Vi skal udfordre vores måde at tænke sundhed

Skrevet af
Sundhed krop og bevægelse

Jeg mener, at alle fortjener et sundt liv, med alle de fordele det har. Sunde mennesker er generelt gladere, har større kropslig selvtillid, fysisk såvel som psykisk styrke og overskud, glæde der smitter andre, færre dårlige dage og/eller sygedage, overskud til at klare de mange udfordringer et liv med ambitioner og mange gøremål kræver.

Vi kræver så meget af os selv i dag, at det kræver en god grundform og en veludviklet bevidsthed om kroppen, at leve op til de krav.

Vi skal udfordre vores måde at tænke sundhed.

Rigtig mange forbinder sundhed med et liv med afsavn, kalorietabeller, ultra lange løbeture og et hav af do’s and dont’s. Det kan være rigtig svært at leve op til og rigtig svært at forstå for den enkelte, som i bedste fald lykkedes og i værste fald føler sig hægtet af.

Ved at forstå kroppens sande natur og basale behov kan vi gøre vores livsstil sundere på en meget mere enkel og naturlig måde.

Vi har alle en iboende, intuitiv fornemmelse for både kost, bevægelse, søvn osv. Bare se på børnene, som dratter omkuld når de er trætte, hopper rundt når de har energi og stopper med at spise, når de er mætte uden skelen til om klokken er 12 eller 15. Det var os engang. Vi kunne det der med en naturlig, sund livsstil. Lige indtil vi lærte at spise på følelser, at dulme eller opkvikke med stimulanser og udskyde vores basale behov.  

Vi skal gen-lære ”sundhed” og lære at mærke os selv igen. På en lystfuld, kærlig, sjov og udfordrende måde. Først dér, kan vi skabe forandringer, der holder på den lange bane.

Det er super fint, lærerigt og inspirerende at afprøve forskellige trends, hvad enten det er rawfood, stenalderkost, sportslige udfordringer eller noget helt andet. De udfordringer får os til at vokse og vi lære os selv at kende og finder ud af hvad der fungerer bedst i vores liv. Men i bund og grund er dét, der har allerstørst betydning for vores krop og sundhed det vi gør (og ikke gør) og måden vi tænker ind imellem vasketøjsbunker, arbejdsopgaver, havearbejde og fritidsaktiviteter. Og så skal vi huske, at kroppen, tankerne og følelserne er en herlig helhed, så hvis vi ønsker at få det bedre, må vi forholde os til, og justere på forskellige faktorer.


De 4 vigtigste faktorer for vores sundhed

1. Tanker & Følelser

Her bor drømme, mål, motivation og din selvfølelse. Det er afgørende, at dine tanker og følelser kommer i spil under hele processen og i arbejdet med de andre 4 punkter. Omvendt vil dine sunde valg, hvad enten det er søvn, stress-håndtering, kost eller træning smitte positivt af på dine tanker og følelser.

2. Søvn

Det er under den dybe nattesøvn din krop restituerer og din hjerne får en helt gratis re-load. Hvis du ikke føler dig frisk og veludhvilet når du vågner om morgenen - eller kort tid efter -  har du ikke sovet godt nok. Det vil med ret stor sikkerhed præge resten af din dag, de valg og beslutninger du træffer. Lad os f.eks. sige, at du sover 4-6 timer hver nat. Det er ikke alene benhårdt for din krop og psyke, men det vil også gøre det så godt som umuligt, at implementere nye kost eller motionsvaner. I dette tilfælde, skal du først arbejde med at forbedre din nattesøvn.

3. Bevægelse

Hvad enten det er leg, motion, hverdagsaktiviteter eller træning har det betydning. Vi er skabt med bevægelige led, scener, muskler osv. og hvis vi ikke bevæger os, går vi glip af en masse vigtige stoffer, som produceres under træning og som gør os glade i låget og forebygger en masse sygdomme. Vi er ikke skabt til at sidde stille på en stol mange timer i træk, så når mange af os alligevel er nødt til det, må vi kompensere for det i fritiden. Du bliver ikke nødvendigvis sundere af at motionere hårdt i mange timer. Du skal finde et niveau der passer til dig og i dit liv.

4. Stress

Det er vigtigt, at motionere hver dag og det er vigtigt at spise sundt. Men det er også vigtigt, at det at leve sundt ikke bliver endnu en stressfaktor i dit liv. Der er dage hvor det er mest hensigtsmæssigt, at springe over. Balance og tilpasning er kodeordene, også når det handler om livsstilsændringer. De fleste kan bytte en time ved computeren eller telefonen ud, med en times træning, helt uden at gå glip af noget. Gør dig bevidst om hvad du bruger din hverdag på, og priotiter de ting der fylder dig med energi og glæde.


Det perfekte liv eller den perfekte krop findes ikke

Den tanke skal du slippe helt. Det er et helt afsindigt og de-motiverende pres at lægge på dig selv.

Når du tjekker de 4 faktorer igennem i forhold til dit liv, skal du kun justere ét punkt ad gangen – og det skal være det punkt, hvor du har størst mulighed for at få succes.  Når du justerer på et af punkterne, vil det ofte (og helt automatisk) smitte positivt af på de andre områder. Dermed behøver du ikke arbejde så hårdt.

Det findes ikke en løsning der passer til to mennesker. Vi er alle sammen vidt forskellige, med forskellige behov, liv, celler, fordøjelse, forbrænding, smag, lyst og muligheder. Derfor skal vi lære at kigge indad, fremfor at tro, at vi skal gøre det samme som veninden, naboen eller dem i bladene. Vi skal lære at mærke efter og respektere kroppens signaler.

Vi havner alle sammen i huller engang imellem (jeps, også de mest powerfulde, psykosunde, overskudsagtige, sellerijuicende sundhedsforetalere). Det eneste du kan gøre er, at tage ”ja-hatten” på igen, grine højt (af dig selv) og endeligt, sætte den ene fod foran den anden og tage små, realistiske skridt hen imod det du drømmer om, hvad enten det er en flot, stærk og trimmet figur, mentalt overskud eller mindre stress.

Kærlig hilsen
Pernille Steenberg, Coach & personlig træner

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.