Hvordan undgår man tørre læber? Læs om årsager og gode råd

Skrevet af
Undgå tørre læber med læbepomade og pleje

Tørre læber er noget de fleste har oplevet at døje med på et tidspunkt i deres liv, og selvom det kan være fristende at fugte læberne hurtigt med tungen, svarer det altså lidt til at tisse i bukserne om vinteren for at holde på varmen.

Med spyttet fra munden er du nemlig med til at vaske det beskyttende fedtlag af læberne, der ellers beskytter mod fordampning og udtørring af læberne. Har du brug for hjælp til at komme af med konstant tørre læber? eller er du nysgerrig efter at vide mere omkring forebyggelse, så du i fremtiden undgår tørre læber? så læs med her. 


Hvorfor får man tørre læber?

Der findes flere forskellige årsager til tørre læber, men den mest almindelige årsag er dehydrering. I løbet af dagen er det vigtigt at drikke nok vand, og de udsatte læber er noget af det første, der rammes af de negative effekter af dehydrering. Når læberne udtørrer, kan det resultere i ubehagelige flager, sprækker og sår på læberne eller ligefrem sprækker i mundvigene, og meget tørre læber kan for mange virke distraherende og forstyrrende i hverdagen. 

Hvis du oplever tørre læber som følge af dehydrering, er det selvfølgelig vigtigt at drikke rigeligt med vand, så kroppen igen er fuldt forsynet og ikke længere er i ubalance. For at gøre det nemmere at få drukket en masse vand i løbet af dagen, kan du med fordel anskaffe dig en lækker drikkedunk, som er en fornøjelse at hive frem fra tasken, og som kan hjælpe dig til at huske på at drikke mere vand.

I nogle tilfælde kan tørre læber være en bivirkning af medicin, og da anbefaler vi, at du følger de pågældende anvisninger fra indlægssedlen, eller tager kontakt til egen læge, hvis det bliver for voldsomt.


Træk vejret gennem næsen

Hvis du er en af dem, der altid lider af tørre læber, røde læber eller sviende læber, kan det dog også skyldes andre årsager end blot dehydrering. Fx kan tørre læber skyldes, at du har for vane at trække vejret mest gennem munden fremfor gennem næsen. Den øgede strømning af luft fremmer udtørringen af læberne, og den kan i sidste ende forværre de tørre læber. Det vil kræve lidt ændring af vaner, men forsøg at trække vejret gennem næsen lidt oftere, og du vil højst sandsynligt opleve, at dine læber ikke så hurtigt føles tørre igen.

Den dårlige vane med at fugte læberne med tungen er også med til at forværre den tørre tilstand på læberne, idet der i spyttet findes forskellige fordøjelsesenzymer, der har til opgave at virke fedtopløsende. Dermed skaber du huller i, eller helt fjerner fedtlaget på læberne, og på den måde kan vandet nemmere forsvinde fra læberne. Dette fedtlag kan kroppen naturligt gendanne over tid, men du kan også hjælpe kroppen lidt på vej ved at bruge en af de mange forskellige læbepomader, der findes.

Faktisk kan tørre læber være med til at fremprovokere udbrud af forkølelsessår, hvis du på et tidspunkt i livet er blevet smittet med HSV-1(herpes simplex virus). Derfor kan du forebygge forkølelsessår ved at holde dine læber fugtige og sunde - læs mere om forkølelsessår her.


Hvad hjælper mod tørre læber?

For at komme af med de tørre læber og genoprette fugtbalancen, har vi her en række gode råd til at behandle dine tørre læber.

Når du smører læbepomade eller læbebalsam på læberne, kan det i første omgang virke fugtgivende og blødgørende, men læbepomadens vigtigste og mere langsigtede funktion er at genoprette det beskyttende fedtlag på læbernes overflade, der har til opgave at holde på fugten og modvirke fordampning. Mange læbepomader som fx Dr. Organic Aloe Vera Lipbalm indeholder desuden andre fugtgivende ingredienser som aloe vera, der bidrager til opretholdelsen af fugtbalancen.

