Beskytter kosttilskud med jod mod radioaktiv stråling?

Skrevet af
Stort billede - Hvide tabletter, som er hældt ud på en overflade - Med24

Efter at krigen i Ukraine er udbrudt, har salget af kosttilskud med jod eksploderet landet over. Den store efterspørgsel kommer sig formentlig af frygten for et eventuelt atomudslip. Men her er det vigtigt at understrege at kosttilskud, som indeholder jod, ikke har nogen effekt, eller kan give dig beskyttelse mod radioaktiv stråling.


Hvorfor beskytter kosttilskud med jod ikke mod radioaktiv stråling?

I den sidste uges tid, er produkter med jod blevet revet væk fra hylderne, både på de danske apoteker, men også online. Dette sker formentlig pga. den lige nu meget usikre situation i Ukraine. Da disse kosttilskud indeholder blot få mikrogram jod, er der ingen grund til at storme ud, og købe en masse kosttilskud med jod. De har pga. det lave indhold ingen effekt, eller kan på nogen måde yde beskyttelse, hvis du bliver udsat for radioaktiv stråling. 

Er indtagelsen af jodtabletter relevant i Danmark?

Ifølge sundhedsstyrelsen er det ikke relevant eller hensigtsmæssigt at anvende jodtabletter i Danmark, for at opnå beskyttelse mod radioaktiv stråling, som følge af krigen i Ukraine. Grunden til dette er, at afstanden til de nærmeste kernekraftværker i Ukraine, simpelthen er for stor. Hvis vi skulle komme til at stå i den situation, at der sker et udslip, vil det derfor ikke have nogen sundhedsmæssig effekt at indtage jodtabletter, da fortyndingseffekten i atmosfæren er så stor. 

Sundhedsstyrelsen har derudover meddelt, at der ikke er et behov for at have jobtabletter i beredskabet i Danmark. 

Kilde: Sundhedsstyrelsen.dk 

Pil til toppen

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.