Vælg det rette termometer

Skrevet af
Stort billede - Kvinde ligger på sofaen med et termometer i hånden

Find det ideelle termometer, der opfylder hele familiens behov

I denne artikel undersøger vi måling af kropstemperatur ved hjælp af forskellige metoder og anbefaler, hvilket termometer der passer bedst til dine behov. Artiklens hensigt er at informere om de forskellige metoder og vejlede dig i købet af et termometer, der passer til dine og familiens krav.  

Kropstemperatur og termometre

Et termometer til måling af kropstemperatur bruges til at bestemme, om en person har feber. Du skal i den forbindelse være opmærksom på, at den normale kropstemperatur er højere hos spædbørn og små børn end hos voksne. Børn oplever også større og hyppigere udsving i kropstemperaturen. Men ved at bruge et termometer til måling af kropstemperatur kan du let finde ud af, om dit barn har feber. 

Vores kropstemperatur varierer i løbet af dagen. Din kropstemperatur er typisk lavest om morgenen ca. en time inden du vågner og højest om aftenen. Hos kvinder vil kropstemperaturen stige dagene op til deres ægløsning.Rundt billede - Dreng ligger under tæppe med kvindes hånd på sin pande

Hvorfor får vi feber?

Feber defineres som en kropskernetemperatur over 38,0°C, og er en af kroppens reaktioner ved sygdom. Når bakterier eller vira invaderer kroppen, aktiveres immun-systemet. Herefter vil de hvide blodceller forsøge at bekæmpe infektionen og udskille affaldsstofferne. Det temperaturregulerende center registrerer stigningen i affaldsstoffer, og reagerer deraf ved at øge kropstemperaturen.

Feber er kroppens naturlige respons på sygdom, og bør generelt ikke reguleres med febernedsættende medicin. Immunsystemet arbejder mest effektivt ved kropstemperaturer mellem 38-39°C, samtidig nedsættes mikroorganismernes aktivitet ved disse temperaturer.

Kroppens temperatur reguleres i det temperaturregulerende center, der er placeret i hypothalamus i hjernen. Dette center kan justere både kroppens varmeproduktion og varmeafgivelse. Hypothalamus regulerer også den sved, vi producerer i hovedet, på brystet og ryggen. Hvilke termometre findes der?

Der findes forskellige typer af termometre til måling af kropstemperatur: 

Pandetermometer

Pandetermometre, også kendt som infrarøde termometre eller kontaktfrie termometre, er en populær og moderne metode til måling af kropstemperatur. De fungerer ved at måle den infrarøde varmestråling, der udsendes fra huden på panden og omdanne den til en temperaturværdi. Pandetermometre er særligt praktiske på grund af deres non-invasive og hurtige målemetode.

Øretermometer

Øretermometre, også kaldet tympaniske termometre, er en populær metode til at måle kropstemperatur, især hos børn og voksne. De fungerer ved at opfange den infrarøde varmestråling, der udsendes fra trommehinden og omdanne den til en temperaturværdi. Øretermometre er kendt for deres hurtige og nøjagtige målinger.

Fleksible termometre: Rektale, orale og armhulemålinger

Fleksible termometre er alsidige instrumenter, der kan bruges til at måle kropstemperaturen på forskellige måder: rektalt, oralt og i armhulen (aksillært). Disse termometre er typisk digitale og udstyret med en fleksibel spids, der gør det nemt at tage målinger på forskellige områder af kroppen. Det bør du vide om målemetoder

Du kan måle din temperatur flere steder på kroppen både hos børn og voksne. Her kan du læse nærmere om de forskellige målemetoder, og hvordan termometrene anvendes. 

Normale kropstemperaturer for de forskellige områder på kroppen:

Område på kroppen Normal temperatur
Endetarmen (rektalmåling) 36,6 – 38,0°C
Panden 35,8 – 37,6°C
Øret 36,0 – 37,8°C
Munden (oralmåling) 35,5 – 37,5°C
Armhulen (aksil måling) 34,7 – 37,3°C

OBS!

Temperaturer målt forskellige områder på kroppen KAN IKKE sammenlignes, da kropstemperaturen varierer fra måleområde til måleområde.HUSK at være ekstra opmærksom på nedenstående:

  • Har du været fysisk aktiv, været i bad eller været udenfor, skal du altid vente 30 minutter, før du måler temperaturen
  • Lad termometret ligge 30 minutter i det rum, du skal foretage målingen i. Termometrets nøjagtighed kan påvirkes af store temperaturforskelle i den omgivende luft.
  • Måles barnets temperatur lige på grænsen til feber med et kontaktfrit termometer, kan du med fordel tage temperaturen igen med et rektaltermometer, for at være sikker.

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.