Generelt om kondomer

Skrevet af

Du kan i følgende artikel blandt andet blive klogere på forskellige fakta omkring kondomer, deres sikkerhed, størrelsesguide og anvendelse.

Læs:
- Hvor sikker er et kondom?  
- Fordele og ulemper ved kondomer  
- Hvilken størrelse kondom skal jeg vælge?  
- Hvordan anvendes et kondom?  
- Undgå at kondomet går i stykker  
- Hvad gør jeg, hvis kondomet er bristet m.m? 

Om kondomet

Kondomet er den ældste form for præventionsmiddel og desuden den eneste eksisterende form for prævention for mænd, såfremt der ses bort for sterilisation. Det er lavet af en tynd naturgummi, der er formet som et langt hylster, der rulles på erektionen inden samleje.

Kondomet er en nem præventionsform - det kan anvendes af alle, købes i mange forretninger og netbutikker, samtidig beskytter det både mod uønsket graviditet og kønssygdomme. Det er særligt anbefalet til dig, der sjældent har planlagt sex eller mange skiftende forhold/partnere.

Hvordan fungerer et kondom?
Det er først og fremmest vigtigt, at kondomet sidder rigtigt påført på mandens penis under hele samlejet. Tages det af eller påføres under samlejet, gælder samlejet som “usikker sex”, hvor altså der er sandsynlighed for kønssygdomme og befrugtning (graviditet).

Ved udløsning opsamles sæden i kondomet. Kondomet forhindrer derfor sæden i at trænge ind i partneren. Derudover danner det en beskyttende barriere som forhindrer overførslen af kønssygdomme som klamydia, gonorre og HIV både ved oralsex, vaginal sex og analsex. Det er den præventionsform, som beskytter begge parter bedst mod kønssygdomme.  

Hvor sikker er kondomer?

Såfremt et kondom anvendes korrekt, er det 97% sikkert. Man kan med fordel anvende det sammen med andre præventionsformer som p-piller, minipiller eller pessar. Anvendes to præventionsmidler sammen er uønsket graviditet teoretisk set udelukket.

Fordele ved kondom

 1. Ved korrekt anvendelse er der 97% sikkerhed for at undgå graviditet.
 2. Kondomet er det eneste præventionsmiddel, som beskytter begge parter mod kønssygdomme. Sex uden kondom er derfor en usikker størrelse.
 3. Det er kun sjældent, at man oplever bivirkninger eller overfølsomhedsreaktioner ved anvendelse af kondomer.
 4. Kondomer er til for den fælles sikkerheds skyld uanset alder eller køn.
 5. De kan nemt købes i diverse supermarkeder, netbutikker, tankstationer, apoteker m.m.
 6. Man behøves ingen samtale med læge omkring køb af kondom. Du bør dog henvende dig ved lægen i tilfælde af en overfølsomhedsreaktion.

Ulemper ved kondom

 1. Nogle mænd oplever, at følsomheden under samlejet bliver mindre ved anvendelse af kondom.
 2. Anvendes kondomet ikke korrekt, har det en forkert størrelse eller udsættes det for særlig belastning, kan det både briste eller glide af under samleje.
 3. Sædvæske kan løbe ud af kondomet, såfremt du ikke har fuldt den rette anvendelsesprocedure.
 4. Få kan opleve overfølsomhed overfor gummi eller de kondomer, som er udviklet med smag.

Kondom størrelsesguide

Kondomer findes som nævnt i forskellige størrelser. Det er vigtigt at anvende den rette størrelse, således du undgår at kondomet både springer, brister eller glider af.

De fleste tror fejlagtigt, at kondomets størrelse overordnet afhænger af længden på penis. Det er derimod omkredsen, som er den mest afgørende faktor for den størrelse kondom, du skal vælge. Husk at størrelsen på din penis kan ændre sig til, at du er omkring 21 år. Det er derfor ikke altid den samme størrelse, du bør gå efter gennem årenes løb.

Vær desuden opmærksom på at flere producenter kalder kondomer XL eller XXL til trods for, at kondomet har en “standardstørrelse”. Tjek altid størrelsen på bagsiden af pakken.

Størrelsesguide
Det er nyttigt at påpege, at omkredsen typisk er omregnet til en bredde på kondomet, som hos de fleste mærker angiver størrelsen. Flere mærker angiver også både længe og omkreds.

Omkredsen af din penis måles ved fuld erektion. Hernæst kan du følge nedenstående tabel for din størrelse: 

Omkreds på penis Størrelse på kondom
9,5 – 10 cm 46 - 47 mm
10 – 11 cm 47 – 52 mm
11 – 11,5 cm 52 – 55 mm
11,5 – 12 cm 55 – 58 mm
12 – 13 cm 58 – 62 mm
13 – 14 cm 62 – 66 mm
14 – 15 cm 66 – 70 mm

Sådan anvendes et kondom

Man kan finde kondomer i mange forskellige størrelser, tykkelser, former, farver og smagsvarianter. Man kan deslige vælge til og fra, om man ønsker glidecreme eller sæddræbende creme på kondomet.

