Hårtab hos mænd - Hvad kan man gøre?

Skrevet af
Bekymret mand taber sit hår. Få stærkt hår igen og kraftig hårvækst

Mange mænd lider allerede af hårtab, og for nogen er der desværre fremtidsudsigter til det. Vores hår er en stor del af vores identitet, og det kan derfor være svært at forene sig med et ufrivilligt hårtab, selvom man har flere år til at forberede sig på det.

Hvorfor taber man håret?

Der kan være flere forskellige grunde til, at du oplever hårtab, men for de fleste mænd skyldes det blot, at mandligt kønshormon har en påvirkning på hårsækkene, og at de langsomt forsvinder med tiden. Normalvis vokser håret ca. 1 cm om måneden, og hvert enkelt hår befinder sig i én af tre følgende faser: 

  • Anagene fase
  • Katagene fase
  • Telogene fase
Måne-frisure, skaldet plet på toppen af hovedet - undgå det med Regaine forte

Hårene er som regel i den anagene fase i flere år, hvor de vokser og bliver længere. Normalvis er ca. 85-90% af alle hår på hovedet i denne fase på et tilfældigt tidspunkt. Den katagene fase er en form for overgangsfase, hvor hårsækken langsomt skrumper ind, og hvor håret ikke længere vokser. Til slut når håret den telogene fase, hvor der først er en hvileperiode på ca. 3 måneder, og hvor man til slut taber håret.

Hårtab hos mænd kan starte på meget forskellige tidspunkter, og det betragtes ikke som en sygdom men blot en tilstand. For 5% af mænd starter hårtabet allerede inden de er fyldt 20, hvor man oftest begynder at se de såkaldte høje tindinger eller måne. Efterhånden som hårtabet bliver mere og mere tydeligt spreder det sig over issen, og når først håret er tabt og hårsækken er væk, er det svært at få håret til at vokse ud igen.

Mere ualmindelige grunde til hårtab er fx ubalancer i immunsystemet, der kan give pletskaldethed. Denne sygdom går heldigvis som regel over af sig selv, og pletterne i hovedbunden er kun midlertidige.

Hvis du i en periode er udsat for voldsomt stress eller en hård sygdom, kan du risikere, at forholdende udløser et hårtab. Et underskud af vitaminer eller mineraler kan faktisk også udløse et hårtab, men disse hårtab ses som regel ca. efter tre måneder. Sådan et hårtab er meget spredt og ikke så tydeligt, og hårtabet vil som regel gå over, når du ikke længere er syg, stresset eller i underskud af vitaminer eller mineraler.

Mange er efterhånden også bekendte med, at visse former for behandling og medicin kan forsage hårtab. Dette er fx kemoterapi i forbindelse med kræftsygdomme, hvor al hår på kroppen forsvinder men heldigvis kommer tilbage igen efter endt behandling.  

Kan jeg forebygge hårtab?

Det kan være svært at gardere sig mod sine genetiske anlæg for hårtab, men gennem livet kan du gøre meget for at passe på og styrke dit hår. Hos Med24.dk har vi et stort udvalg af kosttilskud i kategorien hud, hår og negle, og her kan du findes tilskud fra populære mærker som Hair Volume, HairLust og Natur-Drogeriet. Disse kosttilskud kan med deres høje indhold af blandt andet biotin og andre vitaminer bidrage til vedligeholdelsen af normalt hår, så det ikke så hurtigt bliver slidt og svagt.

En af de største favoritter indenfor kategorien er serien Priorin af Bayer A/S, der faktisk var verdens mest solgte kosttilskud indenfor kategorien “Hair and Beauty” i 2016. Dette kosttilskud er populært på grund af dets indhold af både biotin, hirseekstrakt, pantothensyre og L-cystein, og så har det fået utallige gode anmeldelser.

Pernille Berg har givet 5 stjerner og skriver “Jeg bruger Priorin efter en graviditet, fødsel og amning hvor jeg mistede rigtig meget hår. Det har hjulpet mig virkelig meget og fortsætter med det, da det er det eneste der hjælper! Jeg kan varmt anbefale det til andre i samme situation!” 


Behandling for hårtab

Behandling for hårtab med Regaine forte - middel mod hårtab

Som regel er beskeden til hårtabende mænd, at det er helt normalt at miste håret, og at det ikke er noget, som skal behandles. Der findes dog medicin, der rent faktisk kan påvirke hårtabet, og dette er fx håndkøbslægemidlet Regaine Forte, der indeholder stoffet minoxidil. Dette stof virker fremmende på hårvæksten, og det fordeles blot over det hudområde, hvor du oplever begyndende hårtab.

Man kan se en stabiliserende effekt efter 8 uger hos 80% af brugere, men det tager selvfølgelig et par måneder for håret at gro ud, så det kan variere hvor hurtigt og i hvilken grad du kosmetisk bliver tilfreds.

Faktisk kan du opleve et kortvarigt hårtab, når du starter på behandling med minoxidil, fordi det påvirker hvilken fase håret er i. Minoxidil får håret til at komme i den anagene fase, hvor det vokser, men hår, som inden behandlingens start befinder sig i den telogene fase, hvor det venter på at falde af, vil ved behandling med minoxidil falde hurtigere af, så der kan komme gang i væksten af et nyt hår. Hvis du holder op med at påføre minoxidil på det ramte område, kan du desværre opleve, at hårtabet vender tilbage igen, da effekten af midlet kun varer, så længe du aktivt behandler.

Hvis du ikke er interesseret i at skulle behandle dit hårtab hver eneste dag, kan en delparyk måske være en mulighed. Måske forestiller du dig en frygteligt tilpasset toupe i unaturlig farve og størrelse, når du tænker på parykker eller delparykker til mænd, men faktisk kan man i dag lave flotte og naturlige løsninger, hvor du nærmest vil føle, at du har fået din gamle hårpragt tilbage.

Det er en helt naturlig tilstand at opleve hårtab som mand, men derfor kan det stadig være svært at acceptere og forholde sig til. Hvis du ønsker at forebygge tyndt hår, fældning eller få dit hår til at gro stærkere, findes der heldigvis mange forskellige produkter og midler, som kan bidrage til hårets vedligeholdelse. 

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.