Hvad er bygkorn? Læs om symptomerne og behandling af bygkorn i øjet

Skrevet af
Stort billede, kvinder bruger øjendråber, Med24.dk

Har du prøvet at vågne op med et rødt og hævet øje, der mest af alt lignede en byld i øjet eller en bums på øjenlåget? Det, der er tale om, er et bygkorn, og hvis du har prøvet at vågne sådan, ved du hvor ubehageligt og irriterende det kan være! Men hvad er et bygkorn egentlig? Og hvordan kan du nemt og hurtigt behandle bygkorn, så du ikke skal døje med hævede og røde øjne længere? Vi vil her gøre dig klogere på bygkorn, og give dig gode råd til, hvad du kan gøre for at få bygkorn væk hurtigt. 


Hvad er et bygkorn?

Et bygkorn, som også kaldes for hordeolum på fagsprog, er en betændelse i øjet, der opstår i et af øjenlågets hår- eller talgkirtler. Når du får et bygkorn i øjet, vil du opleve et ømt, rødt og hævet område ved øjenlåget, som kan være ubehageligt og irriterende.  

billede af øje

Bygkorn i øjet

Du kan både få bygkorn på øjenlåget og et bygkorn inde i øjet. Disse to forskellige slags bygkorn kaldes også for: 

Udvendige bygkorn, der opstår i den yderste del af dit øjenlåg, oftest i én af dine øjenvippe hårkirtler eller i en talgkirtel. Dette er det mest hyppige bygkorn, som folk oplever.  

Indvendige bygkorn, er mindre hyppigt, men kan derimod være mere ubehageligt end det udvendige bygkorn. Det indre bygkorn opstår i en talgkirtel på indersiden af dit øjenlåg. 


Hvorfor får man bygkorn?

Mange synes, at et bygkorn i øjet minder om en bums i øjet, hvilket faktisk giver god mening! Grunden til at man får bygkorn skyldes nemlig, at en eller flere kirtler ved øjenlåget bliver tilstoppet - ligesom at dine porer bliver tilstoppet, når du får en bums. Denne tilstopning resulterer i at væggene i dine kirtler brister, hvorved at talgen i kirtlerne kommer i kontakt med vævet i dine øjenlåg. Når dette sker, opstår der en inflammation, som vi kalder for et bygkorn.  

Hvis dit bygkorn kommer i kontakt med bakterier, fx hvis du gnider dig i øjnene med beskidte fingre, vil der være risiko for, at der kommer betændelse i dit bygkorn. 


Bygkorn symptomer

De meste almindelige symptomer ved bygkorn er: 

  • Rødme
  • Hævelse
  • Ømhed

Disse symptomer kan du opleve på både indersiden af dit øjenlåg og på ydersiden – alt efter hvor bygkornet er placeret.  


Bygkorn behandling

kvinde og øjendråber

Hvad gør man ved et bygkorn, og hvordan fjerner man bygkorn er to hyppige spørgsmål, der stilles i forbindelse med et begyndende bygkorn. Men i de fleste tilfælde er det slet ikke nødvendigt med behandling til at fjerne bygkorn, da bygkornet hurtigt går væk af sig selv efter en til to uger.  

Du kan dog selv være med til at sikre, at dit bygkorn forsvinder nemt og hurtigt, ved at følge disse gode råd mod bygkorn: 

  • Prøv med et varme omslag på bygkornet, hvor du lægger en varm og fugtig klud på bygkornet.
  • Massér forsigtigt dit øjenlåg, så du kan hjælpe hår- eller talgkirtlen med at åbne sig.
  • Undgå at pille i dit bygkorn, selvom det kan være fristende!
  • Bygkorn og kontaktlinser kan for nogle være ubehageligt, derfor anbefaler vi, at du bruger briller i den periode, du døjer med bygkorn.
  • I perioden hvor du har bygkorn i øjet, skal du undgå at bruge øjenmakeup, og du bør også kun rense dit ansigt og dine øjne med en skånsom ansigtsrens.

Skal man gå til læge med bygkorn?

Har du gået med dit bygkorn i over 2 uger og tænkt; “hvor længe varer et bygkorn? Og hvornår forsvinder bygkorn?”, og hjælper de gode råd mod bygkorn i øjet ikke, så bør du kontakte din læge eller øjenlæge, så de kan hjælpe dig med at få dit bygkorn i øjet behandlet.  

Et bygkorn i øjet kan behandles med en antibiotisk salve, der sikrer, at der ikke opstår betændelse i bygkornet. Hvis du allerede har et betændt bygkorn, kan du i stedet bruge antibiotiske øjendråber mod bygkorn. Din læge vil udstede en recept til dig, hvis det er nødvendigt - det ikke er muligt at købe denne form for medicin til behandling af bygkorn i håndkøb.  

I få tilfælde er det nødvendigt at fjerne et bygkorn ved at prikke hul på det, så det gule pus kan sive ud. Dette er en behandling, som din øjenlæge vil foretage.


Smitter bygkorn?

Bygkorn smitter ikke, så du behøver ikke at bekymre dig om, hvorvidt dit bygkorn i øjet kan smitte andre eller om du kan blive smittet.  


Bygkorn og haglkorn

Bygkorn og haglkorn er tæt forbundet med hinanden, idet et bygkorn kan udvikle sig til haglkorn. Hvis du efter medicinsk behandling af bygkorn i øjet stadig har symptomer, vil det betegnes som haglkorn. Haglkorn er en lille kronisk knude af arvæv, der skal fjernes ved en mindre operation. Ligesom et bygkorn, er haglkorn ikke farligt, men det kan være irriterende og ubehageligt.  


Undgå bygkorn i øjet

Det er ikke muligt at forebygge eller forhindre at bygkorn i øjet opstår. Bygkornet opstår af sig selv, og selvom du både holder dit øje rent og undgår at gnide dig i øjnene, kan du ikke sikre at et bygkorn ikke vil forekomme.  

Det er muligt at få bygkorn mere end én gang, og hyppigheden af bygkorn er ikke til at sige. Nogle oplever aldrig at få bygkorn, mens andre kan få bygkorn én gang om året. 


Hos Med24.dk finder du et hav af forskellige artikler, der kan give dig svar og viden om dit helbredsproblem. Hop ind og find alle vores artikler om helbredsproblemer her! 

Pil til toppen

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.