Havtorn - sprængfyldt med C-vitamin

Skrevet af
Havtorn

Har du prøvet vestkystens superbær?

Om efteråret og i starten af vinteren finder man de lækre gule/orangerøde bær på busken. Disse bær bruges i stor stil inden for både gastronomien, men flere og flere er også ved at få øjnene op for de mange gode egenskaber havtorn har. 


Hvad er havtorn?

Havtorn (Hippophaë rhamnoides) er i de senere år blevet utroligt populært og bruges i dag til madlavning i alt fra marmelade til snaps til kosttilskud som kapsler og olie. Den store busk kan blive op til 6 meter høj og findes i Danmark især ved kystnære områder. Det menes, at busken kan spores til himalayabjergene, hvor de små bær skulle have sin oprindelse. Bærerne kan kendes på deres orange farve og er cirka 5-10 mm i størrelsen. Smagen er unik og til den syrlige side uden at være besk.


Hvor finder man havtorn?

Havtorn planter

Havtornbusken er en meget imponerende plante, som kan overleve på meget barske områder. Busken tåler både tørke, sol, salt og vand. I Danmark findes busken oftest ved kystnære områder og især klitterne ved Vesterhavet er et populært sted for havtorn. På verdensplan er planten fundet i Østasien, Rusland, Sibirien, Nordeuropa og Canada. Flere steder bliver busken kommercielt dyrket. I Canada bruges busken som læhegn på store veje for at beskytte den øvrige vegetation mod salt fra vejene. I Kina er havtornplanter blevet brugt til at bekæmpe erosion i jorden i tørre floder. Eksperter skønner, at Kina i dag er det land med flest havtornplanter på verdensplan.


Hvornår er der sæson for havtorn?

De små orange bær er modne og kan plukkes fra august til starten af oktober. Bærerne falder ikke naturligt af grenene og bliver dermed siddende indtil de enten af spist af dyrelivet eller visnet ind. Hvis vi har haft en særlig varm sommer, kan havtorn sæsonen med lidt held starte allerede i slutningen af juli.


Sådan plukker du bærerne

Havtorn vil egentlig slet ikke spises. Derfor har planten udviklet sig til at være særlig besværlig at plukke fra, hvor store torne beskytter bærerne. Et godt tip er simpelthen at klippe hele grene af med klaser af bær og så fryse disse ned – ideelt set til minus 23 grader. Når bærerne er helt frosne, kan du slå grenene mod en hård overflade, så bærerne falder af.


Havtorn som kosttilskud

Gider du ikke stå ved kysterne i september og oktober måned for at finde de små bær eller vil du bare gerne undgå at stikke dig på buskens store torne? Så kan du heldigvis også finde havtorn som kosttilskud.

Havtorn er netop blevet et populært kosttilskud. Kosttilskuddene gør det samtidig nemt at få gavn af de små bær hele året rundt og ikke kun når bærrene er i sæson. Det er primært kun havtornplantens bær, der bliver brugt til fremstilling af kosttilskud i form af kapsler, olie og pulver. 


Næringsindhold pr. 100 gram:

Energi 311 kJ / 75 kcal
Protein 0,7 g
Kulhydrat 6,3 g
Fedt 5,0 g
Kostfibre 6,0 g

5 spændende havtorn opskrifter

Hvert efterår tager masser af danskere ud til de danske kyster for at plukke havtorn. En opgave som ikke altid er lige nem. Bærrene sidder ofte godt fast på havtorn busken, og de mange torne gør det svært at komme til. Størstedelen af disse bær ender som tilbehør til forskellige desserter, som marmelade eller som havtorn juice. Mange restauranter benytter også dette eftertragtede bær, som et lille tilbehør til en del af deres retter.  Et lille tip, er at fryse de orange bær. Derved mister de noget af den syrlighed de har og bliver mere velsmagende.  Husk dog at tø de frosne bær op inden servering, f.eks. sammen med en isdessert.

