Læs om allergi og høfeber - Gode råd til egenomsorg

Læs om allergi og høfeber - Gode råd til egenomsorg

Få gode råd om høfeber og allergier af Med24´s farmakonom

Hvad sker der i kroppen ved en allergisk reaktion?

Når der sker en allergiske reaktion, er det forbi kroppen reagerer over for stoffer, der normalt ikke skaber problemer. Dette skyldes at immunforsvaret, der begynder at opføre sig anderledes. Når kroppen møder et allergen (f.eks. pollen), bliver allergenet mødt af nogle celler, der hedder makrofager. Makrofager optager allergenet, og giver besked til andre blodceller, som kaldes lymfocytter, om at producere IgE-antistof.
IgE-antistoffet sætter sig på allergicellerne, som også kaldes mastcellerne, som f.eks. findes i luftvejene, næse og øjne.
Når der sker en allergiske reaktion, er det forbi et pollen sætter sig på slimhinden. På slimhinden sidder IgE-antistoffet parat på mastcellerne og fanger hurtigt allergenet. Mastcellen frigiver histamin og andre stoffer, når allergenet bliver fanget af 2 anti-stof-molekyler samtidig. Ved denne frigivelse udløses den allergiske reaktion. Frigivelsen af disse stoffer udløser de allergiske symptomer. Dette kaldes også for en allergisk inflammation.

Forekomst af allergi

Allergi forekommer desværre meget hyppigt. Den kan vise sig i barndommen, men de fleste oplever først symptomer i teenageårene. Høfeber er generelt mest udbredt blandt de 15-30-årige. Ofte ændre symptomerne sig i løbet af alderen - både til det værre eller til det bedre.
Personer i alle aldre kan udvikle allergi. Dog er nogle personer mere disponeret, hvis der er en arvelig risiko. Har den ene eller begge forældre allergi, er man i særlig høj risiko. Derved arver man evnen til at udvikle allergi men ikke nødvendigvis den samme form for allergi. Personer med astma, fødevareallergi fra barn eller børneeksem er også i særlig høj risiko.

Allergi udløst af pollen forekommer hos:
-    2% af de 6-8 årige.
-    7-8% hos børn i skolealderen.
-    15-20% hos unge.

For rigtig mange, er det meget svært, at skelne mellem almindelig forkølelse og høfeber. Symptomerne på høfeber kan nemlig minde rigtig meget om en ordentlig omgang forkølelse.  Typisk oplever man symptomerne i mere end to uger og gerne på bestemte tidspunkter af året. Symptomer kan også vise sig, hvis man kommer i kontakt med husstøvmider eller pelsdyr. 

Symptomer på almindelig forkølelse

 1. Næsen løber med vandigt snot, som hurtigt bliver tykt, uklart eller gult.
 2. En forkølelse varer sjældent mere end en uge.
 3. Nys opleves ofte.
 4. Feber kan forekomme.

Symptomer på høfeber

 1. Næsen løber med tyndtflydende, vandigt og klart snot og hyppige nys.
 2. Næsen kan også virke tilstoppet.
 3. Øjnene kan blive røde, klø og hæve.
 4. Disse symptomer kan være konstante eller komme i pludselige kraftige anfald. Symptomerne viser sig, når man indånder stoffer, som man er allergisk overfor f.eks. pollen eller allergener fra dyr.
 5. Nogle personer med pollenallergi får også kløe i svælget, i den periode, hvor der er rigtig mange pollen i luften. Andre kan få kløe i mund og svælg, når de spiser bestemte madvarer på grund af krydsreaktioner.
 6. Man blive rigtig træt, uoplagt og meget generet af høfebersymptomer. Nogle beskriver det næsten, som om de har influenza, når høfeberen er på sit højeste.

Alle disse symptomer på høfeber, forekomme nødvendigvis ikke samtidig. Der behøver heller ikke at vise sig symptomer fra både øjne og næse.

Undersøgelse hos lægen

Hvis man oplever allergiske symptomer, er det vigtigt, at få stillet diagnosen hos egen læge, da irritation i øjne eller næse kan komme af andre ting end pollen. F.eks. pelsdyr eller husstøvmider kan give lignende symptomer. Lægen kan stille den korrekte diagnose og anbefale dig den medicin, som er mest velegnet til dine symptomer.
Lægen vil sædvanligvis spørge ind til symptomer, lave undersøgelser og vurderer om der skal laves en allergitest. Denne test er enten en priktest eller en blodprøve.

Priktest
Ved en priktest påfører læge eller sygeplejerske en nummereret label på patientens underarm og de udvalgte allergener påføres huden udfor numrene. Herefter laves der et lille prik oveni dråben og ned i huden. Hvis der viser sig en eller flere allergiske reaktioner, vil dette kunne ses efter ca. 15 minutter. Huden vil hæve og blive rød. Reaktionen aftager normalvis i løbet af én time.
Bemærk, at man ikke må være i behandling med antihistaminer, når testen udføres.
Dette tester man oftest for:

 • Birk
 • Græs
 • Hest
 • Hund
 • Kat
 • Husstøvmider
 • Skimmelsvampe
 • Gråbynke

Lægen kan desuden vælge at teste for en række andre allergener. Dette vurderes ud fra sygehistorien.

