Bihulebetændelse - Fakta om sygdommen og hvordan den behandles

Skrevet af


Oplever du symptomer på bihulebetændelse? Måske er du i tvivl om behandling af bihulebetændelse, eller hvordan det kan undgås? Vi fortæller dig om sygdommen og de forskellige behandlingsmetoder lige her!

Som tommelfingerregel siger man, at der er tale om bihulebetændelse, såfremt en forkølelse varer i mere end 10 dage. Hvis din forkølelse trækker i langdrag, er der dog ingen umiddelbar grund til panik, da de fleste bihulebetændelser ikke kræver behandling, hvorimod andre blot skal bekæmpes med den sædvanlige næsespray. 


Hvad er bihulebetændelse?

Der findes fire par bihuler i ansigtsskelettet som alle har en åbning til næsen. Disse er kaldet pandehulerne, kæbehulerne, kilebenshulerne samt sibencellerne. Kommer der betændelse i et eller flere af disse hulrum, er der tale om bihulebetændelse. Ved bihulebetændelse vil den naturlige afløbskanal til næsehulen være forsnævret eller aflukket grundet hævelse i næseslimhinden.


Hvad er årsagen til bihulebetændelse?

Luft, slim og væske passerer normalt frit gennem bihulerne. Ved bihulebetændelse vil dette ikke være muligt grundet den påpegede hævelse i næseslimhinden. Årsagen til hævelsen kan både være en forkølelse, tandrodsbetændelse eller influenza, men alle forkølelser påvirker generelt bihulerne, og er derfor også en almindelig årsag til bihulebetændelse.

Såfremt betændelsen forekommer hyppigt eller varer i længere tid er den kronisk. Den kroniske bihulebetændelse udvikles nemmere hos personer, der har allergi, snævre afløb fra bihulerne eller næsepolypper. 

Smitter bihulebetændelse?

Forkølelse en sygdom, der desværre meget flittigt smitter omkringværende mennesker. Da denne er den hyppigste årsag til akut bihulebetændelse, er flere derfor blevet i tvivl om bihulebetændelse kan smitte, men det er der heldigvis ingen fare for – bihulebetændelse smitter nemlig ikke! 


Symptomer på bihulebetændelse

Symptomerne på bihulebetændelse opleves oftest hos større børn samt voksne, hvoraf de typiske symptomer er hovedpine med smerter i kinderne, bag øjnene og panden. Sjældent oplever man smerter i baghovedet, men det kan forekomme.
Typiske symptomer på bihulebetændelse er:
 
 - Smerte i panden, kindben, tindingerne, overkæben, nakken eller bag øjnene.
 - Smerterne forværres, hvis man bøjer sig forover eller går rundt.
 - Ofte vil man have tilstoppet næse, næseflåd eller snue samtidig.
 - Ved kraftig betændelse kan man opleve feber, træthed og utilpashed.
 - I værre tilfælde kan der komme ømme hævelser i panden eller i kinderne.
 - Der kan løbe tykt og måske ildelugtende sekret ud af næsen.
 - Symptomerne vil oftest tage til i løbet af dagen.

Symptomerne kan være helt forskellige fra gang til gang. Det er ikke ualmindeligt at opleve bihulebetændelse uden feber, tilstoppet næse eller bihulebetændelse uden forkølelse. I forbindelse med symptomerne anvender flere lægemidler med Paracetamol og Acetylsalicylsyre. Vi har et stort udvalg af danskernes foretrukne håndkøbslægemidler lige her

Behandling for bihulebetændelse

I omkring halvdelen af alle tilfælde vil bihulebetændelsen gå over uden behandling i løbet af 7-10 dage. Det vigtigste ved behandlingen er at få skabt afløb fra de lukkede hulrum, og den mest optimale behandling af akut bihulebetændelse er derfor brug af afhjælpende lægemidler som næsespray eller næsedråber. Man kan med stor fordel også skylle næsen med saltvand og anvende smertestillende. 

Ved kronisk eller tilbagevendende bihulebetændelse anvender man oftest næsespray, der indeholder binyrebarkhormon, også kendt som allergispray, samt saltvandsskylning af næsen. Har dette en manglende effekt, sendes man videre til en øre-næse-hals-læge, der vil finde den bedste mulige løsning for dig. Man kan bl.a. modtage kikkertoperation af bihulerne. Nogle får udrettet næseskillevæggen såfremt den er skæv, mens andre får fjernet næsepolypperne. Ved langvarig betændelse påkræves det nogle gange at bihulerne punkteres og skylles, men det forekommer sjældent nødvendigt.

Antibiotika kan også anvendes i nogle tilfælde til behandling af bihulebetændelse - dette sker dog udelukkende på baggrund af lægens vurdering. Er du derfor i tvivl om du har bihulebetændelse, eller hvordan du bør gribe situationen an? Så tøv ikke med at kontakte din læge - det er bedre at få bugt med betændelsen, således tilstanden ikke forværres!

Hvad bør jeg undgå, hvis jeg har bihulebetændelse?

Hvis du er ramt af bihulebetændelse, er det bedst at forholde kroppen i ro. Undgå derfor fysisk belastning og læg helst med hovedet hævet, når du sover eller slapper af. Derudover bør kroppen ikke udsættes for store temperaturforandringer, da det øger smerterne. Sidst, men ikke mindst bør du drikke megen væske, så kroppen har et stort væskeindhold til at gøre slimen tyndere med. Er du sløj og har feber, kan tilførsel af væske også være en god hjælp.

For helt at undgå en eventuel bihulebetændelse, er det vigtigste skridt på vejen, at du sørger for at afløbet fra bihulerne til næsen ikke lukkes. Hvis man bliver ramt af en forkølelse, skal man derfor sørge for at bruge næsespray eller næseskylning. 


Midler mod bihulebetændelse

Der findes flere midler du kan anvende mod bihulebetændelse og tilstandens symptomer. Hos Med24.dk finder du alt fra smertestillende og febernedsættende lægemidler til næsespray og næsedråber. Mange anvender bl.a. naturlægemidlet Sinux til lindring af akut bihulebetændelse. Derudover findes Klarigen, som med sit aktive stof Xylometazlin anvendes til at trække slimhinderne sammen. Vi tilbyder derudover et udvalg af næsespray mod tilstoppet næse blandt håndkøbslægemidler til forkølelse, så du både kan behandle samt undgå at blive ramt af bihulebetændelse.

Gå til top

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.