysterne samt strækmærker på lårene. Drenge vil også kunne opleve strækmærker ved lår og omkring rygpartiet. Det er især denne aldersgruppe, der føler sig generet af striberne, og det kan derfor være en god idé at få talt om strækmærkernes harmløshed med dine børn.  

Genetiske årsager

Har din mor eller mange af dine familiemedlemmer strækmærker? Så er din chance for at få dem på et tidspunkt i livet også øget, da genetikkens indflydelse er stor. Nogle har derudover en mere elastisk hud end andre, og vil derfor ikke være lige så udsatte for strækmærker som dem, der har en stram hud. Sådan er det desværre med genetikken, men igen er det helt naturligt og intet andet end en kosmetisk gene. Det betyder dog ikke, at der er noget galt i at ville forebygge dem eller “skaffe dem af vejen”.

Ønsker du hjælp til at få bugt med dine strækmærker, eller er du nysgerrig om, hvordan du så vidt muligt kan undgå dem, så forsøger vi at hjælpe nedenfor! 

Hvordan fjerner man strækmærker?

Desværre findes der ingen 100% dokumenteret, videnskabelig bevist, gavnlig eller effektiv behandling af strækmærker, når de først er opstået, men det betyder dog ikke, at der ikke findes midler derude, som kan hjælpe dig af med dine! Folk anvender nemlig et hav af forskellige midler for at få bugt med deres tigerstriber, og for nogle har det været til stor glæde.  

- Først og fremmest kan fysisk aktivitet og træning modvirke overvægt samt bidrage til at stramme huden op igen og dermed gøre strækmærkerne mindre synlige hos mange.

- Der findes derudover talrige cremer mod strækmærker, olier og balsamer som indeholder vitamin E eller A-vitaminsyre, aloe vera, olivenolie samt kakaosmør, som også kan anvendes til at afhjælpe huden.

- Nogen forskning har vist, at Tretinoin kan dæmpe udviklingen af strækmærker. Tretinoin kan dog være skadelig for fostret såfremt man er gravid!

- Derudover benytter flere sig af kirgisiske indgreb eller laserbehandling til at fjerne strækmærkerne.

- Dermaruller anvendes også mod strækmærker i det såkaldte micro needling.

Som sagt findes der desværre intet rigtigt svar eller en mirakelkur, som du kan henvises direkte til. Hvis man føler sig særligt generet af strækmærkerne, er det blot et spørgsmål om at forsøge sig frem. Men inden du springer på diverse husråd og alternative løsninger, vil vi blot minde dig om en ekstra gang, at de fleste strækmærker med tiden vil blive stort set utydelige på kroppen, og at tålmodighed og ventetid derfor kan være lige så god en løsning for dig. 

Hvordan undgår man strækmærker?

Genetikken samt andre forhold kan gøre det stort set umuligt at undgå strækmærker. Det bedste man kan forsøge sig med, er blandt andet at undgå hurtigt vægtstigning eller vægttab, hvor huden skal tilpasse sig på kort tid. Det er ikke altid lige nemt under graviditet eller som bodybuilder. Under graviditeten kan man dog forsøge at holde sig indenfor jordemoderens anviste vægtforøgelsesinterval. Ved eventuelt vægttab kan man derudover forsøge at smide kiloene langsomt og stabilt, så huden har en større chance for at kunne tilpasse sig.

Et andet nyttigt råd er fokus på plejen af din hud, da det netop er denne, der danner grund for strækmærkerne. Du kan bl.a. holde din hud sund og elastisk ved en sund og varieret kost. Fødevarer samt kosttilskud med omega-3 fedtsyrer, A-vitamin samt C- og E-vitamin er nogle du bør kigge efter, da disse kan bidrage til hudens elasticitet. Du kan med stor fordel også drikke godt med vand, da det hjælper kroppen med at blive renset for unyttige affaldsstoffer.

En optimal pleje af huden er samtidig ensbetydende med at den holdes fugtigt og hydreret. Dette er de såkaldte nøgleord til en fleksibel, lækker og blød hud. Herfor kan du også anvende en creme, olie og lotion – nogle er sågar henvendt særligt mod strækmærker. Du kan finde et kæmpe sortiment af produkter til strækmærker hos www.Med24.dk  

Fri fragt over 299 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.