Lus og luseæg - forebyggelse og behandling

Skrevet af
lus og luseæg

De fleste forældre har oplevet, at et barn er kommet hjem fra skole med seddel om, at der er lus i klassen, børnehaven, fritidsordningen osv. Tidligere blev det set som værende pinligt eller ligefrem skamfuldt at have lus, men i dag ser man lettere på det, da næsten alle familier har prøvet at være i berøring med lus. Her kan du læse om både forebyggelse og behandling af lus.


Hvordan fjerner man lus og luseæg?

I denne artikel kan du læse om følgende:

  • Hvad er lus?
  • Hvordan ser hovedlus og deres æg ud?
  • Hvordan lever hovedlus, og hvor længe varer deres udvikling?
  • Hvilke gener er der ved hovedlus?
  • Hvordan smitter hovedlus?
  • Kan hovedlus forebygges?
  • Hvordan konstateres hovedlus?
  • Sådan fjerner du lus

Hvad er lus?

Der findes tre lusearter, som lever på mennesker: Hovedlusen, kropslusen og fladlusen. Hver enkelt luseart har tilpasset sig et bestemt ”værtsdyr" f.eks. menneske og kan kun leve på det.


Hvordan ser hovedlus og deres æg ud?

Voksne lus er mellem 2-3 mm. Hunnerne er ofte større end hannerne og lever også i længere tid. Nyudklækkede lus kan være mindre end 1 mm. og derfor kan de være meget svære at få øje på, når man leder efter dem i håret. Luseæg findes i forskellige størrelser. Lus har tre ben på hver side af kroppen. Lus har ikke vinger og kan derfor hverken hoppe eller flyve. Lus kan tage farve efter håret de lever i. Derfor kan farven på lusene variere meget. Lus kan også være meget mørke, hvilket typisk hænger sammen med at de lige har suget blod. På billedet kan du se luseæg og lus i forskellige størrelser.
Luseæg er ca. 0,8 mm lange og sidder fast til hårene tæt ved hovedbunden. De nylagte, levende luseæg sidder ofte helt inde ved hårrødderne, hvorimod de tomme luseæg sidder lidt længere ude på hårstrået. De tomme luseæg vil fremstå hvide og flade, hvor de nylagte luseæg vil være hvidgule. Hvis man finder sorte luseæg betyder det at lusen inden i ægget er død.

luseaeg

Hvordan lever hovedlus, og hvor længe varer deres udvikling?

Hovedlusene befinder sig der hvor de trives bedst - helt nede ved hårrødderne. Her er der ca. 30 grader, som er den bedste temperatur for hovedlus at leve i. Her er ydermere en høj luftfugtighed og nem adgang til at suge blod fra hovedbunden.
Mange forbinder lus med noget uhygiejnisk, men rent faktisk er hovedlus ligeglade med om håret er nyvasket eller ej.
Fra ægget lægges helt nede ved hovedbunden til at det klækker, tager det ca. 6-9 dage. Den nyklækkede lus skifter hud tre gange inden den er fuldvoksen, hvilket sker efter 30 dage. Fra det øjeblik ægget klækkes, begynder lusen at suge blod. Fra lusen er fuldvoksen kan den leve i op til 3 uger. Hver dag vil den lægge 5-8 æg.


Hvilke gener er der ved hovedlus?

Man har ingen kendskab til, at hovedlus kan overføre sygdomme. Det er sjældent, at der er mere end nogle få voksne lus i håret, og den eneste gene vil umiddelbart være kløe. Kløe og irritation af hovedbunden skyldes det stof, som lusene spytter ned i såret, så blodet ikke størkner. Mange lus eller hyppig smitte kan dog også medføre sår og infektioner i hovedbunden, som eventuelt skal behandles hos egen læge.
Nogle mennesker er måske flove over lus i familien, hvilket der ikke er nogen grund til. Tilstedeværelsen af lus har ingen forbindelse med manglende hygiejne eller rengøring. Det er derimod vigtigt med åbenhed fra de smittede personer, hvis man vil lusene til livs.


Hvordan smitter hovedlus?

Tæt kontakt mellem hoveder er den eneste måde lus kan smitte på. Lusene kan som tidligere nævnt hverken kan flyve eller hoppe, så det er nødvendigt med fysisk kontakt mellem to personer.
Det er ofte børn, der bliver smittet med lus. Dette er sandsynligvis fordi adfærd hos børn gør, at de kommer tættere på hinanden end voksne.