Blodprøve
Allergi kan også vises ved en blodprøve, som kan foretages af egen læge eller på et laboratorium. Blodprøven sendes ind på et laboratorium, hvis egen læge har foretaget prøven. Der tester man blodet for antistoffer mod allergener.

Køb Blink Lid-Clean wipes billigt hos Med24Tilbud på CCS øjen- og linseskyl hos Med24Køb Klaricare mini næsespray - 30 ml hos Med24Undgå høfeber uden medicin med Rhinix næsefiltre - Køb Rhinix billigt hos Med24

Gode råd til egenomsorg

1.    Det kan være en rigtig god ide, at følge med i dagens pollental, for at kunne regulere medicinen eller evt. undgå at opholde sig udendørs de dage, hvor de pågældende pollental er meget høje.

2.    Undgå udendørs aktiviteter i dagtimerne, hvor pollentallene er meget høje.

3.    Anvend briller eller solbriller, for at udgå pollen i øjnene.

4.    Tag et bad inden sengetid, for at vaske pollen af hår og krop.

5.    Undersøg om du har pollenfilter i ventilationssystemet i hjemmet og evt. på arbejdspladsen.

6.    Undgå at lufte ud i dagtimerne. Luft ud om morgenen eller om aftenen efter duggen er faldet.

7.    Anvend sterile vådservietter til øjnene, for at fjerne pollen og evt. øjensekret.

8.    Hold vinduer og døre lukket i de perioder, hvor pollentallet er meget højt.

9.    Undgå at tørre vasketøj udendørs.

10.    Ugentlig rengøring fjerne både pollen og husstøvmider.

11.    Skyl næse og øjne flere gange dagligt, med saltvandsnæsespray, næsehorn eller engangsampuller, for at fjerne pollen og evt. sekret.

12.    Anvend næsefilter i højsæsonen. Næsefiltret placeres i næse og forhindre, at pollen generer slimhinderne. Hos Med24.dk kan du købe Rhinix, som er et næsefilter som er klinisk dokumenteret.

13.    Vores slimhinder i øjne og luftveje er nogle af de første, til at forsvare vores krop mod inflammation. A-vitamin er nødvendigt for immunsystemets normalfunktion.

14.    Sørg for at have faste sengetider og lyt til kroppen. Derved opretholdes en stabil hormonbalance og dette giver immunforsvaret de bedste forudsætninger. Melatonin, som er et antiinflammatorisk hormon og samtidig kroppens søvnhormon, udskilles om aftenen. Stoffet gør os søvnige og produceres under søvn i mørke. Produktionen stoppes når vi rammes af lys. Undlad derfor at sove med lys, mobiltelefon, Ipad mm.  

15.    C-vitamin, som er en antioxidant, kan forhindre at histamin bliver frit sat i kroppen. Histamin udskilles i kroppen, når der sker en allergisk reaktion. Samtidig øger C-vitamin også nedbrydningen af histamin i kroppen.

16.    Hvis kroppen dagligt udsættes for parfume, parabener, farvestoffer og pesticider svækkes immunforsvaret. Det anbefales derfor at vælge økologiske fødevarer og undgå meget forarbejdede fødevarer. Samtidig at vælge økologisk hudpleje uden parfume og parabener (lav link).

17.    Fiskeolie indeholder den essentielle fedtsyre omega-3, der kan reducere inflammatoriske reaktioner.

Stetoskop

Behandling af høfeber med lægemidler

Der findes flere typer af lægemidler, som kan afhjælpe de symptomer, som høfeber giver:

Håndkøbslægemidler
De fleste personer med høfeber, fortrækker at behandle sin høfeber med antihistaminer. Antihistaminer fås som tabletter, som er at fortrække, hvis man oplever flere symptomer på én gang. Tabletterne behandler systemisk og vil derved afhjælpe alle allergiske symptomer i kroppen. Hvis det er børn eller voksne med synkeproblemer, som skal anvende et antihistamin med systemisk effekt, kan dette også fås som opløsning . Øjendråber og næsespray med antihistamin anvendes til lokalbehandling. Antihistamin reducerer eller fjerner effektivt kløe og irritation fra både øjne og næse.

Receptpligtige lægemidler
På recept findes der binyrebarkhormoner, som anvendes til inhalation i næse. Disse virker på næsekløe, tilstoppet- og løbende næse, men har ikke så stor en effekt på øjensymptomerne. Binyrebarkhormoner anbefales at anvende forebyggende hele pollensæsonen, for at give den bedste effekt.
Hvis man oplever meget voldsomme symptomer, kan det være meget effektivt, at få en kur på få dage, med binyrebarkhormon i tabletform.
Cromoner findes også på recept og kan anvendes mod høfeber. Cromoner hæmmer udviklingen af den allergiske reaktion og har kun forebyggende effekt.  Disse findes som næsespray og øjendråber
I dag er det også muligt, at vaccinere mod allergi. Dette kan gøres med indsprøjtning eller med tabletter.

Fri fragt over 499 kr.
Med DAO/GLS PakkeShop
14 dages fortrydelse
14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.
Medlemsbonus
Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.
Kundeservice
Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.
Spar endnu flere penge på dine sunde indkøb!
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive tilbud, gratis fragt kampagner og eksperttips til en sund livsstil.