Hæmorider - det kan du selv gøre

Skrevet af
Hæmorider - Med24.dk

At have en hæmoride er en meget almindelig lidelse, som flere end 50% af alle danskere oplever på et tidspunkt i deres liv. Hæmorider er en form for åreknuder, som både kan sidde lige inden- og udenfor endetarmsåbningen. De viser sig ofte med symptomer som smerter eller blødninger fra endetarmen ved toiletbesøg. Nogle hæmorider vil du ikke lægge mærke til, mens andre kan være ret smertefulde. 


Hvad er hæmorider?

Hæmorider er udvidelser på blodkar, som vi alle har i slimhinden og i huden i endetarmsåbningen - altså en form for åreknuder. Hæmorider kan altså være indre, ydre eller begge dele. 

Hæmorider viser sig i lette tilfælde ved kløe, svien og evt. ved siven af lidt væske eller frisk blødning fra endetarmen. Blødningen er hyppigst lidt frisk blod i afføringen eller på toiletpapiret. Af og til kan der ses kraftigere blødning (kummesprøjt). Det ser dramatisk ud, men drejer sig om ret beskedne mængder blod. 

En effektiv bekæmpelse af hæmorider kræver heldigvis ikke et besøg hos lægen. Har du problemer med hæmorider, er det vigtigt, at du er opmærksom på din kost, motion og afføringsvaner.  

Oplever du ubehag, findes der forskellige midler til lindring af symptomerne, som kan købes i håndkøb. Ved tilbagevendende hæmorider er det vigtigt at søge læge for at undersøge årsagen nærmere. Hvorfor får man hæmorider?

Hæmorider kan opstå af flere forskellige årsager. Den mest almindelige årsag til hæmorider er hård afføring, hvor du har en tendens til at forsøge at presse afføringen ud. Det forårsager så et øget tryk i blodårerne omkring endetarmen og det resulterer i udposninger, som bliver til hæmorider.

En anden hyppig årsag til hæmorider er et øget tryk på bughulen. Dette opstår oftest i forbindelse med graviditet og fedme. Under graviditet kan barnet presse på tarmsystemet og dermed skabe et øget tryk. Hæmorider efter fødsel forsvinder i de fleste tilfælde af sig selv igen. Dog oplever mange kvinder, at der opstår vedvarende problemer med hæmorider efter fødsel.


Hæmoride - symptomer

Symptomer på en hæmoride viser som ofte ved: 

  • Blødning fra endetarmen
  • Dryppende blødning evt. kummesprøjt
  • En hudflap der hænger ud af endetarmsåbningen (fremfald af slimhinde)
  • Svie og kløe i numsen
  • Eventuelle smerter på grund af rifter i endetarmsåbningen

Faresignaler

Oplever du nogen af de følgende faresignaler, skal du kontakte din egen praktiserende læge for behandling: 

  • Blødninger – disse kan være symptomer på sygdomme længere oppe i tarmen end i endetarmen
  • Tegn på blodmangel (bleghed, træthed og svimmelhed)
  • Skiftende afføringsmønster (f.eks. nyopstået tendens til hård mave med deraf udviklede hæmorider)

Hæmoride behandling - Slip af med hæmorider

Gener fra hæmorider kommer og går, og du kan ofte undgå egentlig lægelig behandling, hvis du regulerer din afføring med rigelig væske og fibre. Det er typisk det første valg.

Nogle hæmorider kan ved lægen behandles ved at påsætte en stram elastik på hæmoridens stilk. Herved tages blodforsyningen til hæmoriden, og den vil falde af i løbet af 1-2 uger. Korrekt udført er behandlingen smertefri, og stort set fri for komplikationer.

Lindring af endetarmsbesvær

Der findes flere receptpligtige lægemidler mod hæmorider og det kan være en god ide at kontakte din læge, hvis du har mistanke om, at du har fået en hæmoride. Dog findes der flere lindrende cremer, som du kan bruge mod symptomer på hæmorider (f.eks. svie og kløe). Disse cremer kan du selv købe i håndkøb.

Kirurgisk behandling af hæmorider

Egentlig kirurgisk behandling kommer sjældent på tale. Hvis der er størknet blod i hæmoriden, eller det drejer sig om en blodansamling under huden ved endetarmsåbningen, kan man i lokalbedøvelse skære et lille hul og presse blodet ud. Dette vil lindre symptomerne med det samme, og der skal ikke foretages yderligere.

Man kan også fjerne hæmoriderne med tilhørende stilk ved operation. Derved efterlader man et åbent sår i endetarmsåbningen, hvilket er forbundet med en del smerter efter operationen. Det kan imidlertid være den eneste behandlingsmulighed ved hæmorider med svære gener, hvor anden behandling ikke er lykkedes.

En ny operativ behandling består i at man indfører en slags klipsemaskine i endetarmsåbningen og herved kan man fjerne hæmoriderne med maskinen. Der er færre smerter ved denne procedure i forhold til den klassiske operation, men langtidsresultaterne kendes endnu ikke. 


Forsvinder hæmorider af sig selv?

Det kommer helt an på årsagen til hæmoriderne. Hvis dine hæmorider er kommet fordi, du er forstoppet eller gravid, så er der gode muligheder for at hæmorider forsvinder igen af sig selv, når årsagen forsvinder. Det vil sige efter du har født, eller når du igen har regelmæssig afføring. 

Har du problemer med forstoppelse, skal du være opmærksom på din kost: husk at drikke vand og spise en fiberrig kost. Ved forstoppelse kan din egen læge også anbefale, at du bruger afføringsmidler i en kort periode. Hæmorider hos børn

Hvis dit barn har kløe i numsen, blod i afføringen eller generelt ubehag i forbindelse med afføringen, kan det være et tegn på, at dit barn har en hæmoride. Børn kan nemlig også få hæmorider, men de opdages bare ikke helt så ofte, som når voksne mennesker får dem. 

Dette skyldes blandt andet, at helt små børn ikke selv kan fortælle, hvad der er i vejen. Hæmorider ses heller ikke så ofte hos børn som hos voksne og ældre, men derfor kan de stadig være meget generende for barnet, fordi de gør ondt og kan give kløe.  

Når du vasker den sarte barnenumse, bør du være forsigtig og kun bruge bløde klude, hvis barnet i forvejen er irriteret og oplever ubehag som følge af hæmoriden. Vask derfor evt. med en neutral og skånsom intimsæbe, da der godt kan være rifter og små sår omkring endetarmsåbningen. 

Hæmorider hos børn gør ofte væk af sig selv, men er du i tvivl, bør du kontakte din læge. 


Det kan du selv gøre mod hæmorider

For at undgå hæmorider er det vigtigt at undgå hård mave, og du skal derfor drikke rigeligt med vand og eventuelt brug af milde afføringsmidler. Smerter, svie og kløe kan behandles med stikpiller eller cremer, som kan lindre dine symptomer på hæmorider. Cremerne kan købes i håndkøb lige her hos Med24.dk. Her findes der f.eks. både Hæmorex og AC3 Comfort – som er egnede til at mildne generne ved hæmorider. 


Læs mere om forstoppelse:

Forstoppelse – Hvad gør jeg? 

pil til toppen

Fri fragt over 299 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.