Rosacea - Sådan behandler og forebygger du rosacea

Skrevet af
Forebyg og behandl rosacea - den brændende hudlidelse der giver røde kinder og rødme i huden

Røde kinder, en brændende fornemmelse i ansigtet og udvidede blodkar er alle symptomer ved den udbredte og almindelige hudlidelse rosacea. Rosacea rammer rigtig mange danskere hvert år - og især kvinder i alderen 30 – 50 år får hudsygdommen, som du kan læse meget mere om her. 


Hvad er Rosacea?

Rosacea er en form for betændelsestilstand i huden i ansigtet, der viser sig som rødme, udvidede blodkar på næsen og kinderne og i svære tilfælde knopper og bumser på næsen, kinderne, panden og hagen og eventuelt betændelse i øjnene. Mange beskriver rosacea som om at huden og kinderne brænder, og at det strammer og prikker i ansigtet.

Rosacea er en forholdsvis normal lidelse, for faktisk får 3 – 5 % af befolkningen rosacea, og det er typisk når de er mellem 30 og 50 år gamle. Generelt får kvinder oftere rosacea end mænd, men for mange mænd med rosacea, fører sygdommen også til, at talgkirtlerne på næsen bliver større og næsten får et større og mere klumpet udseende.  


Rosacea i forskellige stadier

Du kan opleve at have rosacea i ét af fire forskellige stadier, hvor forskellig grad af rødme, inflammation, karsprængninger, bumser og blussen ses. Det første stadie er som regel et forstadie, hvor du kun i korte periode oplever et udbrud af varme og rødmen i ansigtet i forbindelse med fx stærk mad, stress, kulde eller varme. 
Næste stadie er en vedvarende rødmen i ansigtet - særligt på kinderne, i panden og på hagen, og du kan risikere at se små spredte udvidelser af blodkarrene i ansigtet. 
Hvis du begynder at opleve røde og gule betændte knopper samt flere udvidede kar, er det rosacea i sit næste stadie, men du vil sjældent opleve flere hudorme end normalt – som man fx ser ved akne. Rosacea i sit sidste stadie kan vise sig som kraftigere udgaver af symptomerne fra de tidligere stadier, og så kan du risikere at opleve knudeagtige fortykkelser af huden samt hævelser bestemte steder i ansigtet.  


Hvorfor får man rosacea?

Der er endnu ingen, der har fundet ud af, præcis hvorfor man får rosacea, og det er højst sandsynligt en kompliceret kombination af arv og miljø, der giver sygdommen. Gennem tiden har man dog fundet frem til en række forskellige faktorer, der kan få rosacea til at blive værre eller bryde ud, hvis du ikke har døjet med det før. Disse faktorer er: 

  • Sol
  • Varme og kulde – ekstreme temperaturer
  • Alkohol
  • Stærk og krydret mad
  • Medicin, der udvider blodkarrene
  • Binyrebarkhormon
  • Psykisk stress

Hvordan behandler man rosacea?

For at mindske din rosacea og sørge for, at den ikke bliver forværret, kan du altså med fordel undgå de ovenstående faktorer. Forsøg derfor altid at bruge en beskyttende solcreme med høj solfaktor hele året rundt og især fra maj til november- også selvom du synes, at solen i Danmark virker svag og uskadelig.

Du kan også skrue ned for dit indtag af alkohol og stærk mad, som kan være en forværrende faktor i forhold til rosacea. Overvej derfor, hvilken indflydelse din kost eventuelt har på din rosacea og forsøg at hold øje med, om du oplever udbrud af rødme og varme efter indtagelsen af særlige fødevarer eller fødevaregrupper.

Hvis du har fået udvidede blodkar eller forstørrede talgkirtler på næsen, har du mulighed for at behandle dem med laser, så din hud efterfølgende bliver mere ensartet og jævn.

Heldigvis oplever mange, at rosacea langsomt aftager og går over med årene, så lidelsen kun er midlertidig. Det kan dog være meget generende og begrænsende at have rosacea - både fordi huden kan være øm og sårbar, og fordi mange føler sig begrænset og ønsker at skjule symptomerne af kosmetiske grunde. Dette ubehag kan du afhjælpe gennem din hudpleje med særlige produkter, der har beroligende og farvekorrigerende effekt. 

