Effektiv behandling af fodvorter

Skrevet af

Fodvorter er forårsaget af virusinfektion i huden. De er særligt smitsomme og kan volde gene og pine, hvor de er lokaliseret. Ønsker du at gøre dig klogere på fodvorter - hvorledes du undgår og bekæmper dem? Så læs med her, så fortæller vi dig alt, du bør vide om fodvorter! 

Hvorfor får man fodvorter?

Fodvorter er forårsaget af en virusinfektion i huden. Størstedelen skyldes HPV (humant papillomavirus), som angriber hudcellerne i sådan en grad, at de fortrykkes, og en vorte dannes, der hvor infektionen er lokaliseret.

Vorter ses især hos børn fra 5-årsalderen og op til 18 år, hvorefter hyppigheden vil være meget lille. Dette skyldes grundlæggende, at der i svømmehaller og fælles baderum samt omklædningsrum er større sandsynlighed for at blive smittet via det våde gulv. 

Smitter fodvorter?

Vorteinfektion smitter kun mellem mennesker, men er også yderst smitsom både på sig selv og overfor andre. Det smitter både ved direkte kontakt med fodvorten og via genstande som en fælles negleklipper eller et håndklæde.  

Er fodvorter farlige?

Fodvorter er helt ufarlige, men grundet smittefaren er det vigtigt at dække vorten samt, at sterilisere de genstande, der har været i kontakt med den. Pinen, der ofte medfølger, er desuden uforglemmelig, når først man har oplevet det, og den ekstra indsats mod fodvorter vil derfor også være til stor glæde både for dig selv såvel som alle andre.  

Hvordan ser fodvorter ud?

Fodvorter er hyppigst de steder, hvor foden udsættes for størst tryk – som trædepuden og hælen.  

De generelle kendetegn er følgende: 

  • Typisk er vorter mellem 3-5 mm store.
  • De har en uregelmæssig overflade.
  • Huden omkring vorterne er oftest fortrykket.
  • Ser man nærmere vil der ofte være en sort prik (blodsamling) i vorten.
  • De kan sidde enkeltvis eller i grupper.
  • Udsættes de for tryk, vil de oftest blive ømme.

Behandling af fodvorter

De fleste vorter vil med tiden forsvinde af sig selv. Oftest er der tale om nogle måneder, men de kan ligeledes blive på foden i et par år, inden de forsvinder. Ønsker man at slippe af med vorten før, kan man benytte en række behandlingsmetoder. De går overordnet ud på at ødelægge eller fjerne den hud, hvor virussen sidder.

Der findes flere forskellige midler mod fodvorter, der kan behandle problemet ved at ødelægge det væv, hvor virussen sidder. Her benytter de fleste vortemidler som Vortex eller Wartner Vorte Pen. Du kan finde hele sortimentet mod fodvorter hos Med24.dk lige her!

Man kan ligeledes benytte frysning til at dræbe det ramte væv. Mange vælger også at skære, brænde eller benytte laser mod fodvorten. Spørg din læge for mere information om dette.

Undgå fodvorter og smitte

Man behøver ikke tage særlig mange forholdsregler, for let og effektivt at kunne undgå fodvorter og deres smitsomme bakterier. Hovedreglen er, at du ikke bør anvende ting, som andre kan have været i kontakt med, hvis de har fodvorter. Dette gælder blandt andet toiletartikler, sko og håndklæder.

Er du ofte i svømmehallen eller benytter andre offentlige baderum, kan du med stor fordel anvende badesandaler, da den våde hud og gulv er mere modtagelig overfor de virusholdige celler.

Har man i forvejen sprækker eller rifter på trædefladerne på foden, har man også større risiko for at blive smittet. For at behandle sprækker eller tør hud på fødderne, kan du med stor fordel anvende en behandlende og beskyttende fodcreme.

Er du i forvejen smittet, kan du blandt andet anvende et vorteplaster, for både at undgå smitte andre steder på foden, og minimere risikoen for at lade andre blive smittet.

Døjer du med en håndvorte eller måske ligtorne? Så kan du finde hjælp og råd i de to artikler!

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.