Æblecidereddike - Bliv klog på eddikens mange egenskaber

Skrevet af


Æblecidereddike har i mange år haft ry for at have flere sundhedsmæssige fordele. Det er desuden velkendt i flere husråd samt husholdningsråd. De mange rygter om æblecidereddike har spredt sig hurtigt ud til verdens hjørner, men hvad er det egentlig, der har gjort netop denne eddike til sådan et hit?

Læs med her, så fortæller vi dig alt, du bør vide om det populære “æblecidereddike”.  

Hvad er æblecidereddike?

Først og fremmest må vi nå til bunds med selve indholdet - for hvad er æblecidereddike egentlig bestående af? 

Den naturlige fremstillingsproces er egentlig ret så simpel: Ved blot at gære æblesaft til cider for dernæst at syrne saften til eddike, får man den såkaldte æblecidereddike. Dette er et helt naturligt produkt. Saften eller væsken indeholder en lang række gavnlige enzymer, mineraler samt vitaminer, som alle er kendt for at være gavnlige for vores sundhed og velvære - Det er derfor ikke helt uden grund, at eddiken har sneget sig frem på hylderne herhjemme.

Æblecidereddike er især kendt for sin bitre, syrlige eller sure smag, som ikke behager mange, men stadig anvendes flittigt i diverse retter eller drikkevarer. Mange vælger at benytte sig af eddiken grundet dens efter sigende regulerende og sundhedsfremmende egenskaber, men den er desuden også anvendt i flere husholdningsråd, der omfavner rengøring.

Netop hvorfor æblecidereddiken er blevet så populær i både den kulinariske og “medicinske” verden,  vil vi gøre dig klogere på nedenfor. 

Hvad er æblecidereddike godt for?

I de seneste årtier er brugen af æblecidereddike toppet. Den største årsag til berømmelsen findes hos de mange fordele æblecidereddiken siges at have – endog for hele kroppen. Vi har listet nogle af dem, der hitter mest blandt folk verden over. 

Hvad kan æblecidereddike gøre for dig?

 • Indholdet af kalium (mineral) bidrager til vores muskler og bindevæv.
 • Den kan bidrage til naturlig rensning samt afgiftning af kroppen.
 • Den kan øge mæthedsfornemmelsen og bidrage til stabilisering af blodsukkeret.
 • Eddiken siges at kunne lindre øm hals, halsbrand, oppustet mave samt rense tilstoppet næse.
 • Kan give en bedre mund- og fodhygiejne.
 • Æblecidereddike anvendes af flere til et flot hår og en sund hud.
 • Ved at massere indholdet ind i huden, skal det efter sigende kunne have en opstrammende virkning.
 • Kan hjælpe på skæl, irriteret og uren hud og benyttes af nogle til at fjerne fodvorter.

En hjælp til hjemmet

 • Kan hjælpe til at neutralisere lugte i hjemmet.
 • Kan anvendes til rengøring ved at blande det op med vand.
 • Æblecidereddike kan i en kombination med andre midler benyttes til at rense afløbet.
 • Den kan desuden anvendes til at fjerne skimmel.
 • Du kan fjerne møbelpletter ved af hjælp af en blanding med salt og æblecidereddike.
 • Ved at blande vand og æblecidereddike kan du udglatte krøllet tøj særdeles effektivt.

Vær opmærksom på, at der af ovenstående ikke er nogen klar dokumentation. Det er blot antagelser og formodninger omkring æblecidereddikens virkning,

Erfaring med æblecidereddike

Men hvad siger erfaringen så? Der findes desværre ingen konkrete svar eller egentlige beviser, for det æblecidereddiken kan/ikke kan gøre godt for dig. Indholdet, der er bestående af gode næringsstoffer er blot én af grundene til, at flere påpeger, at æblecidereddiken gerne skulle besidde flere gavnlige egenskaber.

