Fakta om underlivsproblemer og svamp i underlivet

Skrevet af
Svamp i skeden

Er du i tvivl, om du har svamp i skeden? 75% af alle kvinder vil på et eller andet tidspunkt komme ud for en svampeinfektion i skeden. Hvert år behandles 200.000 danske kvinder for svamp i skeden/underlivet. Svamp i skeden/underlivet er ufarlig, men forårsager ubehag som udflåd, kløe og svie. Størstedelen af alle kvinder oplever at få svamp i underlivet, men faktisk er det ikke altid svamp - det kan også blot være bakteriel ubalance. Her er alt, du skal vide om symptomer og behandling ved bakteriel ubalance og svamp i skeden.


Kløe, svie og irritation er ikke altid lig svamp i underlivet

De fleste kvinder har oplevet kløe, svie, irritation, lugtgener og øget udflåd. Desværre kan man bare ikke ud fra disse symptomer konkludere, hvad problemet er. Man er nødt til at undersøge omstændighederne nærmere. Ved ovenstående symptomer konkluderer rigtig mange kvinder, desværre ofte, at der er tale om underlivssvamp og starter på behandling af dette. I ca. 50 % af tilfældene er det imidlertid tale om bakteriel ubalance.

Hvorfor tager så mange fejl?
Rigtig mange kvinder er ikke klar over, at der findes en anden form for ubalance i skeden/underlivet med næsten samme symptomer som underlivssvamp. Denne ubalance kaldes i daglig tale bakteriel ubalance eller bakteriel vaginose og skal behandles på en helt anden måde end ved svamp, nemlig med mælkesyrebakterier. I særlig slemme tilfælde skal der behandles med antibiotika.


Hvad er bakteriel ubalance?

Bakteriel ubalance er den mest almindelige form for skedekatar (en generel betegnelse læger ofte bruger). Kvinder har ca. 20 forskellige bakterier i skeden, hvor de lever i en helt speciel balance. Når balancen er opretholdt, føler du dig rask, men hvis der pludselig bliver for mange eller for få af én slags bakterier, opstår der gener. Dette skyldes at pH-værdien stiger pga. for få mælkesyrebakterier, og den naturlige beskyttelse mod betændelse aftager. Herved bliver der frit lejde for de skadelige bakterier. Det mest almindelige tegn på bakteriel ubalance er tyndt, grå-gulligt udflåd, der særligt efter sex, lugter ”fiskeagtigt”. Der kan være irritation og ubehag i skridtet og en let kløe og rødmen kan forekomme.


Er bakteriel ubalance farlig?

Bakteriel ubalance er ubehagelig, men er i de fleste tilfælde helt ufarligt og udvikler således ikke sterilitet, som ofte opleves ved klamydia. Gravide skal dog være ekstra opmærksomme, idet udflåd kan have en anden karakter end den ovenfor beskrevne. Der kan sagtens under graviditet være udflåd, der ikke er relateret til bakteriel ubalance. Ved vedvarende problemer og i tvivlsspørgsmål bør man altid søge læge.


Hvorfor opstår bakteriel ubalance?

Den eksakte årsag til bakteriel ubalance kendes ikke. Det er ikke en kønssygdom, men det ses hyppigere hos kvinder med spiral, hos rygere og kvinder, som har skiftende partnere. Undersøgelser viser, at der er forskellige faktorer, som påvirker den naturlige pH-balance i kvinders underliv og dermed forårsager bakteriel ubalance.

Disse faktorer er bl.a.:

  • Menstruation
  • Overgangsalder
  • Højt sukkerindtag
  • Overdreven brug af trusseindlæg, tamponer og bind
  • Stramtsiddende og syntetisk undertøj
  • G-strengs trusser
  • Stress
  • For lidt eller for meget intimhygiejne (med aggressive sæber)
  • Flere typer af medicin, f.eks. P-piller, antibiotika og migrænemedicin
  • Intimbarbering
  • Hyppig og avanceret sex

Hvordan behandles bakteriel ubalance?

Bakteriel ubalance kan behandles med mælkesyrebakterier i form af naturlægemidlet Vivag® female vaginalkapsler. Dette er en kur, der genopretter pH-balancen i skeden, hvilket medfører at generne forsvinder og dermed giver dig øget velvære.

Ved vedvarende problemer og i tvivlsspørgsmål bør man altid søge læge.


Hvad kan jeg gøre for at forebygge bakteriel ubalance?

