Havtorn - Sprængfyldt med C vitaminer til din sundhed!

Skrevet af
Havtorn

Har du prøvet vestkystens superbær?

Om efteråret og i starten af vinteren finder man de sunde gule/orangerøde bær på busken. Disse bær bruges i stor stil inden for både gastronomien, men flere og flere er også ved at få øjnene op for de mange sunde egenskaber havtorn har. En af grundene til havtorn har fået så meget opmærksomhed er at de lige som mange andre nye typer af Superfood (som f.eks. chiafrø, blåbær og quinoa) har et meget højt indhold af vigtige næringsstoffer.


Hvad er havtorn?

Havtorn (Hippophaë rhamnoides) er i de senere år blevet utroligt populært og bruges i dag til madlavning i alt fra marmelade til snaps til kosttilskud som kapsler og olie. Den store busk kan blive op til 6 meter høj og findes i Danmark især ved kystnære områder. Det menes, at busken kan spores til himalayabjergene, hvor de små bær skulle have sin oprindelse. Bærerne kan kendes på deres orange farve og er cirka 5-10 mm i størrelsen. Smagen er unik og til den syrlige side uden at være besk.

Bærerne har været kendt i flere tusinde år og de har også en lang historie bag sig. Flere af lægerne i Antikken brugte havtornbær til behandling af forskellige sygdomme. I det gamle Grækenland blev bærerne brugt til foder til væddeløbshestene og det var også den bevingede hest Pegasus’ primære fødekilde ifølge græsk mytologi. Herudover er havtorn også nævnt i tibetanske tekster, medicinske skrifter fra Kina og Indien og også i historierne om Genghis Khan – den store mongolske kejser. Senest er bærerne brugt til juice som nationaldrik for Kina under de Olympiske Lege i Beijing 2008. Herhjemme og i Vesten generelt er havtorn især blevet populært igen i køkkenet og i kosttilskud, hvor mange har oplevet positive resultater ved at bruge planten.


Hvad er havtorn godt for?

Havtorn har en imponerende næringsprofil, som hjælper med at helbrede og forstærke hele kroppen. Med 14 essentielle vitaminer, omega 3 6 9 og det sjældne omega 7, vigtige antioxidanter og utallige næringsstoffer og anti-inflammatoriske egenskaber, er havtorn en atombombe af sundhed samlet i et lillebitte bær. Bærret har næsten alt, din krop har behov for.

Havtorn anses som værende en superfood på grund af bærernes ekstrem høje indhold af vitaminer, antioxidanter, næringsstoffer og organiske syrer. Faktisk indeholder havtorn over 190 bioaktive stoffer, som giver næring til kroppen - både udvendigt og indvendigt. Det er skam også videnskabeligt bevist, at bærerne har en sundhedsfremmende virkning på vores kroppe. Det betyder, at havtorn kan give et utroligt stort bidrag til din sundhed og velvære.

Havtorns brede sammensætning af næringsstoffer gør også, at planten er meget alsidig og kan bruges til behandling af mange forskellige sundhedsforhold og sygdomme.

Læs her om nogle af de fordele, som havtorn giver din sundhed.

Få et kæmpe boost af C vitamin

Ét enkelt havtorn bær indeholder den samme mængde C vitamin som en appelsin! De små, kraftfulde bær kan dermed hjælpe med at forbedre din hud, dine knogler samt dit tandkød og dine tænder. C vitamin er nemlig en vigtig del i produktionen af kollagen, som er en nødvendig del i udviklingen og vedligeholdelsen af vores kroppe. Den høje koncentration af netop C vitamin i havtorn gør, at bærerne fungerer som et fantastisk boost til din sundhed i hele kroppen.

Styrker dit syn

Havtorn indeholder også en stor mængde A vitaminer og antioxidanter, som bidrager til vedligeholdelsen af vores syn, forebygger grå stær og hjælper til at bevare vores nattesyn. Herudover lindrer havtorn og kosttilskud med havtorn tørre øjne. Bruger du kontaktlinser, har du garanteret oplevet, at dine øjne kan blive tørre i løbet af dagen og linserne begynder at irriterer. Er dette et problem, kan du forsøge dig med at tilsætte havtorn i din kost. Du kan også prøve produktet Anjo Eye Total, som er et kosttilskud med havtorn olie, som er specielt udviklet til dine øjne.

