Det ved vi om den nye coronavirus Omikron

Skrevet af
Billede af virus

Omikron er en ny variant af coronavirus (SARS CoV-2) og blev først opdaget i Sydafrika. Denne coronavirus blev rapporteret til WHO den 24. november og er opkaldt efter det græske alfabet, det femtende bogstav. Den nye coronavirus har spredt sig relativt hurtigt fra land til land, og blev første gang opdaget i Danmark i slutningen af November 2021. 

Der kommer hele tiden ny viden om den nye coronavirus, men hvad vi i øjeblikket ved er, at det er usandsynligt, at Omikron vil forårsage mere alvorlig sygdom, dog er denne nye variant af coronavirus nok mere smitsom end de tidligere varianter af corona. Det er for tidligt at sige, om vaccinerne beskytter mod Omikron, men sundhedsmyndighederne antager, at de stadig yder god beskyttelse mod alvorlig sygdom fra en coronavirus.


Omikron - Hvad gør denne coronavirus speciel?

Virussen, som forsager corona-sygdom, er i konstant forandring. Men det er først, når forandringen bliver mere omfattende og varig i virussens arvemateriale (RNA), at man bliver bekymret for etableringen af ​​en variant, der vil kunne sprede sig i befolkning. Omikron adskiller sig fra tidligere varianter af coronavirus, da den har et højt antal mutationer i og omkring spike-proteinet. Fordi der nu er flere mutationer i spike-proteinet, vil virussen kunne binde sig mere effektivt til kroppens celler, og derved vil den kunne smitte flere på kortere tid. 

Omikron ses som en konkurrent til Delta, som begge er varianter af coronavirus. Den variant af corona, der breder sig mest, bliver den variant, der dominerer. Som det ser ud nu, er det Omikron med sine egenskaber, der slår Delta, ud af de varianter vi har af corona. Konsekvensen af, at Omikron bliver den dominerende coronavirus afhænger af en række faktorer. Men forskere arbejder på nogle foreløbige scenarier: 

  1. Vaccinen er effektiv mod Omikron, og mutanten forårsager ikke alvorlig sygdom
  2. Virussen er mere smitsomt, og vaccinen har mindre effekt
  3. Virussen er mere smitsom, forårsager mere alvorlig sygdom og vaccineeffekten er ikke god nok

Tiltag fremover mod Omikron

Der er i øjeblikket ikke så meget viden om, hvordan Omikron kan påvirke pandemien i verden og i Danmark. Sundhedsmyndighederne anbefaler derfor et forsigtighedsprincip med de smittebeskyttelsesforanstaltninger, der er nødvendige. 


Corona hjemmetest

Det er muligt at få corona hjemmetest, så du selv kan test dig og din familie. Corona hjemmetest er nemme at bruge, og så kan du få dit svar resultat på blot 15-20 minutter. Læs guiden og følg trin for trin. 

Pil til toppen

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.