Sådan plejer du din hud med rosacea

Du kan finde forskellige serier af hudplejeprodukter, der er særligt fremstillet til hypersensitiv hud og hud med rosacea. Dette er fx Eucerin Hypersensitive Skin, Avène Anti-RednessLa Roche-Posay Rosaliac og Rosalique.

Eucerins serie af produkter består af en mild rensesæbe, en ansigtscreme og en dagcreme med grønne farvepigmenter, som reducerer synligheden af rødmen i huden. Alle produkterne har den særlige ingrediens SymSitive, der har en beroligende og lindrende virkning på huden, og som regulerer hyper-reaktiviteten i huden.  


Avène Anti-Redness

Fra Avène kan du finde 4 forskellige produkter i deres Anti-Redness-serie, som alle forebygger og nedsætter lokal rødme i ansigtet som ved rosacea. Produkterne har desuden en karsammentrækkende virkning og dæmper inflammation, og de kan på den måde være med til at lindre symptomerne fra rosacea.

Du kan bruge Avène Anti-Redness Milky Fluid som en skånsom rens til huden, som foruden at køle og lindre irritationen af huden desuden bidrager til hudens smidighed.

Avène Anti-Redness Concentrate kan bruges om aftenen efter din rensning af huden til at dæmpe rosacea og den rødme, som medfølger sygdommen. Koncentratet indeholder hverken parabener eller parfume men derimod det særlige Ruskus-ekstrakt, der fremmer mikrocirkulationen i hudens overflade.

Derudover kan du blandt sortimentet finde to forskellige ansigtscremer, der begge neutraliserer og forebygger rødme og rosacea. Den ene creme er velegnet normal og kombineret hud, og den anden creme er særligt god til tør og meget tør hud.  


La Roche-Posay Rosaliac

La Roche-Posay Rosaliac Micellar Removal Gel til rens af huden er velegnet sart og følsom hud med rosacea

I La Roche-Posays udvalg af produkter til sensitiv hud fx med rosacea, har de fem forskellige produkter til rens, fugtpleje, solpleje og farvekorrigerende pleje til hud med tendens til rødme.

Rosaliac Micellar Removal Gel er en ansigtsrens, der skånsomt men effektivt renser ansigtet for både makeup og snavs. Efter din brug af rens, kan Rosaliac AR Intense Serum påføres inden dag-, nat- eller fugtighedscreme som en intens indsats mod de røde kinder, pande, næse eller hage.

Som en let fugtighedscreme, der reducerer opblussen og beroliger rødmen, kan du bruge Rosaliac UV Riche, hvis du har tør eller meget tør hud. Til normal og kombineret hud er Rosaliac UV Legere et godt valg, der foruden sin let grønne farve, der giver huden en ensartet tone, også er helt fri for parabener og parfume. 


Rosalique 3 i 1 creme

Rosalique 3-i-1 creme har anti-rødme egenskaber og er god til en sensitiv hud. Cremen har en grønlig farve, som går ind og dulmer rødmen i ansigtet. Mange bruger den under makeup for, at huden bliver mere ensartet inden man påføre foundation. 

Den har solfaktor 50 samtidig med, at den også kan bruges af veganere. 


Få ensartet hud med Vichy Dermablend

Vichy Dermablend er en makeup-serie fra Vichy, der er særligt udviklet til sart og sensitiv hud – fx med hudlidelser som rosacea. Seriens produkter omfatter foundation, cover stick, color corrector, fix powder og mineralpudder, der alle har en fantastisk dækkeevne, uden at du får fornemmelsen af at have en “maske” på.

Alle produkterne er udviklet under streng dermatologisk kontrol, og de egner sig derfor til selv den mest sensitive hud. Du får altså et skånsomt og effektivt produkt, der har rigtig lang holdbarhed på huden, og som er fremstillet uden tilsætningen af unødvendige tilsætningsstoffer.

Selvom du ikke har problemer med rødme som ved rosacea, kan du sagtens bruge Vichy Dermablend som en fuldt dækkende makeup, der ikke vil føles kvælende eller tung på huden.


Det kan være en jungle at finde rundt i rådene omkring den bedste hudpleje, og derfor kan du i vores ultimative guide til alle hudtyper finde den bedste hudplejerutine til netop din hudtype. Du kan læse om andre hudlidelser som eksem her, hvor du også finder råd til, hvordan du kan slippe af med eksem, hvis først det er blevet udløst.  

Fri fragt over 200 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.