Hvad er den bedste motionsform for mig?

Bedste motionsform | Med24.dk

Hvad mener vi egentlig, når vi slynger om os med ord som styrketræning, kredsløbstræning, funktionel træning, konditionsfremmende, intervaltræning, afstressende træning, smidighedstræning etc.?

Der findes efterhånden et hav af muligheder, når vi skal vælge vores personlige motionsform. Optimalt set burde vi træne lidt af det hele, men virkeligheden er, at de fleste af os vælger efter logistik, tid, penge og hvad der er in på træningsfronten lige nu. Dermed opnår vi ikke de resultater, som vi ønsker eller har brug for.

Find ud af, hvad du har brug for, og hvad du vil med din træning, før du investerer penge, tid og energi i det. Skal du tabe dig eller øge din vægt? Vil du holde formen ved lige og have velvære og energi ? Eller skal du genoptræne skader og forebygge f.eks. rygproblemer?

På den måde øger du din motivation, gør træningen effektiv og opnår drømmeresultater. 


Styrketræning

Styrketræning er fantastisk, hvis du vil tone og forme kroppen, blive stærkere både fysisk og mentalt og styrke ”svage” punkter som f.eks. mave og ryg.

Styrketræning er ikke kun for bodybuildere, men for alle.
Jo flere muskler, jo mindre fedt. Med styrketræning øges din hvileforbrænding, og derfor er styrketræning også relevant, hvis du ønsker at tabe dig.

Du skal styrketræne regelmæssigt - gerne to til tre gange om ugen. Effekten af din træning fortager sig allerede efter tre-fire døgn, når kroppen finder ud af, at der alligevel ikke er brug for ”styrken”. Derfor er det vigtigt, at du holder træningen ved lige jævnligt.
Specielt i starten er det vigtigt at træne regelmæssigt, da det er her du opbygger din ”grund-muskelmasse”, men det er også vigtigt, at du giver musklerne ro imellem hver træning. Det er i hvileperioden at musklerne repareres, og det er denne reparation, der gør musklen stærkere.


Det tager, alt efter hvor hårdt du har trænet, mellem 24 og 48 timer at restituere.


Effektive former for styrketræning

  • Funktionel træning med forskellige redskaber, bl.a. kettlebell, elastikker, reb, vægtstænger, håndvægte, træstammer, sten osv.
  • Træning i maskiner, f.eks. i fitnesscentre
  • Cirkeltræning
  • Pump træning med frie vægte og stænger
  • Pilates og yoga kan også være styrkende. Belastningen udgøres ofte i form af egen kropsvægt

Vigtigt!

Træningsprogrammet skal involvere kroppens store muskelgrupper i ryg, arme, mave, balder, lår og lægmuskler, og du skal sørge for at udfordre dig selv. Altså husk at øge vægtbelastningen mindst hver 6.-8. uge.

Nogle synes, at styrketræning er ensomt, og at det kan være svært at presse sig selv.
Tag eventuelt en makker med og giv det lidt tid. Find en dygtig træningsvejleder eller evt. en personlig træner, som kan hjælpe dig godt i gang.


Kredsløbstræning/konditionstræning

Denne træningsform tiltaler mange, blandt andet fordi vi forbrænder en del energi og dermed nemmere holder vægten. Og så kan vi kan godt li’ at svede når vi motionerer!

Kredsløbstræning er meget vigtig i forhold til at forebygge hjerte-kar sygdomme som f.eks. åreforkalkning.
 Kredsløbstræning er også konditionstræning, og når du forbedrer din kondition, øges din iltoptagelse i kroppen, lunger, blod og muskler. Du forbedrer stort set samtlige processer i kroppens stofskifte bl.a. blodsukkerbalance og hormonbalance. Det er derfor motion er udnævnt som ”The best drug in the world”. Motion virker bedre end mange former for medicin!

Hvis din tid er knap, kan du med fordel vælge at intervaltræne (se listen nedenfor). Intervaltræning er en meget effektiv træningsform, som øger konditionen hurtigt.

Du kan f.eks. starte din intervaltræning med at gå i 1 minut og løbe i 1 minut – alt i alt i 20-25 minutter. Når du løber skal du løbe alt hvad du kan og når du går er det i rask trav.

Tag denne tur mindst 1 gang om ugen og øg intervallerne når du føler dig I form til det. Øg til f.eks. 2 x 2 minutter (2 minutter er lang tid, hvis man løber så stærkt som man overhovedet kan).

Effektive former for kredsløbstræning

  • Rask gang
  • Jogging
  • Løb
  • Spinning & cykling
  • Svømning
  • Aerobic
  • Tennis & badminton
  • Rulleskøjteløb
  • Skiløb
  • Fodbold & håndbold
  • Kettlebell – flere øvelser kombinerer kredsløb- og styrketræning
  • Funktionel træning - kombinerer kredsløb- og styrketræning

Find din nye træningsform hos ALT.dk

Vigtigt!

Undersøgelser har vist, at intervaltræning er et godt valg til personer med stress. Hviletiden (hvor du går eller jogger) stimulerer kroppens opbyggende processer, og du undgår at stresse kroppen yderligere.

Kredsløbstræning er, ligesom styrketræning, noget for alle. Helt enkelt gælder det bare om at få pulsen op og gerne helt derop, hvor du skal trække vejret dybt og ikke kan holde samtale kørende mens du træner. Her er det naturligvis også vigtigt at øge intensiteten efterhånden som formen forbedres.

Det vigtigste er dog, at du lægger roligt ud. Mange synes, at det er ulidelig hårdt i starten, fordi de ligger alt for hårdt ud og efter få gange mister man så modet. Det er desværre også årsagen til mange overbelastningsskader.

Der er en vis tilvænningsperiode for kroppen. I starten kan det føles helt unaturligt og som om kroppen er ude af rytme. Vær vedholdende, det skal nok komme – giv det 2-3 måneder, og så er chancen for at du er hooked stor.

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.