Borreliose – alt om skovflåter og borrelia

Skrevet af
borreliose

Du kan blive bidt af skovflåter hele året, men særligt i sommerhalvåret mellem juni og september stiger risikoen for at blive smittet med en sygdom. Men hvad er borreliose egentlig - udover en sygdom, der smitter gennem flåtbid? Hvilke symptomer giver sygdommen? Og hvor stor er risikoen for, at du får borrelia gennem bidet? Bliv klogere på det og meget mere her!


Hvad er borreliose?

Skovflåt

Borreliose skyldes en infektion med bakterien Borrelia, som i Danmark overføres fra dyr til mennesker ved bid fra en skovflåt (Ixodes ricinus). En borrelia-infektion kan give forskellige symptomer. Borreliose kaldes også Lymes sygdsom. 

  • Stadie 1 (indenfor få uger): Karakteristisk rødt velafgrænset hududslæt omkring bidstedet, som langsomt vil sprede sig (erythema migrans)
  • Stadie 2: Infektionen kan sprede sig fra bidstedet til andre organer, som fx hjernen (neuroborreliose)

Symptomerne på neuroborreliose, viser sig typisk som hovedpine, nakke/rygstivhed og udstrålende nervesmerter eller muskellammelser - oftest i ansigtet. Der findes også andre mere sjældne og langvarige sygdomsforløb af andet stadie af borreliose. Dette kan f.eks. være ledbetændelse og karakteristiske hududslæt.

Det er uvist hvor mange danskere, der hvert år får eller bliver behandlet for en borrelia-infektion. Data fra de danske laboratorier viser, at der registreres ca. 180 tilfælde af neuroborreliose om året. De fleste tilfælde opstår i perioden juli til september.

Neuroborreliose opleves hyppigst blandt børn i alderen 5-10 år og voksne i alderen 60-70 år. Borrelia overføres kun ved flåtbid og kan ikke smitte mellem mennesker. 


Årsager til borreliose

Borreliose hos mennesker kommer fra flåtbid. Flåter lever typisk i højt græs og skove, hvorfor du efter en skovtur eller weekend i naturen skal tjekke dig selv og din familie for flåter. Skovflåten er mest udbredt i den østlige del af landet, ligesom mængden af skovflåter også er afhængig af vandindholdet i jorden. Der er færre flåter i områder med sandet jod, da den tørrer så meget ud om sommeren, at flåter dør. 

Derudover har antallet af store værter også betydning for mængden af flåter. Det er nemlig ikke kun mennesker, som kan blive smittet med borrelia burgdoferi-bakterien. Hjorte og mus kan også blive bidt af en flåt inficeret med borrelia og dermed få sygdommen. Mængden af skovflåter stiger altså med mængden af værtsdyr som hjorte, der er inficeret.


Smitte af borreliose

Vi mennesker bliver oftest smittet med borrelia, når vi opholder os i haver eller skove, hvor der er højt græs. Disse steder findes der nemlig også gnavere og råvildt, som typisk bærer flåter.

Hvor stor er risikoen for borreliose?

Undersøgelser i Danmark har vist at kun omkring 2% af alle flåtbid fører til sygdom.  Skovflåten udvikler sig i tre stadier - larve, nymfe og voksen. For at flåterne kan udvikle sig, skal de have ét blodmåltid i hvert stadie. Nymferne spiller en meget stor rolle ved overførslen af smitte til mennesker, da de er meget små (1 mm), og man kan derfor lettere overse dem.  

Selvom sandligheden for borreliose er lille, kan sygdommen have alvorlige konsekvenser og være svær at opdage. Der er også risiko for, at skovflåter overfører andre sygdomme til mennesker. I Danmark kan f.eks. være TBE (tick-borne encephalitis) og tularæmi (harepest).

Risikoen for at blive syg med borrelia stiger, hvis følgende risikofaktorer er tilstede:

  • Flåten har fået lov til at sidde længe og suge blod
  • Du har opholdt dig i områder med mange flåter

Hvordan stilles diagnosen?

Borreliose opdages typisk, når symptomerne opstår cirka 14 dage efter bidet. Rundt om de fleste flåtbid opstår et lille rødt område på 1-2 cm - det er ikke et symptom på borreliose. Er der derimod tale om et større, rødt område, bør du søge lægehjælp. 

Er sygdommen kun i sidst første stadie, vil din læge typisk kunne diagnosticere sygdommen ud fra det røde udslæt (erythema migrans) eller medfølgende symptomer. Der er ikke altid behov for en blodprøve. Herefter kan sygdommen behandles med antibiotika.

