Sundere bagning

Sundere bagning

Har du bemærket alle de opskrifter på sundhedsoptimeret kager, pandekager osv der dukker op alle steder. Opskrifter som alle indeholder produkter som sukrin, mandelmel, kokosmel, fiberhusk osv. Opskrifterne er alle af det, der hedder sundere bagning og er opskrifter der har et bedre ernæringsmæssigt indhold, som flere kostfibre, mere protein og generelt mindre kalorier.
Meningen er egentlig at man fylder bagværket med næringsrige ingredienser, der bidrager med mere mæthed og kalorier som kroppen kan drage nytte af. Dette helt uden at gå på kompromis med den gode smag. Derfor kan alle der ønsker sig en sundere hverdag uden alt for mange tomme kalorier drage nytte af de sundere opskrifter.
Oftest indeholder de gode opskrifter hvedemel, smør og sukker. Hvis du skal kreere dine egne opskrifter eller prøve at lave yndlingsopskrifter lidt sundere, skal du huske på at der skal findes en erstatning for hver ingrediens.

Fx kan en opskrift på Brownie se sådan her ud:

Almindelig opskrift Sundere opskrift
250 g smør 2 modne bananer / 2 kogte søde kartofler
150 g mørk chokolade 150 g mørk chokolade
4 æg 2-3 æg
250 g sukker 8 dadler
150 g hvedemel 60 g kokosmel
3 spsk kakao 3 spsk kakao
1 tsk vaniljepulver 1 tsk vaniljepulver

De ingredienser der egentlig kun er tomme kalorier bliver byttet ud med ingredienser der indeholder flere fibre og ingredienser der giver kroppen noget at arbejde med. Derfor kan et mellemmåltid sagtens erstattes, med god samvittighed, af en fx chokolademuffin, fordi du både får næring og noget der giver mæthed.

Hvis du er helt ny indenfor det at bage med de sundere ingredienser, så kan jeg anbefale dig at du starter ud med små portioner af gangen. Det kan være svært at styre i større mængder.

Erstatning for sukker, mel og smør i sundere bagning kan være:


Erstatning for sukker:

Sukker indgår i langt de fleste opskrifter i både brød og kager. Sukker kan skiftes ud i sundere bagning, med fx Sukrin, sukrin gold, perfect fit mm. Vær dog opmærksom på at alle sødemidler ikke søder ens, så læs bag på emballagen på produktet.

Erstatning for almindelig mel:

Her kan det være svært at finde en meltype der kan erstatte 1:1. Du kan i stort set alle opskrifter erstatte noget af hvedemelet med en grovere meltype, der har flere ernæringsmæssige fordele, uden det kan smages, mærkes eller ses på brødet. Hvis du har mod på det, så er det bare at prøve sig frem.
Mange anvender mandelmel eller kokosmel i de sundere opskrifter.  
Fælles for de meltype er at de er glutenfri. Gluten gør det muligt for gærbrødet at hæve og fungerer også som bindemiddel. Du kan tilføje fiberhusk i opskrifterne, når du anvender mandelmel eller kokosmel.
Mandelmel og kokosmel kan ikke stå alene i gærbrød. I kager kan disse meltyper sagtens udgøre 100 %, dog suger det dobbelt så meget væske. Så enten skal du halvere mængden af mel eller tilføje mere væske.

Erstatning for smør og lign:

Mange kageopskrifter indeholder smør eller lign. Smør er lig med store mængder mættet fedt, og det er denne type fedt vi helst skal undgå. Derfor kan der med fordel ses på hvordan der kan ændres i opskriften så indholdet af mættet fedt reduceres.
Smør er med til at give en mere rund smag og en svampet konsistens. Dette kan opnås ved at tilføje enten avocado, æblemos, banan, kogte søde kartofler eller rødbeder. Du kan ligeledes tilføje skyr eller græsk yoghurt i opskrifterne. Alt dette har et langt lavere fedtindhold plus et højere proteinindhold end smør.

Fri fragt over 200 kr.
Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering
14 dages fortrydelse
14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.
Medlemsbonus
Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.
Kundeservice
Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.
Få tilsendt rabatkoder & nyheder!
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.