Undgå for stramtsiddende tøj og G-strengstrusser, da disse kan virke som en ”vandresti” for uønskede bakterier. Lige før og efter menstruationen kan du forebygge ved at tilføre ekstra mælkesyrebakterier i skeden, i form af naturlægemidlet Vivag® female vaginalkapsler. Undgå altid intimvask med almindelige skrappe sæber eller parfumerede produkter. Brug i stedet en speciel sæbe til intimvask, f.eks. Vivag® intimsæbe som har en lav pH-værdi (4), og som er uden parfume, farvestoffer og konserveringsmidler. Ligeledes er den rig på den gode mælkesyre som sikrer, at den sarte hud ikke udtørrer eller irriteres. Intimbarbering kan også have en indvirkning på den naturlige pH-balance i dit underliv og derfor vil både naturlægemidlet Vivag® female vaginalkapsler kunne bruges forebyggende, ligesom Vivag® intimsæben er velegnet til den daglige intimhygiejne. Nye undersøgelser viser, at det også ser ud til, at mælkesyrebakterier i kosten ligeledes kan virke forebyggende.


Hvad er svamp i skeden?

Den mest kendte svamp er Candida. Vi har altid lidt svamp i skeden og tarmen, dog uden gener. De lever på overfladen af slimhinderne og bliver holdt i skak af de ”gode” bakterier. Men hvis balancen mellem bakterier og svampe forrykkes, dannes der så mange svampe, at de bevæger sig ind i vævet. Dette giver gener i form af kløe, irritation og ofte et hvidligt, grynet udflåd, hvilket dog ikke lugter ”fiskeagtigt” som ved Bakteriel Ubalance.

Underlivssvamp kan f.eks. opstå, hvis du har migræne, får antibiotika eller anden medicin, som virker bakteriedræbende på såvel de ”de onde” – som de ”de gode” bakterier. Underlivssvamp kan også forekomme pga. sukkersyge, idet svampene lever af sukker og dermed får bedre leveforhold end bakterierne. Stress og hormonelle forhold, som f.eks. p-piller, kan også påvirke svampene, ligesom der kan være andre forhold, der kan have indflydelse.

Det er vigtigt at understrege, at hverken svamp eller Bakteriel Ubalance er kønssygdomme.

I forbindelse med svamp kan der opstå tørhed i skeden. Læs i øvrigt mere om tørhed under punktet ”Tørhed i skeden”.


Hvordan behandles svamp i underlivet?

Svampe kan leve side om side med mælkesyrebakterierne, derfor stiger pH-værdien ikke nødvendigvis ved en svampeinfektion.

Lægen kan finde ud af, om det er svamp i skeden/underlivet ved at undersøge dig og mikroskopere en prøve taget med vatpind fra skeden. Svamp skeden/underlivet kan behandles enkelt, effektivt og hurtigt ved henvendelse til din egen læge.

Denne type infektion skal behandles med antibiotika (antifungicid). Det anbefales efterfølgende at supplere med narturlægemidlet Vivag® female vaginalkapsler for at genoprette bakteriefloraen i skeden, idet bakteriefloraen ændrer sig ved brug af antibiotika (antifungicid) og når man har svamp. Indfør en kapsel om morgenen og en kapsel om aftenen inden sengetid i 6 dage.


Har du udflåd?

Udflåd er normalt for alle frugtbare kvinder. Det er skedens måde at rense gamle celler og bakterier ud og på den måde beskytte sig mod infektioner. Desuden fungerer udflåddet som et smøremiddel i forbindelse med sex. Udflåddet ændrer sig i takt med ægløsningen, og hvis du ikke tager p-piller, kan du måske se på dit udflåd, hvornår du har ægløsning – der bliver det nemlig mere slimet og klart. Men du skal selvfølgelig være opmærksom, hvis udflåddet bliver gulligt, grynet eller begynder at lugte.


Hvordan ved jeg om det er svamp i underlivet eller bakteriel ubalance?

Symptomerne ved svamp i skeden er voldsom kløe og udflåd, der kan være grynet og som regel ikke lugter. Nogle får mere udflåd, mens andre oplever tørhed.

Ved bakteriel ubalance får mange et tyndt, lidt gulligt udflåd, der kan lugte lidt ”fiskeagtigt”, især efter samleje. Man kan også få en smule kløe, men ikke så udtalt som ved svamp.


Tørhed i skeden

Nogle kvinder oplever også tørhed i skeden. Tørhed i skeden kan have mange årsager, men ofte ses det typisk hos kvinder i og omkring overgangsalderen. Tørhed kan opstå ved flere former for hormonelle forandringer, det kan være under og efter graviditet, omkring menstruation, ved indtagelse af medicin, p-piller og hormontilskud. Er du stresset og træt eller i en periode har et overdrevet forbrug af trusseindlæg, bind eller tamponer kan dette også have en indvirkning. Gentagne behandlinger med antibiotika kan give tørhed.

Tørre slimhinder kan være et problem, fordi huden bliver mere irriteret, kan klø og revne. Tørhed i skeden giver ofte smerter ved samleje, ligesom huden bliver mindre modstandsdygtig overfor uønskede bakterier.


Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.