Når sygdommen senere stadier end det første, skal der tages en blodprøve for at måle antistoffer mod borrelia. Hvis der er mistanke og betændelse i hjernen eller hjernehinder (neuroborreliose), vil du som regel blive indlagt på hospitalet for at få foretaget en lumbalpunktur. Her udtager man en prøve af den væske, som ligger rundt om rygmarven. I denne væske kan der måles antistoffer.


Symptomer på borreliose

kvinde ligger syg med borreliose med24

Symptomerne på en infektion med Borrelia, kan skelnes mellem tidlige (stadie 1) og mere langvarige (stadie 2) sygdomsforløb. Du kan blive klogere på hvordan sygdommen udvikler sig gennem de forskellige stadier her.

Stadie 1 af borreliose

Det første stadie af borreliose går typisk fra 2 dage til 30 dage efter flåtbidet, som man måske ikke har opdaget. I denne periode vil der opstå et karakteristisk, ringformet og rødligt udslæt, som breder sig ud fra stedet, hvor du er blevet bidt. Udslættet kan efterhånden blive blegere i midten. Udslættet opstår hos mellem 60% og 80% af de smittede. Du kan altså godt være smittet med borrelia uden at få udslæt.

I samme periode som udslættet breder sig, vil du typisk opleve feber, være træt og opleve hovedpine og rygsmerter. Udslættet forsvinder af sig efter uden behandling - men det betyder altså ikke, at du er helbredt.

Stadie 2 af borreliose

I andet stadie af sygdommen kan du opleve mange forskellige symptomer. Dette skyldes, at bakterier er spredt til forskellige organer gennem blodet. Symptomerne i dette stadie kan være:

  • Hovedpine
  • Ledsmerter
  • Rygsmerter
  • Muskelsmerter
  • Nedsat bevægelighed
  • Utilpashed

Stadie 3 af borreliose

Det tredje stadie af sygdommen kan løbe fra måneder til år efter, at du er blevet smittet med borreliose. Her er symptomerne ledsmerter, hukommelsestab, humørsvingninger, søvnforstyrrelser og udslæt på huden.


Behandling af borreliose

En infektion med Borrelia kan behandles effektivt med antibiotika (Panicillin og Doxycyclin) i alle stadier. Det er dog de skader, der er opstået som følge af infektionen, som i sjældne tilfælde kan blive kroniske. Selvom hududslættet ved bidstedet forsvinder af sig selv, er det vigtigt at behandle, da det afkorter sygdomsforløbet og forebygger en senere infektion, som kan være mere alvorlig.


Sådan fjerner du en flåt

- Flåten kan fjernes med en pincet eller en flåttang. Du skal formentlig vride flåten fri
- Du behøver ikke bruge fedt, vaseline eller lignende, fordi det blot forsinker fjernelsen
- Følger du Sundhedsstyrelsens anbefalinger, er det ikke afgørende at fjerne hele flåten. Hvis hovedet bliver tilbage, forsvinder det af sig selv i løbet af nogle dage


Forebyggelse - sådan kan du beskytte dig mod skovflåter

Som den allervigtigste forebyggelse af infektion med Borrelia, bør du fjerne flåten hurtigst muligt eller helt undgå bid. Bliver flåten fjernet inden for 24 timer, er risikoen for infektion meget lille. En flåttang er et redskab, som gør det lettere at fjerne flåten korrekt.  

Det anbefales at undersøge hele kroppen for flåter efter besøg i skove eller haver. Du skal være særligt opmærksom på områder, hvor huden er tynd og fugtig som for eksempel knæhaser, lysken, armhuler og hårkant. Flåterne har nemlig lettere ved at bide sig fast disse steder. Dog bør hele kroppen undersøges, da de kan sidde overalt. Hos børn sidder de ofte i hovedet, hårbunden og bag ørerne.  

Skal du færdes i et område, hvor der kan være mange flåter, anbefales det at tage tøj og sko på, der dækker huden. Dette gælder specielt omkring fødder og ben, hvor lange bukser, strømper og støvler anbefales. Få gerne en anden person til at tjekke de steder på kroppen, hvor det er svært selv at se ordentligt efter, fx på ryggen og i hovedbunden.

Beskyt din hund og kat mod flåter

Du kan forebygge angreb fra flåter på dit kæledyr ved at give en forbyggende behandling. Frontline laver flåtmiddel, som kan bruges forbyggende til hunde og katte. Det mest populære flåtmiddel lige nu er Frontline Combo Vet. Med dette flåtmiddel kan du nemt og effektivt forebygge eller bekæmpe angreb fra flåter på din hund eller kat. Flåten optager det aktive stof fipronil, som dræber flåten typisk allerede efter 48 timer. Efter en behandling er din hund beskyttet mod flåter i op til 4 uger og katte i op til 2 uger. Frontline kan også bruges mod lus og lopper. 

pil til toppen med24

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.