Skærer du tænder?

Skrevet af
Skærer du tænder? Slip af med den dårlige vane, der kan skade dine tænder og give spændinger i kæben

Hvorfor skærer man tænder?

Når du skærer tænder - også kaldet bruksisme eller bruxisme - gnider tænderne hårdt mod hinanden, uden at det er i forbindelse med tygning af mad, hvilket kan give både skader på tænderne og spænding og smerter i kæben. Når folk skærer tænder, er det enten i søvne eller om dagen, hvor man fx kommer i en anspændt situation. 
Om natten kan det være svært at kontrollere eller overhovedet lægge mærke til at du skærer tænder, og derfor kan der gå lang tid, før du opdager det. I værste tilfælde optages det først, når der er opstået slemme tand- eller kæbeproblemer som resultatet af tænderskæringen.

Der er endnu ikke fundet en klar grund til, at mange skærer tænder, men man anser det i dag for at være en form for søvnforstyrrelse på linje med søvngængeri, søvnrædsel og uro i benene. Tænderskæren om natten opstår som regel i forbindelse med forholdene i centralnervesystemet, som kan blive påvirket af faktorer som koffein, nikotin, psykiske forhold og bestemte typer af medicin.

I nogle tilfælde kan tænderskæren om dagen og natten opstå efter en skade på hjernen eller et forløb med sygdom. Enkelte typer medicin mod psykiatriske sygdomme som fx medicin mod depression, kan du også medføre, at du begynder at skære tænder som bivirkning.


Tegn på at du skærer tænder

Få den bedste tandpleje med produkter fra Med24.dk Læs her, hvordan du kan undgå at skære tænder

Hvis du har mistanke om, at du skærer tænder om natten, kan nogle af symptomerne være, at du har ondt i tænderne eller ondt i kæben, når du vågner om morgenen. Om natten kan du nemlig ubevidst opleve en intens spænding i kæben, som næste morgen viser sig som ømhed og smerter i kæben. Det svarer lidt til, at du har en rigtig hård bentræning en dag, og så bliver enormt øm i musklerne dagen efter som følge af det store pres og belastning af benmusklerne.

Det kan også være, at du vågner op med hovedpine, mild migræne eller spændinger i nakken, og dette kan også hænge sammen med, at du skærer tænder om natten. Det kan dog også være resultatet af andre forhold som fx en dårlig søvnkvalitet eller forkert liggestilling når du sover.

Voldsom og hård tænderskæren kan også betyde uhensigtsmæssigt slid på tandoverfladerne og skarpe og skæve skærekanter. Hvis du skærer tænder, skal du altså være opmærksom på, at du ikke når at få ødelagte tænder eller skævt bid, før du får enten beskyttet tænderne om natten eller slipper af med den dårlige vane.  


Beskyt dine tænder

En bideskinne kan hjælpe dig til at stoppe med at skære tænder - Vælg bideskinne fra Ekulf, der beskytter dine tænder

Det kan give slemme problemer med tænderne og tandstillingen, hvis du skærer tænder for længe og for voldsomt, før der gøres noget ved det. Derfor kan du beskytte dine tænder mod tænderskæren med en bideskinne af medicinsk godkendt plast, som du fx kan få din tandlæge til at tilpasse dit tandsæt.

Det kan dog nemt gå hen og blive en dyr fornøjelse at gå til tandlægen og få specialfremstillet en bideskinne, og du kan derfor vælge at investere i en universalbideskinne som Ekulf NightGuard bideskinne, som både har en blød og formbar del og en hård og stærk underdel. Den bløde del vil forme sig rundt om dine tænder og den hårde del vil beskytte mod tænderskæren.

Vores kunde Jakob K. har brugt Ekulf NightGuard bideskinne, og han skriver i sin anmeldelse: “Jeg har brugt dette produkt de sidste tre år og har haft to af disse bideskinner og de har fungeret perfekt for mig. Jeg har haft nemt ved at forme dem efter mine tænder, de har siddet godt i munden og sørget for at jeg ikke har slidt mine tænder.”

Faktisk kan en bideskinne som Snore Mate Bideskinne hjælpe på flere søvnrelaterede problemer end blot tænderskæren. Denne bideskinne holder nemlig underkæben i en mere fremtrædende position, som skaber mere frie luftveje. Den bedre vejrtrækning modvirker tendens til snorken, så du og din partner kan opleve en roligere søvn uden at blive forstyrret af lyde – hverken fordi du snorker eller skærer tænder. 


Sådan holder du op med at skære tænder

Når du skal finde en løsning på dit problem med at skære tænder, er det nødvendigt at overveje, hvad der kan være grunden til at du skærer tænder. En bideskinne er nemlig en god beskyttelse, men det er en form for symptombehandling af problemet, der ikke nødvendigvis vil få dig til at stoppe med din tænderskæren.  


Få gode søvnvaner

Pas på dine tænder, hvis du skærer tænder. Få et flot smil uden skader - læs om at skære tænder her

Der er forskellige ting, som du kan gøre for at forsøge at mindske din tænderskæren om natten, hvor det er en ubevidst handling. Først og fremmest bør du få lavet nogle gode vaner omkring din søvn og dit søvnmiljø, så du går i seng på samme tid hver dag og får de anbefalede antal timers søvn. 
Derudover bør dit soveværelse være et roligt og afslappende sted, hvor der luftes ud jævnligt og kun er omkring 22 grader varmt. Et godt indeklima og gode søvnvaner er nemlig afgørende for, at du får den bedst mulige søvnkvalitet.

Hvis du til dagligt har en stresset og travl hverdag, kan det være, at du tager dine bekymringer og stress med ind i soveværelset, hvor det kan være en medvirkende faktor til at du skærer tænder. Forsøg derfor at lave nogle afstressningsøvelser eller meditation inden sengetid, så du giver hovedet de bedste forudsætninger for at få ro. 
Det kan også hjælpe at efterlade din telefon, ipad og computer udenfor soveværelset og gerne mindst en time inden sengetid, så både dine øjne og dit hoved kan begynde at slappe af.

Hvis du er påvirket af stimulanser som alkohol, koffein eller rygning, er det bedst at undgå det inden sengetid, da de ellers kan påvirke centralnervesystemet og være en medvirkende faktor til at du skærer tænder.

Da der også er visse former for medicin, hvor tænderskæren om natten kan være en bivirkning, kan du tage en snak med din læge for at høre, om der er mulighed for at skifte til en anden behandling, så du undgår at slide dine tænder om natten. 


Børn skærer ofte tænder

Faktisk er det helt op til en tredjedel af alle børn, der skærer tænder, og det er især når de er omkring 5-6 år gamle. At skære tænder kan give skader og uhensigtsmæssigt slid på de blivende tænder, selv når det kun er i meget kort tid. Heldigvis vokser næsten alle børn fra problemet efterhånden som de bliver ældre, og tandskæren behøver ikke at blive et problem senere i livet, bare fordi man skar tænder i en kort periode som barn.

Du kan læse meget mere om mund & tandpleje her, hvor du blandt andet kan finde artiklen “Tandpasta - med eller uden fluor?”. Du kan også finde alle vores produkter til den bedste tandpleje for hele familien her, så du kan holde din mund og tænder så sunde som muligt! 

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.