Kundeservice
0 varer
Kurv

Hæmorider - det kan du selv gøre

Hæmorider er en meget almindelig lidelse. Således vil flere end 50% af alle danskere opleve at få gener fra hæmorider på et tidspunkt i deres liv.

Hæmorider er en form for åreknuder, som sidder omkring åbningen af endetarmen. Hæmorider sidder oftest lige indenfor endetarmsåbningen, men kan også sidde udenfor. Hæmorider viser sig ofte som smerter eller ved at der ved toiletbesøg konstateres blødning. Hæmorider er i sig selv ikke farlige og kræver kun behandling, hvis de gør ondt. Ved tilbagevendende hæmorider er det vigtigt at søge læge for at undersøge årsagen nærmere.Hæmorex

Det kan du selv gøre mod hæmorider


For at undgå hæmorider er det vigtigt at undgå hård mave, og du skal derfor drikke rigeligt med vand, og eventuelt bruge af milde afføringsmidler. Smerter, svie og kløe kan behandles med stikpiller eller hæmoridecreme. Der findes flere forskellige hæmoridecremer – f.eks. hæmorex og AC3 – som er egnede til at forebygge og mildne generne ved hæmorider.

Hvad er hæmorider?


Hæmorider er udvidelser på de blodkar, som alle har i slimhinden og huden i endetarmsåbningen, altså en form for åreknuder. Hæmorider kan være indre, ydre eller både indre og ydre. Hæmorider viser sig i lette tilfælde ved kløe, svien og evt. ved siven af lidt væske eller frisk blødning fra endetarmen, som gør det svært at holde huden omkring endetarmsåbningen ren. Blødningen er hyppigst lidt frisk blod i afføringen eller på toiletpapiret. Af og til kan der ses kraftigere blødning (kummesprøjt). Det ser dramatisk ud, men drejer sig om ret beskedne mængder blod.

Behandling af hæmorider


Gener fra hæmorider kommer og går, og man kan ofte undgå egentlig lægelig behandling, hvis man regulerer afføringen med rigeligt væske og fibre. Det er typisk det første valg. Ved forstoppelse kan afføringsmidler være af værdi.

Der findes en lang række præparater som stikpiller og hæmorridecremer mod hæmorider, men effekten af dem på selve hæmoriden er tvivlsom. Der kan dog være en god lindrende virkning på symptomerne (fx svie og kløe).

Nogle hæmorider kan behandles ved at påsætte en stram elastik på hæmoridens stilk. Herved tages blodforsyningen til hæmoriden, og den vil falde af i løbet af 1-2 uger. Korrekt udført er behandlingen smertefri, og stort set fri for komplikationer.

Egentlig kirurgisk behandling kommer sjældent på tale. Hvis der er størknet blod i hæmoriden, eller det drejer sig om en blodansamling under huden ved endetarmsåbningen, kan man i lokalbedøvelse skære et lille hul og presse blodet ud. Dette vil lindre symptomerne med det samme, og der skal ikke foretages yderligere.

Man kan også fjerne hæmoriderne, med tilhørende stilk, ved operation. Derved efterlader man et åbent sår i endetarmsåbningen, hvilket er forbundet med en del smerter efter operationen. Det kan imidlertid være den eneste behandlingsmulighed ved hæmorider med svære gener, hvor anden behandling ikke er lykkedes.

En ny operativ behandling består i at man indfører en slags klipsemaskine i endetarmsåbningen og herved kan man fjerne hæmoriderne med maskinen. Der er færre smerter ved denne procedure i forhold til den klassiske operation, men langtidsresultaterne kendes endnu ikke.

Kilder: Hamlet.dk, Apoteket.dk

Se webside
Med24.dk – Løkkensholmsvej 6 – DK-9480 Løkken – Tlf. +45 71999817 – E-mail: info@med24.dk - CVR nummer: 28520832