Hyben - bærret mod slidgigt

Skrevet af

Hybenbusken er at finde stort set langs alle danske kyster. Dens karakteristiske og farverige hybenfrugter kan anvendes både til madlavning, personlig pleje og kosttilskud. Hyben er sågar et af de mest foretrukne naturlægemidler i Skandinavien og Tyskland.  

Hvad er hyben?

I 1900-tallet blev etableringen af hyben planten en stor interesse omkring de danske sommerhusområder - langs de ufrugtbare kyster. Hyben står stærkt i magre jorde og kolde forhold. Busken og dens frugter har derfor modnet godt og spiret villigt lige siden dens udbredelse i det danske klima.

Hyben bærret
Det er afblomstrede roser, der i sidste stadie udvikler sig til hyben, som er kendetegnet ved de ovale eller runde frugter, der findes på hybenbusken. Normalvis bærer hyben bærret en skarp orange eller højrød farve. Visse arter bærer dog også et brunsort ydre. De hyppigst forekomne arter af hyben i Danmark er Hunderose (rosa canina) og Rynket Rose (rosa rugosa).

De egentlige hybenfrugter er de små hårde nødder eller kerner, som sidder gemt inde i hybenet. Hele hybenet er en komplet samling af en række nyttige næringsstoffer, vitaminer og mineraler som alt i alt har vækket stor interesse for frugtens mange egenskaber.

En alsidig ingrediens i køkkenet
Hyben marmelade og hyben te er i de senere år blevet populært blandt danskerne. Den sursøde smag som hybenet besidder finder flere interessant at anvende både i syltning, saft og suppe. For dem, der er særligt glade for at eksperimentere i køkkenet, kan blandt andet sirup, muffins, vin og snaps baseres på det flotte røde bær.  

Hvad er hyben godt for?

De danske hyben er ofte særligt gode. Det skyldes, at vores koldere klima blandt andet medvirker i, at indholdet af C-vitamin bliver højere i bærerne.

Hyben har overordnet et spændende næringskompleks, hvoraf gavnlige næringsstoffer, fibre, mineraler og vitaminer blandt andet gør sig gældende. De bestanddele, der menes at have et fint og afbalanceret forhold til menneskets behov er: 

  • A-vitamin
  • C-vitamin
  • Kalcium
  • Fedtsyrer

Fordele ved hyben
Man har igennem flere forsøg anvendt hyben kosttilskud til smertelindring af patienter med slidgigt. Ud fra forskningen menes der, at bestemte fedtsyrer og C-vitamin kan have en positiv virkning på de infektioner, der kan befinde sig i betændte lede.

Desuden kan der være en mulig sammenhæng mellem fedtsyrer og hæmning af aktiviteten, af de enzymer, som gør sig gældende ved gigt og lignende sygdomme. De enkelte kosttilskud bidrager oftest til/med:  

  • Lindring af ømme, stive og smerteramte led
  • Antiinflammatoriske og betændelseshæmmende egenskaber

Vær opmærksom på, at der af ovenstående fordele ikke er nogen sikker dokumentation. Det er stadig blot observationer og formodninger, hvorfor hybens spændende indhold stadig kræver mere forskning.

Det fremgår desuden af de fleste hyben kosttilskud og hybenkerne olier, at det kan bidrage med: 

  • Understøttelse af fordøjelsen
  • Sunde og fleksible led
  • Styrkelse af immunforsvaret
  • En naturlig hudpleje

Hyben som kosttilskud

Selvom hybens egentlig virkning endnu ikke er påvist, anvender mange stadig tilskud af hyben mod gigt.

Hyben kan nemlig, ligesom mange andre spændende planter, findes som kosttilskud. Kosttilskud baseret på hyben findes både som hybenpulver og som hybenkapsler. Kosttilskud med hyben fås endvidere som hybenkerneolie eller som et flydende kosttilskud, hvor hybenpulver på forhånd er tilsat.

Du kan både finde hyben kapsler eller olie, hyben pulver og hyben drik hos Med24.dk. Der findes ligeliges fintskåret hyben, som passer perfekt til en velsmagende kop te. Lito Hyben kapsler og Natur-Drogeriet fin hybenpulver m. kerner er nogle af kundernes foretrukne produkter heriblandt.  

Bivirkninger

Hyben har sjældent vist tegn på bivirkninger. I forbindelse med undersøgelser har enkelte meldt milde bivirkninger såsom diarré, forstoppelse eller nældefeber. Oplever du bivirkninger kan det blandt andet være tegn på et for højt indtag eller overfølsomhed.

Husk altid at følge doseringen som det fremgår på de enkelte tilskud. Er du tvivl angående dit indtag af hyben, bør du kontakte egen læge.  

Fri fragt over 200 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.