Slip for en tør hovedbund med disse simple løsninger!

Skrevet af
Stort billede, orange baggrund med kvinde der klør sig i håret, Med24.dk


En tør hovedbund kan virke stressende, ubehagelig og irriterende gennem dagens gøremål. Desværre er tilstanden blevet til et meget almindeligt problem, som flere og flere oplever gener ved. Men vidste du, at en tør hovedbund er relativ nem at behandle? I denne artikel kan du bl.a. blive klogere på nogle af årsagerne til tør hovedbund samt, hvad du kan gøre for at behandle det. Behandling af tør hovedbund er vigtig, da du ved kløe risikerer at skabe sår i hovedbunden, som kan give adgang for bakteriedannelse.


Hvad er en tør hovedbund?

Forekomsten af tør hovedbund er uafhængig af alder, køn eller hygiejne, og kan derfor ramme alle. Nogle er dog særligt udsatte på baggrund af sygdomme som psoriasis eller eksem. Ældre, har desuden en øget tendens til tør hovedbund, hvilket oftest hænger sammen med et lavt væskeindtag, og at vores fugtniveau i huden falder med alderen. 

Hvorfor du får tør hovedbund, skyldes typisk mangel på hudfedt, også kaldet talg, i hovedbunden. Hvis ens talgkirtler ikke længere producerer den krævede mængde naturligt fedt, vil hårbunden hurtigt kunne tørre ud. 

Man forbinder en tør hovedbund med kløe og hvidlige, løse hudflager, som drysser fra hovedbunden og håret.  

Rundt billede med lyserød baggrund af kvinde der ser bekymret ud

Symptomer på tør hovedbund:

 • Rødme
 • Kløe og irritation
 • Hovedbunden kan føles stram
 • Der kan drysse hvidlige flager fra håret og hovedbunden
 • Sprækker og sår kan opstå

Tør hovedbund hos babyer

Det ses ofte at små børn har tendens til at få tør hovedbund, hvor der enten kan ses hvide skæl eller arp. For at behandle en tør hovedbund hos din baby bør du anvende en god børneshampoo, som giver fugt og pleje til din babys hovedbund. Vil du gerne give supplerende pleje, kan du bruge en babyolie eller creme i kombination med shampooen.  

Det kan derudover også være en god ide at massere barnets hovedbund i bløde cirkulerende bevægelser for at sætte gang i blodcirkulationen, hvilken kan afhjælpe en tør hovedbund.   Har du skæl eller tør hovedbund?

Har du svært ved at kende forskel på skæl og tør hovedbund, så er du ikke alene. Flere tager ofte fejl af tør hovedbund og skæl. Mange ender derfor også ud i køb, af ellers effektive produkter, der dog opleves utilfredshed med, da de er købt til et forkert formål.   

Forskellen på tør hovedbund og skæl kan primært ses på “skællen”. Ved tør hovedbund er “skællen” små, hvide samt meget tørre hudflager, der nemt drysser fra hårstrående og hovedbunden. Derimod er det almindelige skæl mere fedtet, og sidder derfor oftest i hovedbunden og håret. Skæl kan have en lys-gullig farve.   

Hvorfor får man skæl?

Rundt billede md lilla baggrund af kvinde der står med ryggen til og har hænderne ved hovedet

En overvækst i hovedbunden af gærsvampen Malassezia (Pityrosporum ovale) er den mest hyppige årsag til skæl. Når der kommer overvækst af denne svamp, bliver produktionen af døde hudceller øget, hvilket giver disse gullige hudflager, vi kender som skæl. Det er dog vigtigt at understrege, at skæl er et ganske almindeligt problem at døje med – det smitter ikke, men kan være meget generende.  

Skæl kan også komme af andre årsager f.eks., hvis du har eksem eller psoriasis. Disse tilstande vil også give en større tendens til skæl og irritationer. 

Hvordan behandler du skælproblemer?

For at fjerne skæl anvender de fleste en shampoo, som nedsætter mængden af gærsvampen Malassezia i hovedbunden, da denne er den hyppigste årsag til den øgede produktion af døde hudceller og hermed også skæl. 

En shampoo mod skæl er generelt nok til at bekæmpe problemet, dog kan der i visse tilfælde være behov for yderligere behandling – her bør du altid konsultere med din læge, så du er sikker på, at du får den rette behandling. 


Hvorfor får man tør hovedbund?

En af de mest almindelige årsager til at tør hovedbund opstår er, at vi i dag anvender et hav af produkter med unaturlige kemikalier, der bryder med hårbundens naturlige balance. Det gælder alt fra shampooer, styling produkter, hårfarver, balsam og meget mere.

