Slip for en tør hovedbund med disse simple løsninger!

Skrevet af
Stort billede, orange baggrund med kvinde der klør sig i håret, Med24.dk


En tør hovedbund kan virke stressende, ubehagelig og irriterende gennem dagens gøremål. Desværre er tilstanden blevet til et meget almindeligt problem, som flere og flere oplever gener ved. Men vidste du, at en tør hovedbund er relativ nem at behandle? Det foregår på en helt smertefri måde, hvortil lækre, plejende, naturlige og beroligende midler ofte indgår. Behandling af tør hovedbund er vigtig, da du ved kløe risikere at skabe sår i hovedbunden, som kan give adgang for bakteriedannelse.

Nedenfor fortæller vi dig om symptomer og årsager til skældannelse samt tør hovedbund. Desuden henviser vi hos Med24.dk til nogle af de foretrukne behandlingsmetoder, der til og med kan købes til gode tilbud og skarpe priser på vores side!  


Hvad er en tør hovedbund?

Forekomsten af tør hovedbund er uafhængig af alder, køn eller hygiejne, og kan derfor ramme alle. Nogle er dog særligt udsatte på baggrund af sygdomme som psoriasis eller eksem. Ældre, har desuden en øget tendens til tør hovedbund, hvilket oftest hænger sammen med et lavt væskeindtag.

Hvorfor du får tør hovedbund skyldes typisk mangel på hudfedt, også kaldet talg, i hovedbunden. Hvis ens talgkirtler ikke længere producerer den krævede mængde naturlige fedt, vil hårbunden hurtigt kunne tørre ud. Håret vil ligeledes tørre ud og tage skade.

Man forbinder en tør hovedbund med kløe og løse hudflager, som drysser mere end den sædvanlige skæl. Tør hovedbund og hårtab følges desuden ofte ad, hvis ikke du får behandlet den tørre hovedbund over en længere periode. Den tørre hud kan nemlig i værste tilfælde volde sprækker, som kan medføre hårtab og bakteriedannelse.  

Rundt billede med lyserød baggrund af kvinde der ser bekymret ud

Symptomer på tør hovedbund:

 • Rødme
 • Kløe og irritation
 • Hovedbunden kan føles stram
 • Der vil drysse hvide flager eller hudskaller fra håret
 • Sprækker og sår kan opstå

Tør hovedbund baby

Det ses ofte at små børn har tendens til en lidt tør hovedbund, hvor der enten kan ses hvide skæl eller arp. For at behandle problemet kan man anvende en børneshampoo eller en naturlig babyolie til tør hovedbunden. Som alternativ kan du også massere barnets hovedbund i bløde cirkulerende bevægelser for at sætte gang i blodcirkulationen.  


Skæl eller tør hovedbund?

Har du svært ved at kende forskel på skæl og tør hovedbund, så er du ikke alene. Flere tager ofte fejl af tør hovedbund og skæl. Mange ender derfor også ud i køb af ellers effektive produkter, der dog opleves utilfredshed med, da de er købt til et forkert formål.  

Forskellen på tør hovedbund og skæl kan primært ses på “skællen”. Ved tør hovedbund er “skællen” hvide samt meget tørre hudflager, der nemt drysser fra hårstrående og hovedbunden. Derimod er det almindelige skæl mere fedtet, og sidder derfor oftest i hovedbunden og håret. Skæl kan have en lys-gullig farve.   


Hvad er skæl?

Rundt billede md lilla baggrund af kvinde der står med ryggen til og har hænderne ved hovedet

Skæl og tør hovedbund er derfor ikke det samme. De to gener skal derfor også behandles på vidt forskellige måder. Man kan opleve skæl i hovedbunden, i skægget, skæl i håret samt skæl ved øjenbryn.  

Hvorfor får man skæl?

Skæl er et meget almindeligt problem, som er forårsaget af afskalning af døde hudceller fra hårbunden – det smitter ikke, men kan være meget generende for den enkelte. Har man eksem eller psoriasis vil disse tilstande ofte kunne forårsage en del skæl og irritation.   

Hvordan behandler du skælproblemer?

