Problemer med hårtab? Læs her om årsager og behandling

Skrevet af
Hårtab

Hår og hårtab

Hår består hovedsageligt af proteinet keratin. Keratin er fiberagtige molekyler der snor sig om hinanden og danner på den måde tråde, der til sidst bliver til et hår. Håret bliver produceret nede i hårsækken, under huden og vokser 0,3-0,4 mm om dagen, så du kan regne med, at dit hår vokser ca. 1 cm. om måneden.

Udtrykket Alopecia bliver ofte brugt i forbindelse med hårtab. Det er et fagudtryk, der hverken beskriver typen eller grunden til hårtabet, men udelukkende indikerer hårtab. Der findes mange forskellige grunde til hårtab; nogle er blevet dokumenteret og kan behandles som en sygdom, andre gange kender man ikke årsagen.

Det er vigtigt at vi husker at pleje og passe på vores hår. Håret fungerer som kroppens skold og beskytter mod ydre påvirkning, ligesom en fisk har skæl. Håret har samtidig en varmeregulerende effekt mod både varme og kulde. Du kan for eksempel se det, når du får gåsehud. Hårene rejser sig i hårsækken og giver kroppen et større rum med varmeisolerende effekt.


Hårtab hos kvinder

Sammenlignet med mænd, er det ikke normalt at kvinder lider af hårtab. Kvinder kan i perioder med meget stress eller af hormonelle årsager, som amning og overgangsalder, tabe håret. Også mangel på vitaminer, blodtab, slankekure og operationer kan have en negativ effekt på håret. Denne slags hårtab kaldes telogent effluvium og varer i gennemsnit 2-3 måneder, hvor håret derefter vil fungere normalt.

Fysisk eller følelsesmæssig stress kan påvirke produktionen af hår og hårtab hos kvinder. Stressen påvirker hormonniveauerne i kroppen og har en negativt indvirkning på hårets vækstcyklus. I denne periode kan du have brug for en forhøjet dosis B vitamin, da de bidrager til en normal funktion af håret.

Der findes også hårtab hos kvinder lignende det vi ser hos mænd. Dette er en sygdom som er meget forskellig fra kvinde til kvinde. Ved nogle kvinder går sygdommen i udbrud i puberteten og ved andre når de kommer i overgangsalderen. Kvinderne vil tabe deres hår samme sted som mænd, på issen og i tindingerne. Sygdommen forværres med 10% for hvert år man bærer på den og kan til sidst ende ud i skaldethed. Hvis du lider af denne sygdom eller har mistanke om det, bør du kontakte din læge.

Mange kvinder mener at de lider af hårtab uden egentlig at gøre det. I mange tilfælde føler kvinder, at de mister deres hår, hvor håret i stedet knækker og spalter. Dette er ofte fordi de udsætter håret for for meget varme i form af styling produkter: fladejern, krøllejern og lign. uden af give håret den rette varmebeskyttelse. Også farvning og afblegning slider meget på håret. Når du farver dit hår, åbner du hårstrået for at farven kan sætte sig fast. Når du har gjort dette nok gange, vil håret begynde at knække af. Manglende pleje og vitaminer til håret kan også have en indvirkning på hårets generelle velvære.


Mænd og hårtab

Hos mænd er hårtab meget normalt. Hårtab ved mænd, også kaldet adrogen alopeci, skyldes en overfølsomhed for det mandlige kønshormon testosteron i bestemte områder af hovedbunden. Hårtab og skaldethed ved mænd er ufarligt og skyldes sjældent en sygdom.

Det mandlige kønshormon får hårsækkene, hvorfra hårene gror, til at skrumpe. Til sidst bliver hårsækkene så små, at de ikke længere producerer hår. De hår, der er tilbage, vil fremstå meget fine og vil ikke vokse så hurtigt som tidligere.

Hårtabet hos mænd starter oftest i 20-30 års alderen. Det vil først vise sig som høje tindinger og senere hårtab på toppen af hovedet. Jo tidligere man begynder at vise tegn på hårtab, desto mere aggressivt vil hårtabet være senere i livet. Hårtab hos mænd er genetisk betinget, så du kan næsten altid kigge på din far og vurdere, hvordan dit hårtab vil arte sig.


Behandling af hårtab

Der findes flere måder at forebygge og behandle hårtab på. Men da hårtab er genetisk betinget, undgår du det meget sjældent. Der findes shampoo, medicin, kosttilskud og plastikkirurgiske behandlinger.

Herunder kan du læse lidt mere om behandling og forebyggelse af hårtab:

Plastikkirurgisk behandling:
Da hårsækkene stadig lever, men bare ikke producerer hår længere, er det en mulighed at få lavet en hårtransplantation. Ved en hårtransplantation placerer man sunde og levedygtige hår ned i hårsækkene, hvor de kan leve videre. Dette er både en dyr og omfattende operation.

