Borreliose – bid efter skovflåt med bakterien Borrelia

Skrevet af
borreliose

Hvad er borreliose?

Skovflåt

Borreliose skyldes en infektion med bakterien Borrelia, som i Danmark overføres fra dyr til mennesker ved bid fra en skovflåt(Ixodes ricinus). En borrelia-infektion kan give forskellige symptomer.

  • Infektion i første stadie viser sig inden for få uger efter smitte, med et karakteristisk rødt velafgrænset hududslæt omkring bidstedet, som langsomt vil sprede sig (erythema migrans).
  • I andet stadie kan infektionen sprede sig fra bidstedet til andre organer, som fx hjernen (neuroborreliose). Symptomerne på neuroborreliose, viser sig typisk som hovedpine, nakke/rygstivhed og udstrålende nervesmerter eller muskellammelser - oftest i ansigtet. Der findes også andre mere sjældne og langvarige sygdomsforløb af andet stadie af borreliose. Dette kan f.eks. være ledbetændelse og karakteristiske hududslæt.

Det er uvist hvor mange danskere, der hvert år får eller bliver behandlet for en borrelia-infektion. Data fra de danske laboratorier viser, at der registreres ca. 180 tilfælde af neuroborreliose om året. De fleste tilfælde opstår i perioden juli til september.

Neuroborreliose opleves hyppigst blandt børn i alderen 5-10 år og voksne i alderen 60-70 år.

Årsager til borreliose

Borrelia findes i mange forskellige arter. De arter der hyppigst giver anledning til sygdom hos mennesker er B. afzellii, B. garinii, og B. burgdorferi sensu stricto. 

Smitte af borreliose

Vi mennesker bliver oftest smittet med borrelia, når vi opholder os i haver eller skove, hvor der er højt græs. Disse steder findes der nemlig også gnavere og råvildt, som typisk bærer flåter. Flåterne er mest aktive i det tidlige forår og dermed er der også størst risiko for, at Borrelia-infektionen overføres i denne periode. Det er vigtigt at huske på, at Borrelia-infektion ikke smitter mellem mennesker – kun ved bid fra flåter.  

Undersøgelser i Danmark har vist at omkring 15 % af alle skovflåter er inficerede med Borrelia. Skovflåten udvikler sig i tre stadier - larve, nymfe og voksen. For at flåterne kan udvikle sig, skal de have ét blodmåltid i hvert stadie. Nymferne spiller en meget stor rolle ved overførslen af smitte til mennesker, da de er meget små (1 mm), og man kan derfor lettere overse dem.  

Der er også risiko for, at skovflåter overfører andre sygdomme til mennesker. I Danmark kan f.eks. være TBE (tick-borne encephalitis) og tularæmi (harepest).

Diagnose

Hvis du har mistanke om infektion i første stadie (erythema migrans) stilles diagnosen alene klinisk. Dette gøres på baggrund af, at ca. 60 % udvikler antistoffer, som kan måles i en blodprøve ved denne tidlige infektion. Ved klinisk mistanke om neuroborreliose, Borrelia artrit, Borrelia lymfocytom, acrodermatitis chronica atrophicans, Borrelia carditis er det vigtigt at blive undersøgt for antistoffer.  

Ved neuroborreliose stilles diagnosen ved at undersøge kliniske og parakliniske. Derved sammenlignes en øget forekomst af antistoffer mod Borrelia i spinalvæsken med blodet. Dette kaldes også spinal/serum indeks. Med denne metode er det muligt, at påvise et forhøjet spinal/serum indeks hos 85 % af patienter med neuroborreliose, to uger efter debut af de neurologiske symptomer. Hos alle patienter med neuroborreliose kan dette påvises efter otte uger. Denne måling af antistoffer mod Borrelia i blod eller spinal/serum indeks, er dog ikke egnet til behandlingskontrol.


Symptomer på borreliose

Symptomerne på en infektion med Borrelia, kan skelnes mellem tidlige (stadie 1) og mere langvarige (stadie 2) sygdomsforløb.