Mange mener, at de har set fordelagtige resultater ved brug af æblecidereddike og påpeger derfor, at det aldrig kan skade at begive sig ud i naturproduktet. Inden du gør dette, bør du dog være opmærksom på, at eddiken er en syre. Du skal derfor undgå at indtage eddiken ren. 

Æblecidereddike kur

Mange har erfaret sig med en æblecidereddikekur og nikket anerkendende til dens effektivitet. Men kan æblecidereddike ligefrem anvendes til vægttab?

Som nævnt ovenfor menes æblecidereddiken både at bidrage til en øget mæthedsfornemmelse samt en stabilisering af blodsukkeret, såfremt den indtages i forbindelse med et måltid. Man mener, at virkningen skyldes, at maden i kombination med eddiken bliver længere i mavesækken og derved øges mæthedsfornemmelsen. 

Når vi føler os mætte, kroppen er næret med de nødvendige næringsstoffer og blodsukkeret er stabilt, mister vi tendensen til at overspise eller “snacke”. Ovenikøbet påpeger man, at eddiken bidrager til at forbedre fordøjelsen og afhjælpe huden, når den igen skal opstrammes efter vægttab. Æblecidereddiken har dog endnu ikke nogen dokumenteret effekt indenfor dette område.

Såfremt du ønsker at kaste dig ud i et vægttab med æblecidereddiken som din højre hånd, bør du anvende det i forbindelse med et måltid for eksempel i et glas vand eller i maden. Hos Med24.dk kan du bl.a. finde en af kundernes favoritter: Urtekram Økologisk æblecidereddike.

Æblecidereddike bivirkninger

Kortvarig indtagelse af eddikeholdige drikkevarer tyder på at være relativt harmløst. Flere hævder dog, at indtagelse af syreholdige produkter, som eddike, kan have skadelige påvirkninger på tænderne, for halsen og maven. For at undgå mulige komplikationer, kan det derfor tilsættes fødevarer eller drikkevarer, da det alene er æblecidereddike i rene doser, som man mistænker for at være en synder.  

Kan du indtage æblecidereddike som gravid?

Under graviditet oplever mange forvirring omkring en række af fødevarer. Er de mon sikre at indtage eller kan det få betydning for barnet, vil man ofte spekulere i.

Æblecidereddike har igennem tiderne spillet en vigtig rolle for opretholdelsen af folkesundheden ifølge flere husråd. Folk har sågar brugt det i forbindelse med behandling af hudsygdomme og slidgigt. De mange fordele menes også at omfavne gravide (dette er dog endnu ikke påvist). Her menes det at have en gavnlig effekt i forhold til de hormonelle forandringer, hævelse, cirkulationen i kroppen og morgenkvalme. 

Æblecidereddike opskrift

Har du modet på at begive dig ud i æblecidereddike, for at tjekke om det lever op til sine efter signede gode egenskaber? Så har vi et par lækre og enkle opskrifter, du kan gøre brug af på vejen:

1. Æblecidereddike til opstramning af huden: Bland tre dele æblecidereddike med en del olivenolie. Blandingen masseres ind i huden, og den skal helst tørre inden et eventuelt bad.

2. Æblecidereddike i forbindelse med vægttab: En tsk. æblecidereddike oprøres i et glas vand eller anden væske. Eddiken kan derudover anvendes i flere retter.

3. Oplever du ondt i halsen, halsbrand, sure opstød eller dårlig mundhygiejne? Så kan du prøve at blande vand med 1 tsk. æblecidereddike og gurgle det i halsen evt. flere gange om dagen. I forhold til sure opstød og halsbrand skal blandingen drikkes.

4. Døjer du med skæl eller trænger dit hår til et boost? Bland ligeligt vand og æblecidereddike i et glas og skyl håret med dette under vask. Eddikevandet skal dog sidde i et stykke tid (ca. 10 min) for at lade virkningen indtræde, inden det igen skylles ud. 

Fri fragt over 200 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.