Flere undersøgelser indikerer, at det oftest er piger der får lus. Dette er på grund af hårlængden. Børn med kortere hår får dog også lus og kun hvis håret er kortere end 0,5 mm. er man helt sikker på ikke at blive smittet med lus.

Hovedlus kan leve i op til 48 timer, hvis de kommer væk fra hovedbunden. Overlevelsestiden afhænger af temperatur, fugtighed, og hvornår de sidst har spist. Lus, der falder ud af håret, vil dog hurtigt blive svækket på grund af udtørring og mangel på føde.

Hvis man deler børster, kamme eller lign. kan det også smitte med lus.

Da hovedlus kun lever på mennesker og derimod ikke hunde, katte osv., udgør familiens kæledyr ingen form for smittefare.

Ved konstatering af lus er det vigtigt, at man vasker dyner, sengetøj, bamser og lign. Dette vil fjerne smitterisikoen. Ligeledes anbefales det også, at man fryser hårbørster o. lign. for at dræbe eventuelle lus.

Linicin Prevent

Kan hovedlus forebygges?

Man kan efterhånden gøre en del selv, for at forebygge mod smittespredning af lus. Dette er regelmæssigt (en gang om ugen) at rede håret igennem med tættekam. Herudover bør man iværksætte en behandling samt give besked til omgangskredsen. På denne måde opdages eventuelle lus hurtigt, smitten begrænses, og sandsynligheden for at blive smittet igen mindskes. Find vores bedste tættekam her.
Sammen med regelmæssig brug af tættekam, kan man anvende Linicin Prevent, hvis der er tilfælde af lus i omgangskredsen. Linicin Prevent er en letanvendelig spray, som bruges forebyggende mod lus. Find Linicin Prevent her.


Hvordan konstateres hovedlus?

Der kan gå mange uger fra, at en person bliver smittet til at de begynder at klø og vise symptomer på lus. I den periode kan personen derfor nå at smitte mange andre, og kløen er derfor en dårlig målestok for, om man har lus eller ej. Børn i alderen 3–10 år bør derfor regelmæssigt (ideelt en gang om ugen) undersøges for lus. Får forældrene besked fra skole, institution, legekammerater eller andre om, at der er fundet lus i den nærmeste omgangskreds, bør man straks undersøge barnet, også selvom familien aldrig har haft lus før. Kæm hellere håret en gang for meget end en gang for lidt.

Lus konstateres ved at håret rede igennem med en tættekam fra hovedbunden til hårspids. Tættekammen kan med fordel tørres af i et hvidt stykke køkkenrulle eller bankes af på et hvidt underlag. På den måde kan man se om man har fanget noget.

Finder man luseæg i håret, bør man undersøge resten af håret grundigt for levende lus. Finder man levende lus er det nødvendigt at man med det samme begynder behandling og tjekker resten af familiens medlemmer, samt giver skole eller institution besked om dette.

Det er kun personer med levende lus, der skal behandles. Er man i tvivl, om en person har lus, må man undersøge vedkommende grundigt de næste par dage. Er der lus i den nærmeste omgangskreds, bør kæmningen gentages ofte, indtil smitterisikoen er væk.


Sådan fjerner du lus

Finder du lus i hår og hovedbund på dine børn, gælder det om at handle hurtigt. Der findes mange forskellige måder at komme de små dyr til livs: Nogle er glade for tættekam, andre bruger shampoo og nogle tredje har deres egen metode til bekæmpelse af lus. Se lusebekæmpelsesmidler her eller læs om andre metoder nedenfor.

Tættekam til behandling mod hovedlus
Kæmning er en effektiv, billig og uskadelig metode til at fjerne lus med. For at metoden skal være effektiv nok, kræver det dog, at man er særdeles omhyggelig, og at kæmningen gentages hver anden dag i en periode på 2 uger.

Oliekuren
Denne kur går ud på at kæmme håret igennem, efter at det har været smurt ind i olie.

Lusemidler – naturlige
Man kan købe en række forskellige naturlige midler mod lus, der tit er baseret på planteolier. Nogle lusemidler er ikke testet i kliniske afprøvninger, så reelt ved man intet om, hvorvidt de virker.

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.