Hyben - alt om det spændende bær

Skrevet af

Hybenbusken er at finde stort set langs alle danske kyster. Dens karakteristiske og farverige hybenfrugter kan anvendes både til madlavning, personlig pleje og kosttilskud. Hyben er sågar et af de mest foretrukne naturlægemidler i Skandinavien og Tyskland.  

Hvad er hyben?

I 1900-tallet blev etableringen af hyben planten en stor interesse omkring de danske sommerhusområder - langs de ufrugtbare kyster. Hyben står stærkt i magre jorde og kolde forhold. Busken og dens frugter har derfor modnet godt og spiret villigt lige siden dens udbredelse i det danske klima.

Hyben bærret
Det er afblomstrede roser, der i sidste stadie udvikler sig til hyben, som er kendetegnet ved de ovale eller runde frugter, der findes på hybenbusken. Normalvis bærer hyben bærret en skarp orange eller højrød farve. Visse arter bærer dog også et brunsort ydre. De hyppigst forekomne arter af hyben i Danmark er Hunderose (rosa canina) og Rynket Rose (rosa rugosa).

De egentlige hybenfrugter er de små hårde nødder eller kerner, som sidder gemt inde i hybenet. Hele hybenet er en komplet samling af en række nyttige næringsstoffer, vitaminer og mineraler som alt i alt har vækket stor interesse for frugtens mange egenskaber.

En alsidig ingrediens i køkkenet
Hyben marmelade og hyben te er i de senere år blevet populært blandt danskerne. Den sursøde smag som hybenet besidder finder flere interessant at anvende både i syltning, saft og suppe. For dem, der er særligt glade for at eksperimentere i køkkenet, kan blandt andet sirup, muffins, vin og snaps baseres på det flotte røde bær.  

Hvad er hyben godt for?

De danske hyben er ofte særligt gode. Det skyldes, at vores koldere klima blandt andet medvirker i, at indholdet af C-vitamin bliver højere i bærerne.

Hyben har overordnet et spændende næringskompleks, hvoraf følgende gør sig gældende:

 • A-vitamin
 • C-vitamin
 • Kalcium
 • Fedtsyrer

Hyben som kosttilskud

Hyben kan, ligesom mange andre spændende planter, findes som kosttilskud. Kosttilskud baseret på hyben findes både som hybenpulver og som hybenkapsler. Kosttilskud med hyben fås endvidere som hybenkerneolie eller som et flydende kosttilskud, hvor hybenpulver på forhånd er tilsat.

Hyben som kosttilskud kan have forskellige effekter alt efter hvilket kosttilskud, du vælger. Læs derfor altid på det specifikke produkt, så du er sikker på, at du vælger det retter kosttilskud. Kigger man på Natur-Drogeriet Hyben Kapsler, finder du egenskaber som:

 • Bidrager til et normalt immunsystem
 • Bidrager til en normalt fungerende fordøjelse- og fordøjelseskanal
 • Medvirker til kroppens naturlige forsvar
 • Medvirker til at bevare mobilitet i leddene
 • Understøtter immunforsvaret
 • Medvirker til at opretholde optimale led
 • Bidrager til generelt fysisk velvære

Du kan både finde hyben kapsler eller olie, hyben pulver og hyben drik hos Med24.dk. Der findes ligeliges fintskåret hyben, som passer perfekt til en velsmagende kop te. Lito Hyben kapsler er en af kundernes foretrukne produkter heriblandt.  

Bivirkninger

Hyben har sjældent vist tegn på bivirkninger. I forbindelse med undersøgelser har enkelte meldt milde bivirkninger såsom diarré, forstoppelse eller nældefeber. Oplever du bivirkninger kan det blandt andet være tegn på et for højt indtag eller overfølsomhed. Husk altid at følge doseringen som det fremgår på de enkelte tilskud. Er du tvivl angående dit indtag af hyben, bør du kontakte egen læge.  

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.