For lavt stofskifte - Læs om sygdommen og hvad du selv kan gøre

Skrevet af
for lavt stofskifte

Ved du, hvad det vil sige at have for lavt stofskifte? Ved du hvilke symptomer, du skal være opmærksom på? Ved du, om der er noget, du selv kan gøre? Læs med i det følgende, hvis du gerne vil blive klogere på for lavt stofskifte.


Stofskiftet

For at forstå, hvorfor stofskiftet kan blive for lavt, starter vi med lidt baggrundsviden om, hvordan det almindelige stofskifte styres i kroppen.

Stofskiftet er vores kroppes energiomsætning og stofskiftet styres af skjoldbruskkirtlen og hypofysen. Skjoldbruskkirtlen, eller thyreoidea, er en lille kirtel med form som en sommerfugl. Den er placeret på forsiden af halsen, lige over brystbenet og strækker sig udover luftrøret. Skjoldbruskkirtlen styres af hypofysen, som er en kirtel i hjernen, der regulerer dannelsen af hormoner. Hypofysen påvirker skjoldbruskkirtlen til at producere stofskiftehormoner ved hjælp af hormonet TSH.

De to hormoner fra skjoldbruskkirtlen, der styrer stofskiftet, er trijodthyronin (T3) og thyroxin (T4).


Hvad er lavt stofskifte?

For lavt stofskifte går også under navne som myksødem, hypothyreoidisme eller hypothyreose. Det opstår, når der ikke kan dannes nok stofskiftehormoner.

Kvinder får hyppigst konstateret tilstanden. Faktisk er der 5-10 gange flere kvinder end mænd, der har diagnosen for lavt stofskifte. Det ses oftere hos ældre. Den største risikogruppe er blandt ældre kvinder, hvor ca. 2% formodes at have for lavt stofskifte.


Hvorfor får man lavt stofskifte?

Årsagerne er ikke helt klarlagt endnu, men man mener at der er forskellige faktorer, der kan ligge til grund for udviklingen af for lavt stofskifte.

Den hyppigste årsag til for lavt stofskifte er den kroniske, autoimmune sygdom Hashimotos Thyreoiditis. Ved autoimmun sygdom forstås en sygdom, hvor kroppen reagerer mod og bekæmper sig selv. Hashimotos Thyreoiditis giver en betændelsestilstand i skjoldbruskkirtlen og samtidig vil kroppen angribe skjoldbruskkirtlen og prøve at ødelægge den.

Det kan også være tidligere behandling mod forhøjet stofskifte, der ligger til grund for lavt stofskifte. F.eks. operation af skjoldbruskkirtlen eller behandling med radioaktivt jod.

Ved behandling med for høje doser af lægemidler mod forhøjet stofskifte (Thycapzol, Propylthiouracil eller Neo-Mercazol) ses for lavt stofskifte som en bivirkning. Ved dosisnedsættelse vil dette stabilisere sig igen.

Ved behandling med lægemidler med indhold af lithium (F.eks. Litarex) eller amiodaron (F.eks. Cordarone) ser man også for lavt stofskifte som en bivirkning. Derfor må man undertiden behandle med medicin mod for lavt stofskifte samtidig.

Jod indgår som en del af vores stofskiftehormoner, men jod fra andre kilder kan også påvirke stofskiftet. Derfor kan det give for lavt stofskifte, hvis du indtager store mængder jod fra eksempelvis kosttilskud eller naturlægemidler.

Nogle få kvinder (blot 2-5%) får for lavt stofskifte efter at have født. Det er som regel forbigående og vil stabiliseres igen.

I sjældne tilfælde (hos 1 ud af 4.000) ses for lavt stofskifte som en medfødt sygdom hos nyfødte børn. Det er en af de ting, man tester for i en blodprøve i hælen, som alle nyfødte får foretaget.


Symptomer på lavt stofskifte

Der går som regel lang tid, før man opdager at man har for lavt stofskifte, fordi symptomerne indtræder stille og roligt over lang tid. Det er tilligemed også normalt, at man kun oplever nogle få af symptomerne, og at de ikke er særligt udtalte.

Hos ældre mennesker skal man være særligt opmærksom, fordi symptomerne til forveksling ligner de almindelige forandringer, der sker, når vi bliver ældre.

De mest almindelige symptomer, som du kan være opmærksom på er:

  • Træthed igennem længere tid. Trætheden er meget overvældende og man kan sove hele tiden.
  • Udtalt kuldskærhed.
  • Øget vægt. Når stofskiftet nedsættes, har man brug for færre kalorier, fordi kroppen bruger mindre energi. Derfor vil vægten stige, selvom man ikke spiser mere, end man plejer.
  • Nedsat appetit.
  • Dårlig hukommelse og koncentrationsbesvær.
  • Forstoppelse. Tarmens peristaltiske bevægelser bliver langsommere.
  • Bleg, fortykket og tør hud.
  • Muskel- og ledsmerter samt følelse af svaghed.
  • Struma (forstørret skjoldbruskkirtel).
  • Uregelmæssig menstruation, kraftige menstruationsblødninger og nedsat fertilitet.
  • Poser og hævelse omkring øjnene.
  • Langsom og svag hjerterytme.
  • Dyb, hæs stemme.

Hvordan diagnosticeres lavt stofskifte?

Hvis din læge har en mistanke om for lavt stofskifte, vil han eller hun foretage en blodprøve, som måler indholdet af stofskiftehormonerne i blodet. Sådan en blodprøve er den mest almindelige undersøgelse for lavt stofskifte.