For at fjerne skæl i hårbunden anvender de fleste en shampoo, som nedsætter mængden af gærsvampen pityrosporum ovale i hårbunden, da denne er den hyppigste årsag til skælproduktion. En shampoo mod skæl er generelt nok til at bekæmpe problemet, dog kan der i visse tilfælde være behov for yderligere behandling – her bør du henvende dig til din læge.  

Alternativ og naturlig behandling

Ønsker du at begive dig ud i en naturlig behandling af skæl? Ifølge kendte husråd mod tør hovedbund mener mange, at en æblecider eddike er et nyttigt middel til at fjerne skæl og kløe. Du kan blive klogere på æblecidereddiken, og hvorledes den virker her!

En anden naturlig og simpel løsning kan også være hovedbundsmassage. Dette bidrager til stimulering af blodcirkulationen, hvilket kan skrue op for celledannelse og resultere i betydeligt mindre skæl. Man bør udføre hovedbundsmassage mindst en gang om dagen.

Er din hovedbund meget tør? Så kan du med fordel tilsætte nogle få dråber olivenolie i hovedbunden, som du efterfølgende masserer stille og roligt ind i hovedbunden et par gange om ugen. 


Hvorfor får man tør hovedbund?

En af de mest almindelige årsager til at tør hovedbund opstår er, at vi i dag anvender et hav af produkter med unaturlige kemikalier, der bryder med hårbundens naturlige balance. Det gælder alt fra shampooer, styling produkter, hårfarver, balsam og meget mere!

Eksterne kemikalier er dog ikke den eneste synder. Som tidligere nævnt, kan man igennem livet have haft en tør hovedbund, der i perioder har forårsaget kløe og irritation, grundet hudeksem, allergi, højt stofskifte eller psoriasis. Derudover kan man være født med en lav eller for høj talg-produktion. Alle problemerne er dog hurtige at behandle ved hjælp af en mindre indsats i dagligdagen.

rundt billede af kvinde der står ude i sneen

Udtørret hovedbund ved vinterperioden

Kulde, blæst samt lav luftfugtighed er også med til at udtørre huden. I vinterperioden vil vekslen mellem varme og kulde hurtigt kunne skabe en kløende og stram hud. Det er derfor vigtigt at tilføre ekstra nærende pleje til huden samt hovedbunden om vinteren.

Talg-produktion

I hovedbunden har vi ligesom på resten af kroppen en masse talgkirtler, der sørger for at udvikle talg, som produceres af fedt og døde hudceller. Talgen er vigtig, idet den fedter og beskytter vores hud (og hår), så den er vandtæt, ikke tørrer ud eller bliver for skrøbelig. Er den naturlige produktion af talg ikke stor nok, vil din hovedbund blive tør.  

Øvrige årsager

I nogle regioner er der hårdt vand, hvilket påvirker hovedbunden, samt effekten af de hårprodukter, du bruger i badet. Derudover kan væskemangel og dårlig kost ligeledes være en årsag til tør hovedbund. Det er overordnet vigtigt for alle kroppens funktioner, at den næres med vand og de livsnødvendige vitaminer og mineraler, der ligeledes bidrager til vores optimale sundhed.


Hvad gør man ved tør hovedbund?

Der findes et hav af produkter på markedet, som er produceret netop til at afhjælpe alt fra skælproblemer, ekstrem tør hovedbund, meget tør hovedbund til en mildere grad af tør hovedbund. Den gyldne regel og det vigtigste punkt på dagsordenen, for at komme kløe og rødmen til livs, er et produkt, som er rigt på fugt, plejende olier samt nærende vitaminer.

Rigeligt med væske

Først og fremmest er det dog vigtigt, at du gør op med dig selv, om du drikker nok vand og inddrager vitaminrige fødevarer i din kost. Hvis ikke du gør dette, bør dit første skridt på vejen være rigeligt med væskeindtag, helst i form af vand samt sunde kostvaner. 

Naturlige hårprodukter

En anden simpel løsning vil være brug af neutrale og naturlige hårprodukter, hvortil en plejende hårolie kan inddrages i din regelmæssige pleje. Du bør overordnet holde dig fra shampoo, balsam og styling produkter med for mange kemikalier, da disse ødelægger hudcellernes naturlige balance.

