Sulfatfri shampoo - læs alt om den skånsomme hårpleje

kvinde i badekar-med24

Døjer du med irriteret og kløende hovedbund? Bliver dit hår hurtigt fedtet? Så skulle du måske skifte din helt almindelig shampoo ud med en uden sulfater. Bliv meget klogere på sulfater og deres virkning, samt hvilke alternativer, der findes. 


Hvad er sulfat?

Sulfat er en af de mest almindelige sæbestoffer, som du finder i forskellige former i alt fra vaskepulver til tandpasta. Et sæbestof er et molekyle, der kan opløse fedt i vand. Dette er meget effektivt i forbindelse med rengøring, da vand og fedt ikke kan blande sig af sig selv. Ved brug af sulfater skylles fedtet derfor med ud med vandet. Sulfat virker også som skummemiddel og får derved produktet til at skumme op - en effekt, der måske giver dig en følelse af at blive renere.

Desværre er nogle sulfater så stærke, at de kan fjerne de naturlige olier fra dit hår og hovedbund. De mest anvendte sulfater i shampoo og sæbe er Sodium Lauryl Sulfat (SLS) og Sodium Laureth Sulfat (SLES). Det er dog vigtigt at huske, at der findes mange former for sulfater, og at flere af dem er milde og gode for dit hår og din hud. Dette gælder bl.a. Sodium Coco Sulfat, der ikke virker lige så udtørrende som SL-sulfaterne.

Genkend sulfater på ingredienslisten

Der findes en lang række af sulfater, hvor nogle er hårdere ved hovedbund og hår end andre. Følgende liste rummer de stærkeste sulfater, og det er dem du skal undgå, hvis du ønsker en skånsom og mild hårpleje: 

 • Sodium Laureth/Myreth/Lauryl Sulfat
 • Natrium Laureth/Lauryl Sulfat
 • Ammonium Laureth/Lauryl Sulfat
 • ATEA Lauryl Sulfat
 • TEA-dodecylbenzenesulfonat
 • Sodium Alkylbenzene Sulfonat
 • Ammonium eller Sodium Xylenesulfonat

Er sulfater farlige?

Du behøver ikke være bekymret for dit helbred, hvis du bruger shampoo med sulfat i. Sulfater er nemlig ikke farlige for dig, selvom de kan have en irriterende effekt på hovedbund og hud. Sulfaterne gør nemlig deres bedste for at fjerne alt snavs, overskydende sebum og produktophobninger. Dog gør nogle sulfater deres arbejde lidt for godt, og fjerner dermed mange af de ting, som er med til at holde håret sundt.


Hvorfor skal du vælge sulfatfri shampoo?

Dit hår er tørt og glansløst

Virker dit hår kedeligt og groft, kan det være et tegn på, at det mangler fugt. Shampoo uden sulfat kan virke mildere på dit hår og arbejde mere effektivt på at holde fugten i dit hår. Du kan derfor med fordel afprøve sulfatfri shampoo og se, om det er noget for dig.

Du har fedtet hår

Virker dit hår slasket og fedtet kort tid efter hårvask? Så kan det være fordi, at din hovedbund overproducerer sebum og olier. Dette kan blandt andet skyldes dit brug af shampoo med sulfater i, da det har tendens til at fjerne de nødvendige olier fra din hovedbund. 

Du har krøller

Er du så heldig at være født med smukke, naturlige krøller, er sulfatfri shampoo lige noget for dig. Du har formentlig prøvet, at dit hår krøller mere og ikke kruser, hvis du er i et fugtigt miljø. Shampoo uden sulfat kan give samme effekt, da det bidrager til den gode fugt i håret. Desuden kan det hjælpe dig med at få en sund hårvækst.

Du farver dit hår

Har du brugt penge på hårfarvning eller anden kemisk behandling af håret ved din frisør, vil du helt sikkert gerne bevare effekten. Sulfatfri shampoo kan hjælpe med at holde farven frisk og fin, mens det også kan have en positiv effekt på dem, der har fået lavet permanente krøller. Hårfarve og andre kemiske behandlinger kan gøre dit hår mere sårbart, og derfor er det vigtigt med en shampoo, der ikke udtørrer dit hår yderligere. 

Dit hår er skadet og knækker nemt

Føler du, at dit fine skandinaviske hår knækker nemt eller det falder tungt om dit ansigt? Hår, der spalter og ser kedeligt ud, kan være et tegn på produktophobninger af kemi og sulfater i hår og hovedbund. Brug en dybdegående shampoo samt hårkur med masser af gode proteinkilder, så dit hår kan blive lettere og mere hårdført.  

Din hovedbund er tør og kløende

Mange har problemer med kløende og irriteret hovedbund, og du er måske selv en af dem, der oplever rødme og kløe. Her kan sulfatfri shampoo være med til at lindre disse gener. Tørhed kan nemlig være et resultat af sulfatshampoo. Du kan læse meget mere om tør hovedbund og løsninger her! 

Du vil passe på miljøet

Ønsker du at bruge produkter, der skader miljøet så lidt som muligt? Din shampoo er et af de områder, du kan sætte ind på. Sulfat er nemlig en slags svovl, og det findes i mange rengøringsmidler, som er med til at forurene miljøet. Du kan derfor overveje, om din shampoo skal skiftes til en mere miljøvenlig udgave. Detox dit hår - Sådan starter du på sulfatfri shampoo

Har du hele dit liv brugt shampoo med SLS, vil det kræve noget tilvænning at skifte til en shampoo uden. Din hovedbund skal vænne sig til, at det ikke længere behøver at overproducere olier, og nogle vil opleve at håret i starten virker mere fedtet end det plejer. Dette er blot en overgang, og er du vedholdende og tålmodig, vil det gå over igen. 

Fordi eventuel silikone og sulfat kan have ophobet sig i dit hår, er det en god idé med et par sidste vaske med sulfatshampoo, så du er klar til din nye, naturlige hårpleje. 

 1. Brug en sidste gang sulfat i din hårvask, og benyt en mild sulfatshampoo. Fordi der er silikone i mange hårplejeprodukter med sulfat, er det vigtigt at få fjernet disse fra hovedbund og hår en gang for alle
 2. Efter at have skyllet din milde sulfatshampoo ud, vasker du dit hår i sulfatfri shampoo
 3. Benyt en balsam uden silikone for at pleje og fugte håret
 4. Brug en skånsom hårbørste, så håret ikke knækker

Du kan se vores store udvalg af hårbørster her!


Undgå silikone i din balsam

Vil du gå all-in på mere skånsom hårpleje, kan du udskifte din balsam. I mange balsamer finder man nemlig silikone. Silikonen er med til at give håret en smuk glans, ved at lægge sig som et lag om hårstråene. Selvom dette får håret til at virke mere glansfuldt, er det i virkeligheden et kunstigt silikonelag, der ikke nødvendigvis er bedre for dit hår på langt sigt. 

Denne barriere kan medføre, at plejeingredienserne ikke kan trænge ind i hårstråene og afgive den fugt og pleje, som håret har brug for. Silikone er nemlig vandafvisende, og man skal derfor bruge sulfatshampoo for at få det ud. Hvis du vil ligge dine hårplejevaner om for altid, kan du derfor drage stor fordel af at købe silikonefri balsam.

Du kan gå på opdagelse i vores silikonefrie balsammer her


Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål, du stadig mangler svar på, kan du kontakte vores dygtige materialist, Helena, der er ekspert i hårpleje.

Du kan møde hende og alle vores andre eksperter lige her.

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.