  • Den lokale infektion, som viser sig tidligt (stadie 1), ses ofte 1-4 uger efter biddet fra en flåt. Biddet er et karakteristisk rødt og afgrænset hududslæt. Udslættet vil sprede sig fra biddet en rund cirkel. Udslættet vil udvikle sig over nogle uger til måneder og kan blive over 1 meter i diameter. Personer der bliver diagnosticeret med sene stadier af Borrelia, kan ca. 60-70 % af disse huske, at de har haft et lignende udslæt. Hvis ikke patienten behandles i det første stadie, kan bakterien sprede sig i kroppen og blive systemisk.
  • Det mere langvarige sygdomsforløb (stadie 2), kan vise sig med en reaktion op til uger og måneder efter smitte. Symptomerne ses oftest som feber, træthed, hovedpine, muskel og ledsmerter samt hævede lymfeknuder. I mere alvorlige tilfælde, kan der opstå symptomer fra nervesystemet (neuroborreliose). Disse viser sig som udstrålende nervesmerter eller muskellammelser, som ofte er i ansigtet. I sjældne tilfælde kan der opstå infektion i hjertevævet med hjerterytmeforstyrrelser. De systemiske infektioner, som opstår senere, er meget sjældne og viser sig først efter måneder til år efter smitte. Disse kan f.eks. være kronisk betændelse i leddene eller hævelse og rødme af større led f.eks. knæ. Hudforandringer på håndryg, albue, skinneben eller fodryg (acrodermatitis chronica atrophicans), kan også være et symptom på infektion i stadie 2. I aller værste tilfælde, kan en ubehandlet infektion med Borrelia give kronisk hjernebetændelse, der giver symptomer som koncentrations- og hukommelsesbesvær.

Behandling af borreliose

En infektion med Borrelia kan behandles effektivt med antibiotika (Panicillin og Doxycyclin) i alle stadier. Det er dog de skader, der er opstået som følge af infektionen, som i sjældne tilfælde kan blive kroniske. Selvom hududslættet ved bidstedet forsvinder af sig selv, er vigtigt at behandle, da det afkorter sygdomsforløbet og forebygger en senere infektion, som kan være mere alvorlig.


Forebyggelse

Som den allervigtigste forebyggelse af infektion med Borrelia, bør du fjerne flåten hurtigst muligt eller helt undgå bid. Bliver flåten fjernet inden for 24 timer, er risikoen for infektion meget lille. En flåttang er et redskab, som gør det lettere at fjerne flåten korrekt.  

Det anbefales at undersøge hele kroppen for flåter efter besøg i skove eller haver. Du skal være særligt opmærksom på områder, hvor huden er tynd og fugtig som for eksempel knæhaser, lysken, armhuler og hårkant. Flåterne har nemlig lettere ved at bide sig fast disse steder. Dog bør hele kroppen undersøges, da de kan sidde overalt. Hos børn sidder de ofte i hovedet, hårbunden og bag ørerne.  

Skal du færdes i et område, hvor der kan være mange flåter, anbefales det at tage tøj og sko på, der dækker huden. Dette gælder specielt omkring fødder og ben, hvor lange bukser, strømper og støvler anbefales. Få gerne en anden person til at tjekke de steder på kroppen, hvor det er svært selv at se ordentligt efter, fx på ryggen og i hovedbunden.

Kliniske studier viser at et afskrækningsmiddel, som indeholder hydroxyethyl isobutyl piperidine carboxylate også kaldet Icaridin/picaridine/KBR 3023, kan reducere flåtbid med cirka 80 %. Det skal dog understreges, at dette udelukkende er undersøgt i laboratoriet og ikke på aktive individer. Dog er tilsvarende effekt fundet ved anvendelse af disse afskrækningsmidler på hunde.

Hvis skovflåten alligevel har fået lov til at bide sig fast, er det vigtigt at fjerne den straks og på den korrekte måde. Man skal være meget nøje med at fjerne en skovflåt, da det er vigtigt at fjerne hele flåten og ikke klemme på den. Hvis der klemmes på flåten, kan der være risiko for, at den tømmer sit maveindhold i bidet. Det er i flåtens maveindhold hvori Borrelia-bakterien findes. Anvend en rigtig flåtfjerner, som sikre at den kommer helt ned under flåten, så mund eller hoved ikke efterlades i huden. Når fjerneren er helt inde under flåten, drejes forsigtig rundt et par gange og derefter trækkes flåten langsomt ud af huden.  


Der findes ingen godkendte vacciner imod borreliose.

Fri fragt over 200 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.