Håndkøbs lægemiddel:
Regaine er et registreret lægemiddel til behandling af hårtab. Regaine styrker de svage hårsække og stimulerer dem til at producere nye hårstrå. Omkring 25% af de mænd der bruger produktet oplever delvist genvækst af håret, imens op til 90% af dem der bruger Regaine, kan bremse hårtabet. Sandsynligheden for at du får en positiv virkning af Regaine, er hvis du er mellem 20 og 30 år, ikke er fuldstændig skaldet og først er begyndt at tabe håret inden for det sidste halve år. Du kan forvente at skulle vente helt op til 1 år, før der vil komme mærkbare resultater.

Receptpligtig medicin:
Finasterid er en receptpligtig tablet, som mindsker hårtab ved mænd. Indholdet af tabletten mindsker produktionen af det mandlige kønshormon, der er skyld i hårtabet. Når hormonet ikke er til stede oi kroppen i samme mængde som normalt, vil hårsækkene på ny begynde at danne hårstrå.

Kosttilskud:
Hair Volume fra New Nordic indeholder blandt andet biotin og zink. Disse ingredienser aktiverer hårsækkene og bidrager til opretholdelse et normalt hår.

Shampoo:
Priorin shampoo indeholder en unik formel med biotin der bidrager til at bevare din normale hårvækst og dermed en god hårkvalitet. Kosttilskuddet stimulerer cellerne ved hårroden og laver et godt grundlag for hårvæksten. Hair Volume er baseret på et ekstrakt, der er rigt på phytocyanidiner, som kommer fra f.eks. grape, tranebær, hindbær, æbler og blommer. Phytocyanidiner fungerer som vækstfaktorer på hårsækkens celler.


Hårpleje

Dit hår bør som hovedregel kun blive vasket 1-2 gange om ugen. Hvis dit hår bliver vasket oftere, risikerer du et hår, der fedter mere end normalt, da du har vasket hårets og hovedbundens naturlige fedtlag væk. Der findes talgkirtler helt nede i læderhuden, der sender fedt op på hudens overflade for at beskytte huden. Den fedtede talg har til formål at beskytte vores hud, så den ikke bliver for skrøbelig og revner. Hvis vi vasker vores hår for ofte, vil talgkirtlerne overproducere talg og fedt til hovedbunden og det vil resultere i et tungt og fedtet hår. Hårvask er meget individuelt og kommer meget an på hvilken slags hår og hovedbund du har.  Ældre mennesker skal ikke vaske hår så ofte som unge, da de ikke producerer lige så meget fedtstof i huden, som yngre mennesker. En daglig hårvask for ældre, gør kun håret mere tørt.

Der er udviklet mange rigtig gode og plejende produkter til dit hår. De er udviklet specielt til de forskellige slags hårtyper, der findes, så du kan finde et plejeprodukt, der passer perfekt til dig.

Normalt hår har brug for normal pleje. Shampoo, balsam og en fugtgivende hårkur 1 gang om ugen. Hårprodukterne skal indeholde fugt og plejende ingredienser i form af f.eks. jojoba- eller arganolie, for at opretholde det vedfungerende hår og hovedbund.

Tørt hår vil ofte være hår, der knækker og spalter. Denne hårtype ses ofte hos dig med meget langt hår. Olierne der findes i håret når ikke ud til det lange hårs ender og derfor bliver det ved med at være mere tørt end normalt. Her bør du bruge en plejende og fugtgivende shampoo og balsam. Du kan med fordel også bruge en fugtgivende hårolie i længderne af dit tørre hår. Jojoba er en af de mest fugtgivende olier til håret. Olien giver fugt, glans og styrker håret.

Fedtet hår kommer typisk af hormonelle forandringer, for meget hårvask eller for høj fedtproduktion i huden. I denne situation bør du bruge en shampoo og balsam, der renser håret meget mildt.

Fint hår er typisk for skandinaviske kvinder. For nærende og rige plejeprodukter til et fint hår har en negativ effekt. Du skal tværtimod bruge produkter der er specielt udviklet til et fint hår, og som løfter håret og giver det mere volumen. Almindelige fugtgivende produkter til håret er også at foretrække.  En shampoo der indeholder f.eks. Ginkgo biloba styrker håret i dybden og efterlader håret stærkere og mere voluminøst.

Skadet hår har mere brug for nærende pleje end noget andet hår. Som skrevet ovenover kan styling og manglende beskyttende produkter ødelægge håret, så det knækker og spalter. Du bør holde dig fra hårfarvning og afblegning, men i stedet bruge en nærende og rig shampoo og balsam, evt. med indhold af baobab, arganolie eller lignende. En hårmaske med vitaminer mindst 1 gang om ugen kan også gøre dit hår mere velfungerende.

En øjenvippeserum kan stimulere dine vippers vækst, så de både bliver længere og stærkere. Ønsker du længere naturlige øjenvipper, kan du se vores øjenvippeserum fra Xlash her.

Pil til toppen

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.