Husk altid de CE-mærkede kondomer
Kun CE-mærkede kondomer er lovlige i EU. Man kan dog opleve ulovlige kondomer på markedet, som ikke har den optimale sikkerhed, der er omfavnet af de CE-mærkede kondomer. Du bør altid tjekke om kondomet er “lovligt”.

Alle kondomer i sortimentet hos Med24.dk er lovlige, kvalitetssikrede mærker fra de mest anvendte brands som Protex, RFSU, Durex og Valmed.

Du kan med fordel se en video omkring påføring og øve dig med påføring inden den “endelige anvendelse”.

Påføring af kondom sker på følgende vis: 

 • Når den rette størrelse og form for kondom er valgt, kan det påføres. Kondomet rulles en smule ud, således det er tydeligt at se, hvilken vej det skal rulles på. Den oprullede kant skal altid vende udad.
 • Hvis der findes et reservoir (en gummidut i enden) på kondomet, skal luften klemmes ud af dette med en tommel- og pegefinger, inden det rulles på.
 • Først trækkes forhuden tilbage og hernæst rulles kondomet over erektionen. Når det når til forhuden, skal du skubbe forhuden en smule frem, inden kondomet rulles helt ned.
 • Det er VIGTIGT, at der ikke kommer luft ind under kondomet. Du bør ved påføring undgå at kondomet rives af negle eller andre skarpe genstande.

Sådan fjernes kondomet: 

 • Så snart du har haft udløsning trækkes penis langsomt ud, mens du holder kondomet på plads. Det er vigtigt at undgå, at penis når at blive slap. På denne vis kan sæden ikke løbe ud, og kondomet undgår at glide af.
 • Kondomet smides ud som almindeligt affald og må ikke skylles ud i toilettet.

Vær opmærksom på!
Hvis man forsøger at holde sig i gang efter udløsning, kan sæden i løbet af kort tid trænge op langs kondomet vægge, hvilket kan få sæden til at løbe over. Derudover kan kondomet let glide af, såfremt erektionen eller penis er blevet mere slap.

Husk desuden at kondomet kun kan benyttes én gang. Det skal benyttes under hele samlejet, men skiftes ud til et nyt, såfremt man ønsker at fortsætte efter udløsning.  

Hvad kan få et kondom til at gå i stykker?

Det er vigtigt, at et kondom både anvendes korrekt og opbevares sikkert, så du undgår fejlkilder og udsættelse for usikker sex selv med beskyttelse.

Når kondomet går i stykker, kan det skyldes: 

 • En oliebaseret glidecreme som vaseline, der kan opløse kondomet og få det til at briste.
 • Menstruation som indeholder store mængder vand, der kan virke udtørrende på kondomet.
 • Smykker med skarpe kanter. Eksempelvis piercinger ved kønsdelene eller i munden.
 • Skarpe/flossede negle eller tænder, der ridser mod kondomet.
 • Lufthuller. Kondomet skal sidde helt glat om penis. Luftlommer giver risiko for bristninger.
 • At kvinden ikke er våd nok. Oplever man dette problem, anbefales en vandbaseret glidecreme - også selvom det kondom, der anvendes, er cremebehandlet.

Kondom med glidecreme

Kombinerer man et kondom med vandbaseret glidecreme, øger man sikkerheden i forhold til sygdomme forårsaget af sex. Glidecremen forstærker både kondomets holdbarhed og elasticitet samtidig med jeres nydelse.

Du kan med fordel anvende det ved: 

 • Tørhed i skeden
 • Analsex
 • Samleje under menstruation

Åh nej! Det gik ikke helt som planlagt...

Kom kondomet ikke ordentligt på? Kom der sæd udenfor kondomet, bristede det eller lignende, så er der behov for nødprævention (hvis kvinden ikke var beskyttet af anden prævention samtidig). Her behøves en fortrydelsespille, som kan fås i to udgaver uden recept på apoteket: 

 • NorLevo, som skal indtages senest 3 døgn efter det ubeskyttede samleje.
 • EllaOne, som skal indtages senest 5 døgn efter det pågældende samleje.

En anden løsning er at få oplagt en spiral hos lægen. Denne form for nødprævention kan anvendes op til 5 døgn efter det pågældende samleje. Hernæst kan spiralen anvendes som permanent prævention. 

Køb kondomer hos Med24.dk

Vi tilbyder billige kondomer fra nogle af de mest foretrukne brands, der giver dig en høj garanti for dig og din partners sikkerhed under sex. Du kan finde hele vores sortiment til sex og samliv her

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

30 dages fortrydelse

30 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.