Alt om arp hos babyer – forebyggelse & behandling

Skrevet af
barn ligger og sover stort billede med24

Har din baby et fedtet, gulligt, skællende lag i hovedbunden? Så kan det meget vel være arp. Arp skyldes en overproduktion af fedt i huden, hvor de udstødte hudceller lægger sig som et lag i hovedbunden, startende ved hårgrænsen eller øjenbrynene. Heldigvis er arp både almindeligt og ufarligt. Få hjælp til behandling af arp i denne artikel, hvor du kan læse om fjernelse af arp med arpbørste og babyolie. Hvad er arp?

kvinde og barn ligger og leger på sengen med24

Arp (pityriasis capitis) er betegnelsen for en tilstand, hvor spædbørn har et lag af fedtede, gulbrune skæl i hovedbunden med en underlig fad lugt. Selvom denne artikel guider dig til både forebyggelse og fjernelse af arp, er det vigtigt at understrege, at arp i hovedbunden ikke er farligt. 

Arp er hverken en allergi eller en infektion, ligesom det ikke klør. Går der infektion i eksemen og arpen, kan babyen dog få rødme, hævelse og eventuelt væsken fra huden. 

Man er endnu ikke sikker på, hvorfor mange spædbørn har en overproduktion af fedt i huden. Når de døde hudceller og hudfedt ophobes på grund af overproduktionen bliver den afstødt. Arp optræder oftest inden barnet bliver 6 uger, men kan i nogle tilfælde ses helt op babyen er 18 måneder.  


Symptomer på arp hos baby

Mange spædbørn udvikler arp i hovedbunden de første uger i deres liv. Her kan det ofte starte ved hårgrænsen eller øjenbrynene, hvorefter det vil dække babyens hovedbund med et skællende lag. I sjældne tilfælde kan arp brede sig til ansigtet og kroppen, hvor der opstår eksem i bleregionen, lysken og i armhulerne. Arp er altså en mild form for skæleksem (seboroisk dermatitis), som voksne også kan få. 

Arp hos babyer er nemt at opdage. Hold øje med symptomer som: 

  • Gulbrunt skæl
  • Skæl placeret i hovedbund, pande og øjenbryn på baby
  • Fedtet skæl, der ikke kan vaskes væk med vand
  • En underlig og fad lugt
  • Opstår særligt hos spædbørn

Sådan forebygger og undgår du arp

Du kan selv skabe gode vaner, der kan være med til at forebygge arp hos din baby. Du kan eksempelvis øge blodcirkulation i hovedbunden på baby dagligt. Brug et blødt håndklæde, en babybørste eller børst din babys hår med en tættekam. 

Mange nybagte forældre er nervøse for at røre ved den bløde plet i babyens hovedbund kaldet fontanellen. Når du fjerner eller forebygger arp, kan du sagtens røre ved området, så længe du ikke trykker hårdt ned og er forsigtig. 


Hvordan fjerner man arp?

Selvom arp er normalt og ufarligt, vil mange forældre gerne fjerne arpen med det samme. Det er dog vigtigt, at du ikke går for håndhændet til værks. Benytter du negle eller en kam, kan du komme til at kradse ned i babyens hovedbund i stedet for kun at fjerne arpen. Før du kan komme af med skællene, er det vigtigt, at du bløder arplaget op, så huden ikke følger med. 

Benyt babyolie til behandling af arp, så du efter minimum 2-4 timer kan gnubbe den løsnede arp væk med en tættekam eller blød børste. Du kan bagefter bruge en babyshampoo til at få olien ud af hovedbunden. Vil du gerne undgå shampoo til din baby, kan du tørre den resterende olie væk fra hovedbunden og lade hovedbunden optage resten af olien selv. 

Ofte skal behandlingen med olie gentages flere gange, hvorfor du ikke behøver vaske olien ud efter første gang. Nedenfor finder du et udvalg af de mest populære babyolier, som kan bruges i behandlingen af arp. 


Hvordan fjerner man et tykt lag arp?

Et tykt lag skæl kan være vanskeligt at fjerne. Virker ovenstående forsøg på fjernelse af arp ikke, bør du opsøge din praktiserende læge. Her vil lægen kigge nærmere på babyens arp for at afgøre, om baby er svært angrebet og har udbredte eksemforandringer. Ved svære tilfælde vil du evt. yderligere få en henvisning til en hudlæge. 


Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.