Havtornbær har en syrlig, lidt skarp og meget frisk smag uden at være bitter. En smag der minder lidt om passionsfrugten som har cirka det samme syreindhold. En smag som for mange er en smule for syrlig at spise ren. Derimod fungere havtorn rigtigt godt i syltetøj, gele, saft og juice, hvor der ofte er tilsat lidt sukker eller sødemiddel.

Du kan bruge havtorn i næsten al mad og der findes tusindvis af lækre og spændende havtorn opskrifter. Med sin let syrlige og friske smag har havtorn et væld af anvendelsesmuligheder i køkkenet. Når du fryser bærerne, bliver de mildere i smagen og mister noget af sin syrlighed. Det kan derfor være sjovt og spændende at eksperimentere med syrligheden i dine retter.

Der findes et stor udvalg af opskrifter med havtorn og mange af dem er meget velsmagende. Ønsker du at kaste dig ud i opskrifter med havtorn, har vi her samlet fem populære opskrifter, du kan prøve kræfter med:

Havtorn marmelade

Det skal du bruge:

  • 900 gram skyllede og rensede havtorn
  • 500 gram syltesukker med pektin

Sådan laver du marmeladen:

  1. Blend havtornen
  2. Tilsæt syltesukkeret
  3. Lad det koge i 10 minutter
  4. Kom marmeladen på skoldede glas og opbevar det i køleskabet

Opskriften er fundet på Samvirke.dk

Havtorn snaps

Det skal du bruge:

  • ca. 250 g havtornbær
  • 70 cl Brøndum Klar snaps
  • evt. 2 spsk. akaciehonning

Sådan gør du:

  1. Skyl havtornbærrene godt
  2. Kom dem i en ren flaske eller anden tætlukkende beholder
  3. Hæld Brøndum eller vodka over. Luk flasken/beholderen

Lad havtornsnapsen trække i 3-5 måneder før den filtreres gennem et klæde eller et tefilter. Hvis den mangler sødme kan du tilsætte lidt akaciehonning.

Opskriften er fundet på Webopskrifter.dk

Havtorn sirup

Det skal du bruge:

  • 4½ dl havtornbær
  • 4 dl sukker
  • 3 dl vand

Sådan gør du:

Hæld alle ingredienser i en gryde. Når sukkeret er smeltet skal det koge i ca. 5 minutter. Lad det derefter trække i ca. en time, hvorefter det sies og evt. hældes gennem et klæde. Kog dernæst siruppen ned til den ønskede tykkelse. Hæld den på skoldede flasker.

Opskriften er fundet på Gastromad.dk

Meyers havtorn juice

Det skal du bruge:

  • 100 g friske eller frosne havtorn
  • 100 g sukker
  • ½ liter vand

Sådan gør du:

Kom sukker og vand op i en gryde og bring det i kog. Tag gryden af varmen, når sukkerlagen koger. Kom bærrene i den varme sukkerlage og hæl det hele i blenderen. Blend 1-2 min., og du står med en smuk, orange saft. Lad saften løbe gennem en sigte, og sæt den efterfølgende i køleskabet. Juster evt. smagen med vand alt efter smag og behag.

Opskriften er fundet på Meyersmad.dk

Havtorn is

Det skal du bruge:

  • 1,5 dl frossen havtorn
  • 0,5 dl sukker
  • 1 spsk. vand
  • 1,5 dl græsk yoghurt
  • 4 æggeblommer
  • 1,5 dl fløde

Sådan gør du:

  1. Bring havtornbær, sukker og vand i kog i en gryde. Rør rundt og sluk for varmen når sukkeret er opløst
  2. Lad blandingen koge ned og herefter skal den blendes
  3. Si den blendede masse og gem saften
  4. Pisk fløden luftig – ikke for fast
  5. Vend yoghurt i fløden
  6. Pisk æggeblommerne luftige
  7. Vend havtornsaft og de luftige æggeblommer i flødeblandingen
  8. Kør det hele i en ismaskine og kom den herefter i fryseren. Tag isen ud af fryseren 10 minutter inden servering

Opskriften er fundet på Frokenkraesen.dk


Fri fragt over 200 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.
Kontakt kundeservice
Brug for hjælp?