Rygestop dag for dag - sådan udvikler din krop sig!

kvinde står i solnedgang med sjal oppe over hovedet og føler sig fri efter rygestop

Når du stopper med at ryge, vil din krop efter få minutter begynde at forandre sig. Det er måske ikke alle forandringer, du mærker, eller som virker positive. Heldigvis er din krop klog, så selv de ubehagelige bivirkninger ved et rygestop er et tegn på, at din krop vænner sig af med nikotinen. Du kan blive klogere på symptomer på abstinenser, de forskellige faser kroppen gennemgår samt hvilke fordele rygestoppet har på sigt i denne artikel!

bjælke med link til håndkøbslægemidler til rygestop

2 minutter efter sidste cigaret

Få minutter efter din sidste cigaret, vil du stoppe med at forurene luften omkring dig og gøre andre til passive rygere. Luftkvaliteten bliver hurtigt forbedret og du trækker ren luft ned i dine lunger.

20 minutter efter sidste cigaret

Efter cirka 20 minutter efter sidste cigaret vil du opleve en let faldende puls til et normalt niveau. Temperaturen i dine hænder og fødder, der ved rygning falder, vil stige til et almindeligt niveau igen. 

8 timer efter

cigaret markerer på kalender hvornår man stopper med at ryge med24

Kulilte findes i stor mængde i tobaksrøg, og ved rygning får du derfor en stor mængde kulilte i blodet fremfor ilt. Dette betyder, at du vil opleve en sænket ilttilførsel, som kan vise sig som voldsommere vejrtrækning. Et døgn efter din sidste cigaret, vil mængden af kulilte falde, mens mængden af ilt vil stige. Du rammer således de normale værdier igen. 

1 døgn efter

Efter det første døgn har du allerede sænket risikoen for at få en blodprop i hjertet. Til gengæld kan du også opleve lidt ubehagelige symptomer som hoste. Denne hoste vil forsvinde i løbet af et par uger og er et tegn på, at din krop begynder at mærke de manglende cigaretter.

Når abstinenserne begynder at melde sig de første par dage, kan du opleve stort ubehag. Dette kan fx være:

  • Uro
  • Rygetrang
  • Humørsvingninger
  • Hovedpine
  • Utilpashed
  • Rastløshed

Hvis du oplever så megen rastløshed og uro, at det forstyrrer nattesøvnen, kan du fx supplere din kost med kosttilskud til søvnbesvær og uro

2 døgn efter

Det er på dag 2, at du vil mærke ændringer på grund af den manglende tilførsel af nikotin, hvis du udfører rygestop uden nikotinerstatning. Selvom du får hjælp til at gennemføre rygestoppet gennem håndkøbslægemidler til rygestop, vil du dog kunne mærke andre positive ændringer som forbedret smags- og lugteevne.

Mange bliver overraskede over, at de ikke har haft bedre sanser under rygningen. Glæden ved forberede sanser er derfor også stor for mange mennesker.

3 døgn efter

Efter 3 dage uden røg vil du kunne opleve en øget lungekapacitet, hvilket betyder, at du kan have mere luft i lungerne. På den måde gøres en større mængde ilt tilgængelig ved hver vejrtrækning, og du har bedre forudsætninger for en god ilttransport rundt i kroppen. De kraftigste abstinenser forsvinder oftest efter 2-3 døgn, så du får mere ro og fokus i kroppen.

2 uger til 3 måneder efter

Efter maks. 3 måneder uden cigaretter er blodforsyningen til dine organer og væv blevet bedre. Dine lungers evne til at optage ilt er desuden bliver forbedret med op til 30% i forhold til, da du røg. Risikoen for blodpropper i hjernen er desuden bliver reduceret yderligere. Generelt vil du føle mere velvære, mindre stress og have overskud i dine hverdag.

9 måneder efter

kvinde står i modlys fra solnedgangen og rækker armene ud med24

Op til 9 måneder efter dit rygestop, vil din krop have forandret sig meget. Hoste, åndenød og tilstopning af bilhuler er reduceret, hvilket kan bidrage til en bedre helbredsfølelse og endnu mere overskud end tidligere. Faren for luftvejsinfektioner er desuden blevet mindre, ligesom dine lunger er blevet bedre til at rense sig selv. Dette skyldes at små, nye fimrehår, der fungerer som et rensesystem, vokser ud i dine luftveje. Fimrehårene sorterer støv og bakterier fra, inden de når ned i lungerne.

1 år efter

Tillykke! Et år som røgfri er en kæmpe milepæl og for mange et af de store mål. Et år uden røg er ensbetydende med, at risikoen for at dø af en blodprop i hjertet er halveret i forhold til, hvis du var blevet ved med at ryge.

5 år efter

5 år efter at du har lagt cigaretterne på hylden, er risikoen for at dø af en blodprop næsten det samme som for en ikke-ryger. Samtidig er risikoen for lungekræft reduceret til det halve af den risiko, du ville have haft, hvis du var fortsat som ryger.

10 år efter

Et årti som ikke-ryger! Det er virkelig en flot bedrift. Nu vil din risiko for at dø af en blodprop være faldet yderligere, så den er på samme niveau som en, der aldrig har røget. De celler, der var i færd med at udvikle kræftceller, er desuden erstattet af helt raske celler. Risikoen for andre typer af kræft er desuden nedsat. Dette gælder bl.a. kræft i munden, bugspytkirtlen og spiserøret.

Resten af dit røgfrie liv

Formår du at forblive røgfri resten af dit liv allerede fra 30-årsalderen, vil du i gennemsnit forlænge dit liv med 10 år. Selvom du først stopper som 60-årig, vil du stadig have forlænget dit liv med 2-3 år i snit. Det er altså vigtigt at stoppe så tidligt som muligt, så din krop kan komme sig. Heldigvis er det aldrig for sent at droppe cigaretterne!

Kom i gang med dit rygestop allerede i dag!

pil til toppen

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.