Der er ikke nogen direkte eller nem kur til at behandle de sprækkede læber, men forskellige salver til læberne er specielt lavet til at hjælpe allerede tørre og sprukne læber med helingsprocessen, hvis det står slemt til med læberne.  

Hvis du efter brugen af læbepomade, læbesalve eller andre produkter oplever hævede læber eller en følelse af brændende læber, kan det være tegn på en allergisk reaktion overfor det enkelte produkt. Du kan tage kontakt til din læge for at få tjekket en eventuel allergi, og heldigvis kan du på denne side med produkter til læberne finde et stort udvalg af forskellige læbepomader og -salver, som er uden parfume, parabener og silikone.

Undgå tørre læber til vinter

For at undgå, at skaden skulle ske, at læberne bliver ekstremt tørre og mangler fugt, er det altid en god idé at beskytte dine læber. Læberne er særligt udsatte i meget koldt vejr om vinteren, hvor du ofte er udsat for store kontraster i vejret og luftfugtigheden, når du bevæger dig skiftevis inden- og udendørs. Her kan en læbepomade hjælpe med at beskytte læberne, da det ekstra beskyttende lag fedt afskærmer læberne.  

Tørre læber og vejret

Det kan også være et problem med tørre læber om sommeren, hvor der er tørt og luftfugtigheden er lav. Her kan læberne nemt have tendens til at tørre ud, og hvis man bruger mange timer udendørs, kan solens stråler også være skadelige for læberne. Det er derfor super godt for læberne, hvis man bruger en læbepomade med solfaktor om sommeren, så læberne både er beskyttet mod udtørring og mod solens skadelige stråler. Det er nemlig ikke særlig rart at have solbrændte læber, men med en god beskyttende læbepomade med SPF 15 eller mere har du givet dine læber en god beskyttelse. 

I det varme vejr finder mange det naturligt at beskytte sig med solcreme, men glemmer, at læberne også er en udsat del af ansigtet, der har brug for beskyttelse. Heldigvis findes der i dag et bredt udvalg af læbepomader med SPF 15 og 30, som man også sagtens kan benytte til hverdag, selvom man ikke befinder sig lang tid under solen. Tag fx Eucerin PH5 Lip SPF 20, der både fugter og beskytter mod UV-stråler.

Generelt har vejret stor betydning for læbernes tilstand, da faktorer som luftfugtighed og vind er afgørende for, hvor stor grad af udtørring du oplever. Derfor er det altid en godt at tænke på dine læber og bruge læbepomade eller anden form for ekstra beskyttende lag til læberne, så du undgår meget tørre læber eller revner i mundvigene.


Ekstra pleje til læberne

Hvis du ønsker at forkæle dine læber lidt ekstra og samtidig forberede dem bedre på ydre stress-påvirkninger og hårde vejrforhold, kan du med fordel benytte dig af en læbescrub som Ecooking Lip Scrub, der renser læberne for døde hudceller samt heler og blødgør. Efter anvendelse kan du eventuelt påføre et lag læbepomade, der har yderligere blødgørende effekt. 

Virker din læbestift udtørrende?

Hvis du føler, at din læbestift har haft en udtørrende effekt på læberne, kan du med fordel bruge en specielt fugtgivende læbepomade over natten, og på den måde vågne op med helt bløde læber. Mange matte læbestifte er slemme til at sprække og udtørre læberne, men her kan du altid duppe lidt læbepomade på læberne først, som vil fungere som et ekstra primer-lag. 

I mange tilfælde vil dette også betyde, at læbestiften holder længere, og ikke kræver så mange genpåførsler. Eventuelt kan du også anskaffe dig en læbestift med egenskaber som læbepomade, og på den måde kombinere pleje og udtryk.

Du kan gå på opdagelse blandt vores mange andre artikler om hudpleje her!

Fri fragt over 299 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.