Beskytter din mave med omega 7

Havtorn har den største koncentration af den sjældne og meget sunde omega 7 fedtsyre af alle planter. Det betyder, at havtorn er den bedste vegetabilske kilde til omega 7 og det gør bærret ekstra interessant, hvis du er vegetar eller veganer. Omega 7 fedtsyrer får vi nemlig ellers normalt fra fisk og fiskeolie. Havtorn omega 7 kan beskytte dit fordøjelsessystem, da fedtsyrerne giver din mave en slags beklædning, som beskytter mod skade. Omega 7 bliver også forbundet med bekæmpelse af fedmerelaterede sygdomme som for eksempel diabetes. Forskningen er dog ikke entydig på dette område og denne forbindelse er endnu ikke endeligt bevist.

Køb Havtorn Omega 7 GLA kosttilskud her.

Giver en sundere hud

Havtornplanten har flere positive effekter for vores hud. De sunde næringsstoffer i bærerne kan styrke huden, øge elasticiteten, hydrerer og stimulerer dannelsen af nye hudceller. Brug bærerne i din kost eller tag et dagligt kosttilskud for at opnå de gavnlige effekter. Havtorn kan dog også bruges direkte på huden og nogle forskere mener at havtorn kan bruges mod ar, strækmærker og eksem.


Hvor finder man havtorn?

Havtorn planter

Havtornbusken er en meget imponerende plante, som kan overleve på meget barske områder. Busken tåler både tørke, sol, salt og vand. I Danmark findes busken oftest ved kystnære områder og især klitterne ved Vesterhavet er et populært sted for havtorn. På verdensplan er planten fundet i Østasien, Rusland, Sibirien, Nordeuropa og Canada. Flere steder bliver busken kommercielt dyrket. I Canada bruges busken som læhegn på store veje for at beskytte den øvrige vegetation mod salt fra vejene. I Kina er havtornplanter blevet brugt til at bekæmpe erosion i jorden i tørre floder. Eksperter skønner, at Kina i dag er det land med flest havtornplanter på verdensplan.


Hvornår er der sæson for havtorn?

De små orange bær er modne og kan plukkes fra august til starten af oktober. Bærerne falder ikke naturligt af grenene og bliver dermed siddende indtil de enten af spist af dyrelivet eller visnet ind. Hvis vi har haft en særlig varm sommer, kan havtorn sæsonen med lidt held starte allerede i slutningen af juli.


Sådan plukker du bærerne

Havtorn vil egentlig slet ikke spises. Derfor har planten udviklet sig til at være særlig besværlig at plukke fra, hvor store torne beskytter bærerne. Et godt tip er simpelthen at klippe hele grene af med klaser af bær og så fryse disse ned – ideelt set til minus 23 grader. Når bærerne er helt frosne, kan du slå grenene mod en hård overflade, så bærerne falder af.


Havtorn som kosttilskud

Gider du ikke stå ved kysterne i september og oktober måned for at finde små bær eller vil du bare gerne undgå at stikke dig på buskens store torne? Så kan du heldigvis også finde havtorn som kosttilskud, så du nemt kan få glæden af de små bærs mange fordele.

Havtorn er netop blevet et populært kosttilskud på grund af de mange sundhedsfordele, de små bær giver. Kosttilskuddene gør det samtidig nemt at få gavn af fordelene hele året rundt og ikke kun når bærerne er i sæson. Det er primært kun havtornplantens bær, der bliver brugt til fremstilling af kosttilskud i form af kapsler, olie, pulver osv. Herudover bliver plantens blomster og blade brugt inden for lægemiddelindustrien.

Det høje næringsindhold og de erfaringer med havtorn som naturmedicin fra de gamle østen har gjort, at helse industrien nu også har fået øjnene op for mulighederne i dette lille bær.  F.eks. tilbyder Solaray havtorn kosttilskud i form af kapsler som indtages dagligt. Membrasin har lavet en havtornbær ekstrakt mod tørre slimhinder, og Biogan tilbyder økologiske tørrede havtornbær.


Næringsindhold pr. 100 gram

Energi           352 Kj
Protein         0,7 g
Kulhydrat    6,3 g
Fedt              5,0 g
Kostfibre      6,0 g
Vand             - g


5 spændende havtorn opskrifter

Hvert efterår tager masser af danskere ud til de danske kyster for at plukke havtorn. En opgave som ikke altid er lige nem. Bærrene sidder ofte godt fast på havtorn busken, og de mange torne gør det svært at komme til. Størstedelen af disse bær ender som tilbehør til forskellige deserter, som marmelade havtorn juice. Mange restauranter benytter også dette eftertragtede bær, som et lille tilbehør til en del af deres retter.  Et lille tip, er at fryse de orange bær. Derved mister de noget af den syrlighed de har, og bliver mere velsmagende.  Husk dog at tø de frosne bær op inden servering, f.eks. sammen med en isdessert.

