Sådan forebygger og behandler du indgroet hår!

Skrevet af


Et indgroet hår opstår oftest efter barbering og hårfjerning. Det kan volde store gener som kløe, pine og røde knopper. Heldigvis har vi samlet en række løsninger, hvorpå du kan blive klogere på at undgå indgroede hår, og hvorledes du hurtigst muligt kan slippe af med et indgroet hår! 

Hvad er indgroet hår?

Indgroet hår opstår, når et hår ikke kan trænge gennem huden eller tvinges tilbage i huden, således det vokser indad. Både mænd og kvinder oplever indgroede hår, og de opstår særligt i forbindelse med hårfjerning, hvorfor de fleste finder indgroet hår ved skridtet, armhulerne, benene samt indgroede hår i ansigtet og på halsen i forbindelse med barbering af skæg.

Har man megen kropsbehåring eller krøllet hår, kan man have øget tendens til at udvikle indgroede hår. Selvom indgroede hår kan forårsage knopper med pus og pine, er de helt ufarlige og kan altid fjernes på den ene eller anden vis.  

Hvorfor får man indgroede hår?

Ofte er det døde hudceller, der blokerer for håret, og derpå gør det svært for håret at trænge gennem hudens yderste lag. Et indgroet hår kan derimod også være forårsaget i forbindelse med friktion, hvis man går i tætsiddende og stramt tøj som jeans og nylonstrømper.  

Tegn på indgroede hår

  • Rød knop, der kan være fyldt med pus som en bums eller byld.
  • Spot med rødmet eller mørkere hud.
  • Smerte og følsomhed.
  • Irritation, svie og kløe.
  • Sjældne tilfælde: cyste omkring ballerne og endetarmen.

Skægpest eller indgroede hår?

Mange forveksler skægpest med indgroede hår. De to minder også en del om hinanden, og det kan derpå være svært at skelne mellem dem. Skægpest er dog mindst lige så ufarligt som indgroede hår, kan nemt behandles og undgås ved at være hygiejnisk og nøjsom under barbering.

Mens indgroede hår i de fleste tilfælde ses som en rød knop med en sort prik i midten (håret), der kan volde irritation, og muligvis ligne en betændt bums eller byld senere i forløbet, opstår skægpest på baggrund af en bakterieinfektion med en efterfølgende betændelse i hårsækken.

Skægpest volder derfor også røde knopper, der kan give irritation og udvikle sig til bumser og blærer fyldt med pus. Ved skægpest oplever man dog mange røde knopper, modsat indgroede hår, der oftest kun vil kunne ses et enkelt sted eller to.  

Hvordan undgår man indgroede hår?

Når hår fjernes diverse steder på kroppen, skaber det mulighed for udviklingen af et indgroet hår, uanset hårfjerningsmetode, når håret igen skal vokse sig gennem hudens lag. Det ideelle råd ville derfor være at undgå hårfjerning, men det er en løsning, kun de færreste ville gå med til.

For mange er kropsbehåring noget de helst havde set sig foruden, og derfor har vi listet nogle forslag til det, du selv kan gøre for at mindske risikoen for indgroet hår ved hårfjerning.

Undgå indgroede hår med disse 5 simple steps: 
1) Dårlig hygiejne under barbering er en af de hyppigste årsager til både indgroede hår samt skægpest. Husk derfor jævnligt at skifte barberskrabere, pincetter m.m. og sørg for at produkterne holdes så rene og sterile som overhoved muligt, så du undgår at overføre bakterier, der kan give betændelse. Under barbering bør du hyppigt skylle skraberen for hår og sæberester.

2) Forkerte hårfjerningsmetoder kan ligeledes volde problemer. Det er vigtigt at fjerne hårene i deres groretning, og desuden at anvende de rette midler og cremer før, under og efter barbering (vi har givet eksempler på dette nedenfor). Vær forsigtig ved hårfjerning og undgå helst rifter, der giver nem adgang for bakterier og snavs.

3) Har du altid kun benyttet dig af en bestemt hårfjerningsmetode, som for eksempel voksning, og oplevet store gener i forbindelse med dette, bør du prøve en anden form for hårfjerning. Anvend blandt andet en skraber, ladyshaver eller barbermaskine.

4) Når du har fjernet hår fra kroppen, er det vigtigt at undgå alt for stramtsiddende undertøj og tøj, da det kan medvirke i, at hårene ved trykket forhindres i at komme ud af huden, og derpå begynder at gro indad.

5) Døde hudceller kan som nævnt også være med til at blokere for håret. Eksfoliering med scrub eller peelingcreme, der kan anvendes 1-2 gange om ugen, er nogle af de bedste midler til at hjælpe dig godt på vej. 

Fjern indgroet hår

Det er langt fra behageligt at opleve indgroet hår om end det udvikler sig i ansigtet eller ved skamlæberne, hvor det nemt kan give pine og plage. Vi giver dig herfor også:

5 gode råd til at fjerne indgroet hår!
1) En god start er altid en nænsom eksfoliering af området, der er ramt af indgroede hår eller skægpest. Det fjerner både fedt, snavs og bakterier samt talg og døde hudceller, der kan lukke huden til. Du kan blandt andet anvende en skrubbehandske, eksfoliseringscreme eller bodycrub hertil.    

2) En hurtig og effektiv måde at få det indgroede hår ud af huden foregår ved opblødning samt opvarmning af huden. Dette kan blandt andet ske ved et varmt bad eller ved at gøre en klud varm og fugtig og holde den mod huden i et par minutter.

3) Hvis håret titter en smule frem, kan det fjernes forsigtigt ved hjælp af en pincet eller nål. Det er meget vigtigt at disse er sterile. Du må ikke “fiske” for meget efter håret i huden, da du risikerer at ødelægge hudcellerne og derpå skabe grobund for betændelse.

4) Når et indgroet hår er fjernet, er hygiejne og pleje af området et must! Du bør derfor både vaske området med vand og skånsom sæbe. Efterfølgende kan du påføre en nærende creme, aftershave, balm m.m. til at danne et beskyttende og lindrende lag på huden. Særligt produkter med tea tree oil og aloe vera er en kæmpe favorit til mindskelse af irritation.

5) I sjældne tilfælde har folk oplevet, at det indgroede hår ikke er til at få bugt med. Her anvender de fleste laserbehandling, der også kan være en permanent løsning til at fjerne hår. I allerværste tilfælde vil en operation være nødvendig, men det sker yderst sjældent, at det indgroede hår udvikler sig til en byld eller cyste, der kræver dette.  

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.