Alt du bør vide om Paracetamol 

Skrevet af


Alle har på et tidspunkt i deres liv anvendt et lægemiddel med det aktive stof Paracetamol. De fleste kender det fra håndkøbslægemidler som Pinex, Panodil og Pamol – Du har sikkert selv benyttet dig af de smertestillende midler i forbindelse med hovedpine, men har du nogensinde vidst dig sikker på det virksomme stof paracetamol i disse? Og hvilken virkning det egentlig har?

Læs med her, så forklarer vi dig alt, du bør vide om Paracetamol!

Hvad er Paracetamol?

Paracetamol er et aktivt lægemiddelstof, som virker svagt smertestillende, er febernedsættende og har en svag antiinflammatorisk virkning. Stoffets generelle egenskab er, at det påvirker dannelsen af de signalstoffer, der sendes videre til centralnervesystemet (CNS).

Paracetamol benyttes i flere lægemidler, men er mest af alt kendt for at have tilhold og være det aktive stof i de receptfrie håndkøbslægemidler Panodil, Pamol og Pinex, der alle hjælper på bl.a. hovedpine, muskel- og mavesmerter.
Du kan finde paracetamol på mange forskellige former såsom tabletter, pulver, suppositorier, mikstur og brusetabletter.

Da Paracetamol har et minimum af bivirkninger, adskiller det sig fra de andre virksomme stoffer ibuprofen og acetylsalicylsyre – det er for eksempel mindre skadeligt for slimhinden på mavesækken. Stoffet er af disse grunde bedre egnet til børn, ammende og gravide.

Paracetamols virkning

Når vores muskler, led og andet væv bliver beskadiget, frigiver vævet signalstoffer til CNS, der efterfølgende fremkalder smerte og evt. hævelse. Paracetamol påvirker dannelsen af disse stoffer – eller nærmere sagt så hæmmer stoffet signalerne. Når signalstofferne hæmmes, bliver beskeden om, at du har smerter ikke modtaget fuldbyrdet, og således kommer der færre smerteimpulser fra hjernen, så du ikke bliver plaget af smerten i samme grad.

Paracetamol anvendes mod:

 • Hovedpine
 • Mavesmerter – specielt menstruationssmerter
 • Tandpine
 • Muskel- og ledsmerter
 • Feber bl.a. i forbindelse med influenza

Hvis man har skadet sig meget, lider af en alvorlig sygdom eller har en særlig smertefuld hovedpine som migræne, kan det hænde at et kraftigere smertestillende lægemiddel er nødvendigt. Dog er paracetamol ofte kombineret med andre stoffer i mere intensive lægemidler, og her anvendes det bl.a. mod stærke smerter efter kirurgi eller hos kræftpatienter.

Hvor længe virker paracetamol?
Tidsmæssigt varierer virkningen alt efter hvilket produkt paracetamol er kommet i. Hos de sædvanlige receptfrie håndkøb varer virkningen omtrent 4-6 timer. Dette passer nogenlunde med det antal timer, der går, inden midlet må indtages igen.

Gravide og ammende

Om nødvendigt kan lægemidler med paracetamol anvendes ved amning eller af gravide. Det er dog anbefalet, at man under graviditet eller mens man ammer undgår alle former for medicin. Det kan dog hænde, at man får behov for smertestillende, og som nævnt er paracetamol netop det lægemiddelstof, der hertil anbefales.

Som det gælder for alle, der anvender paracetamol, er det vigtigt, at du ikke overskrider den anbefalede dosis. Hvis du har behov for at tage smertestillende eller febernedsættende over en længere periode, er det vigtigt, at du henvender dig til din læge. Det er altid bedre at vide sig sikker!

Børn

Mange er i tvivl om, hvor stor en dosis af paracetamol børn må få. Her er det vigtigt at påpege, at der er lavet flere børnevenlige smertestillende produkter, som er sikre og nemme for dig at anvende til dit barn – og med en dosis, der er passende.

Du kan finde vores udvalg af lægemidler med paracetamol til børn her.

Alle produkter med paracetamol bør ikke anvendes til børn under 2 år uden lægens anvisning!

Paracetamol dosering

Det er ikke uden grund, at flere års forskning og viden har ført til stramme regler omkring dosering. Dosering har nemlig betydning for risikoen for forgiftning samt bivirkninger.

Når du benytter dig af paracetamol, må du derfor ikke overstige den anbefalede dosis! Er du i tvivl om doseringen, kan du læse mere om dette i indlægssedlen, som er vedlagt dit produkt.

Paracetamol har dog i den rekommanderede dosis kun meget få bivirkninger. Selvom sandsynligheden for at opleve bivirkninger er lille, er den der stadig, og du bør derfor være varsom. Husk at dit helbred altid kommer i første række, så pas på dig selv og andre! Men husk også at midlet er til for at skåne dig og lindre dine smerter, ikke for at medføre komplikationer eller anden pine.

Bivirkninger

Sjældne reaktioner:

 • Allergiske reaktioner

Meget sjældne reaktioner:

 • Muskelsammentrækninger
 • Blodmangel
 • Øget risiko for infektion (grundet mangel på hvide blodlegemer)
 • Øget tendens til blødning (grundet fald i antal blodplader)
 • Hudreaktioner
 • Allergisk hævelse
 • Anafylaktisk chok

Forgiftning

Tages der overdosis af paracetamol eller stor overskridelse af den anbefalede dosis, kan dette medføre smertefulde og livsfarlige skader på lever og andre indre organer. Hvis der forårsages akut forgiftning, skal dette behandles straks!

Har du en mistanke om overdosering, bør du hurtigst muligt søge skadestue. De faretruende signaler viser sig først indenfor 1-3 døgn efter indtagelsen. Hvis man samtidig drikker alkohol eller lider af en leversygdom, forværres forgiftningssymptomerne.

OBS i forhold til lægemidler med paracetamol

I alle pakninger med medicin findes en brugsvejledning eller indlægsseddel, som du altid bør læse grundigt, før du tager medicinen. Er du i tvivl om dette, kan du altid tage kontakt til egen læge.

Derudover anbefaler vi, at du ved evt. hovedpine altid bør finde årsagen til din smerte inden brug af paracetamol. Har du f.eks. drukket nok vand? Sovet tilstrækkeligt eller fået frisk luft eller den anbefalede mængde af motion? Smerter kan skyldes mange ting, og en tilbagevendende smerte bør helst tages op med din læge.

Fri fragt over 299 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.