Havtornbær har en syrlig, lidt skarp og meget frisk smag uden at være bitter. En smag der minder lidt om passionsfrugten som har cirka det samme syreindhold. En smag som for mange er en smule for syrlig at spise ren. Derimod fungere havtorn rigtigt godt i syltetøj, gele, saft og juice, hvor der ofte er tilsat lidt sukker eller sødemiddel.

Du kan bruge havtorn i næsten al mad og der findes tusindvis af lækre og spændende havtorn opskrifter. Med sin let syrlige og friske smag har havtorn et væld af anvendelsesmuligheder i køkkenet. Når du fryser bærerne, bliver de mildere i smagen og mister noget af sin syrlighed. Det kan derfor være sjovt og spændende at eksperimentere med syrligheden i dine retter.

Der findes et stor udvalg af opskrifter med havtorn, og mange af dem er meget velsmagende. Ønsker du at kaste dig ud i opskrifter med havtorn, har vi her samlet fem populære opskrifter, du kan prøve kræfter med.

Havtorn marmelade

Det skal du bruge:

 • 900 gram skyllede og rensede havtorn.
 • 500 gram syltesukker med pektin.

Sådan laver du marmeladen:

 1. Blend havtornen.
 2. Tilsæt syltesukkeret.
 3. Lad det koge i 10 minutter.
 4. Kom marmeladen på skoldede glas og opbevar det i køleskabet.

Opskriften er fundet på Samvirke.dk

Havtorn snaps

Det skal du bruge:

 • ca. 250 g havtornbær
 • 70 cl Brøndum Klar snaps
 • evt. 2 spsk. akaciehonning

Sådan gør du:

 1. Skyl havtornbærrene godt.
 2. Kom dem i en ren flaske eller anden tætlukkende beholder.
 3. Hæld Brøndum eller vodka over. Luk flasken/beholderen.

Lad havtornsnapsen trække i 3-5 måneder før den filtreres gennem et klæde eller et tefilter. Hvis den mangler sødme kan du tilsætte lidt akaciehonning.

Opskriften er fundet på Webopskrifter.dk

Havtorn sirup

Det skal du bruge:

 • 4½ dl havtornbær
 • 4 dl sukker
 • 3 dl vand

Sådan gør du:

Hæld alle ingredienser i en gryde. Når sukkeret er smeltet skal det koge i ca. 5 minutter. Lad det derefter trække i ca. en time, hvorefter det sies og evt. hældes gennem et klæde. Kog dernæst siruppen ned til den ønskede tykkelse. Hæld den på skoldede flasker.

Opskriften er fundet på Gastromad.dk

Meyers havtorn juice

Det skal du bruge:

 • 100 g friske eller frosne havtorn
 • 100 g sukker
 • ½ liter vand

Sådan gør du:

Kom sukker og vand op i en gryde og bring det i kog. Tag gryden af varmen, når sukkerlagen koger. Kom bærrene i den varme sukkerlage og hæl det hele i blenderen. Blend 1-2 min., og du står med en smuk, orange saft. Lad saften løbe gennem en sigte, og sæt den efterfølgende i køleskabet. Juster evt. smagen med vand alt efter smag og behag.

Opskriften er fundet på Meyersmad.dk

Havtorn is

Det skal du bruge:

 • 1,5 dl frossen havtorn
 • 0,5 dl sukker
 • 1 spsk. vand
 • 1,5 dl græsk yoghurt
 • 4 æggeblommer
 • 1,5 dl fløde

Sådan gør du:

 1. Bring havtornbær, sukker og vand i kog i en gryde. Rør rundt og sluk for varmen når sukkeret er opløst.
 2. Lad blandingen koge ned og herefter skal den blendes.
 3. Si den blendede masse og gem saften.
 4. Pisk fløden luftig – ikke for fast.
 5. Vend yoghurt i fløden.
 6. Pisk æggeblommerne luftige.
 7. Vend havtornsaft og de luftige æggeblommer i flødeblandingen.
 8. Kør det hele i en ismaskine og kom den herefter i fryseren. Tag isen ud af fryseren 10 minutter inden servering.

Opskriften er fundet på Frokenkraesen.dk


Havtorn til din sundhed

Som du kan se er der en masser af gode grunde til at spise havtorn. Ikke alene er det et velsmagende bær i mange retter, men det er også rig på vitaminer, fedtsyrer og antioxidanter.  Det er ikke uden grund at det falder ind under betegnelsen superfood.

Fri fragt over 200 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.