Læs om alle fordelene ved superbærret Aronia

Skrevet af
Hvad er Aronia

Arroniabærret har en flot dyb lilla farve der næsten tangere over i det sorte. Dette grundet bærrets meget høje indhold af polyfenoler. Bærerne smager ikke sødt, men indeholder en del bitterstoffer, som giver bærerne en meget karakteristisk syrlig smag. Disse bitterstoffer er sunde og næringsrige.

Hvad er aronia?

Superbærret Aronia (Aronia melanocarpa) – også kendt som surbær - er et lille bær som er spækket med vitaminer og antioxidanter.

Aroniabær har været kendt  inden for forskellige kulturers medicinske verden i flere årtusinder. Det er et mørkt bær, der kan forveksles med solbær. Aronia har en bitter og syrlig smag og en meget rød saft.

Hvor finder man aronia?

Aroniabær er meget udbredte i Nordamerika. Her har de vokset og været anvendt i årtusinder. Du kan sagtens dyrke din egne aronia bær i haven her i Danmark. Busken er hårdfør og vokser bedst i et mildt og fugtigt klima. Det er en busk, der står flot med hvide sommerblomster samt et rødt efterårsløv. Bærerne kan høstes fra sidst i august til midt i september.

Hvad er aronia godt for?

Aronia indeholder antioxidanter, som beskytter kroppen mod frie radikaler. Alle mennesker har frie radikaler i kroppen. De bliver blandt andet dannet ved stress, rygning, smog, ophold i miljø med for mange kemikalier og generel forurening mm.

De gode næringsstoffer sidder primært i skallen, så hvis du ønsker at få den fulde værdi ud af bærret, anbefales det at hele bærret bruges i fx en blender fremfor at juice bærret.

Er aronia giftig?

Aroniabær er ikke giftige og det er ikke farligt at have aroniabær også kaldet surbær i haven. Det eneste spiselige på busken er dog selve bærerne.

Hvordan tørrer man aronia?

Har du haven fyldt med aroniabær og ikke kan nå at spise dem, så kan det anbefales at tørre bærerne. På den måde sikre man at mange af de næringsrige vitaminer og mineraler bevares. Er du ikke så heldig kan du købe tørrede aroniabær fra Biogan her.

Når du tørrer bærerne, er det vigtigt, at bærerne er helt modne og ubeskadiget. Aroniabær har en skal, som skal brydes inden de tørres. Det gøres ved hurtigt at dyppe bærerne i kogende vand og herefter i koldt vand.

Aronia opskrifter

Aronia marmelade

•    500 gram aroniabær
•    500 gram æbler

1.    Æblerne skæres i små tern eller rives groft.
2.    500 gram aroniabær koges i ca. 15 min sammen med en slat vand og 500 gram æbler.
3.    Koges sammen med 150 gram sukker, sukkermængde efter behag.
4.    Det smager godt med en tsk. kanel tilsat.
5.    Som stivelse tilsættes til slut 1 til 2 tsk. melatin efter posens anvisning.
6.    Har du bær fra saftpresning, kan de tilsættes inden den sidste opkogning.

Smoothie med aronia

•    100 g aroniabær
•    100 g hindbær
•    1 dl skyr eller andet syrnet mælkeprodukt
•    1 dl mælk
•    1 skive ananas

1.    Blend det hele godt sammen evt med et par isterninger.

Hvordan laver jeg aroniasaft?

•    1 kg aroniabær
•    150-200 g sukker

1.    1 kilo aroniabær småkoger i 20-25 minutter.
2.    En sigte lægges over en stor skål og deri et rent viskestykke (der godt må farves lilla).
3.    Heri lægges bærrene til afdrypning i cirka en halv time.
4.    150-200 gram sukker tilsættes.

Saften gives et opkog, og hældes på flaske.
Saften kan bruges ligesom hyldebærsaft. Vi fik knapt 900 ml saft ud af 1 kg bær. Gem evt. de tiloversblevne bær til marmeladen.

Læs også vores artikel om havtorn her. 

Fri fragt over 249 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.
Kontakt kundeservice
Brug for hjælp?