Ind imellem foretages en ultralydsscanning af skjoldbruskkirtlen eller en såkaldt skintigrafi, hvor man indsprøjter et radioaktivt sporstof, der lagres i skjoldbruskkirtlen og virker som kontrast på billeder. Det kan vise form, størrelse og funktion af skjoldbruskkirtlen.

Ved mistanke om Hashimotos Thyreoiditis, kan man måle indholdet af autoantistoffer (anti-TPO) i blodet og på den måde afgøre, om årsagen til det for lave stofskifte er en autoimmun betændelsestilstand.


Sådan foregår behandlingen

Hvis du har for lavt stofskifte, kommer du i medicinsk behandling med tabletter, der indeholder stofskiftehormonet thyroxin (T4). Man begynder altid med lave doser og øger gradvist indtil stofskiftet er normalt. Man gør det på denne måde, fordi der er stor forskel på, hvor høje doser af lægemidlet, der skal til fra person til person. Får man højere doser end nødvendigt, vil man få forhøjet stofskifte. Det kan være svært at regulere stofskiftet og selv ved personer, hvor medicinen er velreguleret tager man som regel blodprøver 2 gange årligt, da behovet for medicin kan ændre sig hurtigt.

Der er sjældent bivirkninger ved behandlingen, da lægemidlet virker på samme måde som det naturlige stofskiftehormon.

Behandlingen skal fortsætte hele livet undtagen i de enkelte tilfælde, hvor sygdommen er forbigående. Som tidligere skrevet ses det f.eks. at kvinder, der lige har født, kan have for lavt stofskifte i kortere perioder.

Hos nogle få mennesker, er det ikke nok med behandling med thyroxin, og i det tilfælde kan man supplere behandlingen med et lægemiddel med indhold af et andet stofskiftehormon, trijodthyronin (T3). Dette er noget mere kompliceret og der er en række forhold, der skal tages hensyn til ved denne behandling.  Det er kun læger med ekspertise inden for dette område, der kan opstarte den slags behandling.


Kosttilskud, naturlægemidler og håndkøbslægemidler

Selvom det er meget populært at tage forskellige kosttilskud eller naturlægemidler, skal du altid være varsom, hvis du har en kronisk sygdom. Det anbefales ikke at tage diverse kosttilskud eller naturlægemidler ved for lavt stofskifte. Der er ingen beviselig effekt for at nogle af disse kan have en positiv effekt på tilstanden. I nogle tilfælde kan det omvendt have en negativ effekt på sygdommen eller behandlingen. F.eks. frarådes det at indtage produkter med indhold af jod, da jod i for store mængder kan nedsætte stofskiftet. Nogle kosttilskud, naturlægemidler og håndkøbslægemidler kan nedsætte virkningen af medicinen med thyroxin. Det er derfor vigtigt, at du altid snakker med din læge, inden du begynder at tage noget udover det, han har ordineret til dig.


At leve med lavt stofskifte – gode råd til egenomsorg

Kost

Personer med for lavt stofskifte oplever nogle gange problemer med vægten. Det kan være svært at tabe sig. Navnlig for dem hvor medicinen er svær at regulere. Hvis du gerne vil holde vægten eller tabe dig, er det en god idé at følge de offentlige anbefalinger for kost fremfor at følge en streng diæt eller ekstrem kur. Spis varieret, ikke for store mængder og ikke for fedt.

Motion

Hvid du har for lavt stofskifte, vil det være rigtig godt for dig at motionere. Det kan afhjælpe nogle af de symptomer, som er forbundet med det lave stofskifte, f.eks. træthed og vægtøgning. Motion bidrager også til din generelle sundhed. Du skal dog være påpasselig og huske at starte stille og roligt op. Et lavt stofskifte påvirker kroppen på flere forskellige måder, og det er vigtigt at kredsløb, organer, muskler og led, som allerede er overbelastede, kan følge med. Træningen skal være regelmæssig og du kan godt øge intensiteten hen ad vejen.

Søvn

Mange mennesker med stofskiftesygdomme har svært ved at finde en god søvnrytme. Hvis det er tilfældet for dig, er det vigtigt at forsøge at stabilisere dine søvnvaner og få søvn nok. Når vi sover, restituerer kroppen, vi producerer forskellige vigtige hormoner og vores immunforsvar vedligeholdes. Vægten, der i forvejen kan drille, bliver også påvirket af mangel på søvn. Hvis du ikke får søvn nok, kan det medføre øget appetit, nedsat kalorieforbrænding og vægtøgning.


Følgesygdomme

Nogle undersøgelser viser, at man er i øget risiko for at udvikle visse andre sygdomme, hvis man har for lavt stofskifte. Nogle af de følgesygdomme, man har større risiko for at udvikle, er bl.a. hjertekarsygdomme, leddegigt, diabetes og visse psykiske lidelser (F.eks. depression og angst).


Gravid og fertilitet

Er du kvinde med for lavt stofskifte, kan du desværre opleve, at det er vanskeligt at opnå en graviditet. Fertiliteten falder, når kroppen bruger al sin energi på at tilpasse stofskiftet. Ved for lavt stofskifte ser man ofte sjældne, uregelmæssige menstruationer og sommetider manglende ægløsning. Det kan gøre det svært at blive gravid.

Når stofskiftet er velreguleret, bør fertiliteten blive normaliseret og det vil være helt fint at gennemføre en graviditet. Du skal have taget ekstra blodprøver løbende igennem graviditeten, så lægen kan holde øje med at dine værdier er, som de skal være, og dosis af din medicin kan blive tilpasset løbende. Ofte stiger behovet for medicin til det dobbelte under en graviditet. Lægemidler med thyroxin skader ikke det ufødte barn.

Er du mand med for lavt stofskifte, kan du glæde dig over at din fertilitet ikke er nedsat.

Pil til toppen

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.