Eksterne kemikalier er dog ikke den eneste synder. Som tidligere nævnt, kan du igennem livet have haft en tør hovedbund, der i perioder har forårsaget kløe og irritation, grundet hudeksem, allergi, højt stofskifte eller psoriasis. Derudover kan du være født med en lav eller for høj talg-produktion. Alle problemerne er dog hurtige at behandle ved hjælp af en mindre indsats i dagligdagen.

rundt billede af kvinde der står ude i sneen

Udtørret hovedbund ved vinterperioden

Kulde, blæst samt lav luftfugtighed er også med til at udtørre huden. I vinterperioden vil vekslen mellem varme og kulde hurtigt kunne skabe en kløende og stram hud. Det er derfor vigtigt at tilføre ekstra nærende pleje til huden samt hovedbunden om vinteren.

Talg-produktion

I hovedbunden har vi, ligesom på resten af kroppen, en masse talgkirtler, der sørger for at udvikle talg, som produceres af fedt og døde hudceller. Talgen er vigtig, idet den fedter og beskytter vores hud (og hår), så den ikke tørrer ud, eller bliver for skrøbelig. Er den naturlige produktion af talg ikke stor nok, vil din hovedbund kunne blive tør og irriteret.

Øvrige årsager

I nogle regioner er der hårdt vand, hvilket påvirker hovedbunden, samt effekten af de hårprodukter, du bruger i badet. Derudover kan væskemangel og dårlig kost ligeledes være en årsag til tør hovedbund. Det er overordnet vigtigt for alle kroppens funktioner, at den næres med vand og de livsnødvendige vitaminer og mineraler, for at den fungerer optimalt.Sår i hovedbunden som følge af tør hovedbund

Tør hovedbund kan for mange være et problem, da det kan føre til irritationer og sår i hovedbunden. For at behandle sår i hovedbunden er det vigtigt at identificere og evt. eliminere, hvorfor din hovedbund er tør. Sårene kommer som regel pga. af, at man har en tendens til at klø og kradse hul på den tørre hud. Når du har fundet årsagen til din tørre hovedbund, kan du begynde behandlingen. 

Sår i hovedbunden og tør hovedbund kommer oftest af manglende fugt i huden. Så derfor er det vigtigt at få givet din hovedbund den fugt og næring, som den mangler, og ikke vaske dit hår for ofte, da du på denne måde vil fjerne dit hårs naturlige olier. Nedenunder kan du læse mere om forskellige behandlingsmetoder til tør hovedbund. Det er dog væsentligt at væbne dig selv med god tålmodighed, da det kan tage tid at se forbedringer. Men ved at være kontinuerlig i din behandlingsmetode, vil resultaterne komme efter noget tid.  

Hvis sårene i hovedbunden er alvorlige, og imod forventning ikke forbedrer sig med hjemmebehandling, bør du konsultere med en læge for at få en professionel vurdering og behandling. Hvad gør man ved tør hovedbund?

Der findes et hav af produkter på markedet, som er produceret netop til at afhjælpe alt fra skælproblemer til ekstrem tør hovedbund. Du kan både arbejde indvendig og udvendig på tør hovedbund og generelt tør hud, så både det du indtager og det du kommer på din krop, kan have en effekt.

Rigeligt med væske

Først og fremmest er det vigtigt, at du gør op med dig selv, om du drikker nok vand, og spiser en varieret kost, så du får dækket din daglige indtag af vitaminer. Hvis ikke du gør dette, bør dit første skridt på vejen være at have fokus på et større væskeindtag, helst i form af vand, samt spise mere varieret. 

Naturlige hårprodukter

En anden simpel løsning vil være brug af neutrale og naturlige hårprodukter, hvortil en plejende hårolie kan inddrages i din regelmæssige pleje. Du bør overordnet holde dig fra shampoo, balsam og styling produkter med for skrappe ingredienser, da disse kan ødelægge hudcellernes naturlige balance.

Er din hovedbund blevet meget tør og skadet, eller er den påvirket af en bestemt sygdom? Så kan du have behov for en speciel shampoo til tør hovedbund, eventuelt en god hårkur og cremer, som virker ekstra plejende. I de fleste tilfælde, hvor tør hovedbund er forårsaget af en sygdom, er det bedst, at du rådfører dig med din læge, da der kan være behov for et bestemt svampedræbende- eller aktivt middel. Tør hovedbund kur

Du kan foretage en kur mod tør hovedbund med naturlige olier. Disse virker både beroligende, plejende og nærende for huden. De hyppigst anvendte hårkursolier er: olivenolie, kokosolie, tea tree oil samt mandelolie.

