Guide: Gode råd til solcreme og træning

Stort billede - Af Kristian Høgenhaug

Hvorfor solcreme? Helt simpelt beskytter solcreme imod solens ultraviolette stråling, forkortet uv. UV-strålingen kan opdeles i UVA, UVB og UVC; hvoraf det kun er UVA og UVB der når jordens overflade. Overdreven eksponering af solens stråler kan give for tidlig ældning af huden, samt bidrage til celleforandring i huden*(1, 2). Kræftens bekæmpelse anbefaler brugen af solcreme ved UV-index over 3*(3).

Bedste solcreme til træning

Ikke alle vil mene at solcreme og sport er foreneligt. Man kan have oplevelsen af at huden ikke kan ånde, man bliver klam og svedig; solcreme i øjnene, som begynder at svie og andre “dårlige” eksempler. 3 kriterier skal derfor være gældende for den bedste solcreme til træning og sport generelt:

  1. Solcreme bør tages på i god tid før vi drager udendørs (30min), men lad os være ærlige, hvor tit sker det? Det er derfor essentielt med en solcreme der ikke fedter og hurtigt tørre ind. Disse egenskaber findes typisk i alkoholbaserede produkter.
  2. Solcreme bliver mest brugt om sommeren, hvor temperaturen er høj. Vi sveder derfor en del. For at bibeholde den beskyttende effekt er det vigtigt at det er en vandfast solcreme.
  3. Solcremen skal have en ordentlig solfaktor for optimal beskyttelse, helst SPF 15 eller derover. Dette gør sig især gældende for solcremen til ansigtet, som er et af de mest udsatte områder under aktivitet.

Den solcreme du bruger til hverdagsaktiviteter eller solbadning opfylder ikke altid de 3 punkter; for nogle kan det kræve en solcreme nummer 2, som udelukkende bruges til træning og sport. Min egen fortrukne solcreme til træning er Riemann P20 da jeg synes at den opfylder de opsatte 3 kriterier.

Solcreme og performance

Udover de potentielt sundhedsskadelige effekter af solens stråler, kan overdreven udsættelse for uv-stråling også påvirke både din restitution og performance. Hvis du bliver solbrændt, skades huden og en række healingprocesser sættes i gang. Det er et ekstra stress for kroppen, der vil tage bid af den samlede kage i forhold til din restitutionevne fra anden træning. Herudover har solcreme har også vist at forbedre termoregulationen, kroppens evne til at komme af med varme*(4, 5).

Jeg har selv, førhen, fundet det irriterende med solcreme under konkurrence, da jeg ikke synes at huden kunne ånde – det kunne ikke være godt for min performance. Jeg tog selvfølgelig fejl. Den rigtige solcreme og lidt research på området, og jeg var overbevist om det modsatte måtte være gældende. Der findes ingen undskyldninger for ikke at bruge solcreme.

God sommer – pas på jer selv og jeres hud


*Kilder:

1) Guidelines on Limits of Exposure to Ultraviolet Radiation of Wavelengths Between 180 nm and 400 nm (Incoherent Optical Radiation). The International Non-Ionizing Radiation Committee of the International Radiation Protection Association. Health Phys 1985 Aug;49(2):331-40.

2) Tuchinda C, Srivannaboon S, Lim HW. Photoprotection by Window Glass, Automobile Glass, and Sunglasses. Journal of the American Academy of Dermatology 2006;54(5):845-54

3) Fire ud af ti børn bliver solskoldet i sommerferien, Cancer.dk

4) Kenney, W.L., et al., Temperature regulation during exercise in the heat: Insights for the aging athlete. J Sci Med Sport, 2020.

5) Wolf, S.T., et al., Sunscreen or simulated sweat minimizes the impact of acute ultraviolet radiation on cutaneous microvascular function in healthy humans. Exp Physiol, 2019. 104(7): p. 1136-114

Pil til toppen

Fri fragt over 299 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.