Er din hovedbund blevet meget tør og skadet, eller er den påvirket af en bestemt sygdom? Så kan du have behov for en speciel shampoo til tør hovedbund, eventuelt en god hårkur til tør hovedbund og cremer. I de fleste tilfælde, hvor tør hovedbund er forårsaget af en sygdom, er det bedst, at du rådfører dig med din læge, da der kan være behov for et bestemt svampedræbende- eller aktivt middel. 


Tør hovedbund kur

Du kan foretage en kur mod tør hovedbund med naturlige olier. Disse virker både beroligende, plejende og nærende for huden. De hyppigst anvendte hårkursolier er; olivenolie, kokosolie, tea tree oil samt mandelolie.

Hos Med24.dk anbefaler vi blandt andet Austrailian Bodycare Scalp Cure Treatment, som modvirker skæl, kløe samt irritation. Tea tree olien behandler i dybden, hvor den renser og reducerer den vækst af svampe og bakterier, som forårsager skæl og kløende hovedbund.  

Kokosolie tør hovedbund – hjemmelavet kur

I skønhedens verden er kokosolie en kæmpe favorit. Du kan med stor fordel anvende kokosolien som en hjemmelavet hårkur mod tør hovedbund. Alt du behøver er blot en tsk. kokosolie, som skal masseres godt ind i hovedbunden samt videre ud i hårets længde. Olien skal helst lade virke natten over - Du kan fx pakke håret ind i et håndklæde og vaske det morgenen efter.

Olierne er milde, blide og særdeles hudvenlige for enhver hudtype. Derudover har mange givet udtryk for, at de har oplevet en positiv virkning ved brug af disse. Dog er olier ikke en mirakelkur for alle. Mange anvender herfor produkter, der er udviklet med aktive stoffer, der har til formål at behandle hovedbunden. Du finder her nogle af vores favoritter!


Shampoo mod tør hovedbund

En shampoo anvendes, udover dens rengørende effekt, også til at styrke, behandle og beskytte hovedbunden. Shampoo er et af de mest anvendte produkter til bekæmpelse af tør hovedbund. Når du køber plejende shampoo, skal du være opmærksom på, at disse skal masseres godt ind i hårbunden, og de fleste bør sidde i nogle minutter inden produktet skylles ud – Gør man ikke dette kan den styrkende, beskyttende og stabiliserende virkning gå tabt.

Disse specielle shampooer kan indeholde alt fra specielle olier, salte, vitaminer og mineraler til aktive stoffer, der kan virke bakteriedræbende. Hver enkelte shampoo er således også tilpasset forskellige behov alt efter hårtype, graden af tørhed, skælproblemer og meget mere! Det er derfor også vigtigt, at du får karakteriseret din hovedbund og behov, så du kan finde den helt rette kur mod dit problem.


rundt billede: shampoo sprøjtes ned på hænder

Kundernes favoritter

Vi anbefaler nogle af kundernes favoritter:

 • Læsø SaltCare Shampoo
 • Purely Professional Shampoo 0
 • Dr. Organic Manuka Honey Shampoo
 • PSO Shampoo no. 4
 • Vichy Decros Ultra Soothing Shampoo
 • Innopoo Mild og Sensitiv Shampoo
 • Nizoral (anvendes primært ved sår og svampeinfektioner)

Cremer og geler

Såfremt du har en ekstrem tør hårbund, eller blot ikke anser shampooen som din foretrukne hjælpende hånd, kan du anvender en gel eller creme som supplement. Disse er hurtigt lindrende og læger effektivt hovedbunden. Blandt behandlende geler findes Softex plus Keratolytikum samt Kimovi Gel med salt.

Mange anvender blot ansigtscremer eller creme til kroppen mod tør hud til hovedbunden – dette kan fungere mindst lige så godt. Ønsker du at undgå fedtet hår bør du gå efter en creme, der ikke er alt for fed. Dog findes der også en række cremer, som er henvendt specifikt til hårbunden - prøv fx Nizoral og Decubal Dry Scalp Treatment.  

Pil til toppen

Fri fragt over 299 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.