Hos Med24.dk anbefaler vi blandt andet Austrailian Bodycare Scalp Cure Treatment, som modvirker skæl, kløe samt irritation. Tea tree olien behandler i dybden, hvor den renser, og reducerer kløende hovedbund.

Tør hovedbund - hjemmelavet kur

I skønhedens verden er kokosolie en kæmpe favorit. Du kan med stor fordel anvende kokosolien som en hjemmelavet kur mod tør hovedbund. Alt du behøver er blot en tsk. kokosolie, som skal masseres godt ind i hovedbunden samt videre ud i hårets længde. Olien skal helst lade virke natten over - Du kan f.eks. pakke håret ind i et håndklæde og vaske det morgenen efter.

Olierne er milde, blide og særdeles hudvenlige for enhver hudtype. Derudover har mange givet udtryk for, at de har oplevet en positiv virkning ved brug af disse. Dog er olier ikke en mirakelkur for alle. Mange anvender herfor hårprodukter, der er udviklet med aktive stoffer, der har til formål at behandle hovedbunden. Du finder her nogle af vores favoritter. 


Shampoo mod tør hovedbund

En shampoo anvendes, udover dens rengørende effekt, også til at styrke, behandle og beskytte hovedbunden. Shampoo er et af de mest anvendte hårprodukter til bekæmpelse af tør hovedbund. Når du køber plejende shampoo, skal du være opmærksom på, at disse skal masseres godt ind i hårbunden, og de fleste bør sidde i nogle minutter inden de skylles ud igen. Gør du ikke dette, kan den styrkende, beskyttende og stabiliserende virkning gå tabt.

Disse shampooer kan indeholde alt fra specielle olier, salte til vitaminer og mineraler. Hver enkelte shampoo er således også tilpasset forskellige behov alt efter hårtype, graden af tørhed, skælproblemer og meget mere. Det er derfor også vigtigt, at du får karakteriseret din hovedbund og behov, så du kan finde den helt rette kur mod dit problem.


rundt billede: shampoo sprøjtes ned på hænder

Kundernes favoritter

Vi anbefaler nogle af kundernes favoritter:

 • Læsø SaltCare Shampoo
 • Purely Professional Shampoo 0
 • Dr. Organic Manuka Honey Shampoo
 • PSO Shampoo no. 4
 • Vichy Decros Ultra Soothing Shampoo
 • Innopoo Mild og Sensitiv Shampoo
 • Nizoral (anvendes primært ved sår og svampeinfektioner)


Husråd til tør hovedbund - alternativ og naturlig behandling

Ønsker du at begive dig ud i en naturlig behandling af tør hovedbund? Ifølge kendte husråd mener mange, at æblecidereddike kan bruges til at rense hovedbunden og fjerne ophobninger af produkter, hvilket kan forårsage tør hovedbund. Har du læst om Curly Girl metoden, vil du også støde på dette tip også kendt under navnet “ACV-rens”.  

Bland 1 del æblecidereddike med 2 dele vand. Herefter kan du enten spraye blandingen i, eller hælde det direkte udover dit hår. Lad det gerne virke op til 5 minutter, hvor du masserer det ind i hovedbunden. Til slut skal det skylles grundigt ud af håret. Du kan nu vaske dit hår som normalt. 

Du kan benytte denne æblecidereddike blanding hver 14. dag eller en gang om måneden efter behov.  

En anden naturlig og simpel løsning kan også være hovedbundsmassage. Dette bidrager til stimulering af blodcirkulationen, hvilket kan skrue op for celledannelse og resultere i betydeligt mindre skæl. Du bør i denne forbindelse udføre hovedbundsmassage mindst en gang om dagen.


Cremer og geler

Såfremt du har en ekstrem tør hårbund, eller blot ikke anser shampooen som din foretrukne hjælpende hånd, kan du anvende en gel eller creme som supplement. Disse er hurtigt lindrende og læger effektivt hovedbunden. Blandt behandlende geler findes Softex plus Keratolytikum samt Kimovi Gel med salt.

Mange anvender blot ansigtscremer eller creme til kroppen mod tør hud til hovedbunden. Dette kan fungere mindst lige så godt. Ønsker du at undgå fedtet hår bør du gå efter en creme, der ikke er alt for fed. Dog findes der også en række cremer, som er henvendt specifikt til hårbunden. Prøv f.eks. Nizoral, hvis du har døjer med svamp i hovedbunden eller og Decubal Dry Scalp Treatment, hvis din hovedbund er tør og irriteret.

Pil til toppen

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

30 dages fortrydelse

30 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.