400.000 danskere på vej mod knogleskørhed

Skrevet af

Overset sygdom kan ramme alle - ny kampagne skal resultere i færre tilfælde af alvorlige gener og invaliditet
"Er du knogleskør?" Sådan lyder den relevante og spørgende overskrift på en ny kampagne, der sætter fokus på den oversete folkesygdom, knogleskørhed, der kan føre til slem invaliditet og i værste fald dødsfald.

Knogleskørhed er med på listen over Danmarks mest udbredte og alvorlige folkesygdomme. I følge WHO har 400.000 danskere "osteoporose", der er den latinske betegnelse for sygdommen, men kun 60.000 er i medicinsk behandling. Kampagnens formål er at få fat i de yderligere 340.000 danskere, der uden at vide det er ramt af begyndende knogleskørhed, og som kan hjælpes med den rette indsats.

- Osteoporose er en sygdom, der spiser kalken i knoglerne. Resultatet er porøse knogler, der brækker meget let ved selv beskedne belastninger. Følgevirkningerne er mindre mobilitet og livskvalitet, men jo tidligere sygdommen konstateres, jo større er chancerne for at forebygge og behandle. Derfor håber vi på en stor effekt af kampagnen, siger landsformand Ulla Knappe fra Osteoporoseforeningen, der står bag kampagnen.

Dårlige knogler går i arv
Skuespiller Jesper Klein, der selv er alvorligt ramt af knogleskørhed, er blandt fem kendte personer, der går aktivt ind i kampagnen som ambassadører. De øvrige er Malene Schwartz, Susanne Heering, Anne Laxholm og Camilla Miehe-Renard.

- Jeg er et omvandrende bevis på, hvor slemt det kan gå. To år efter at have fået konstateret sygdommen faldt jeg og brækkede hoften, og indtil for bare et par måneder siden, hvor jeg påbegyndte en ny behandling, kunne jeg ikke gå uden krykker, siger Jesper Klein, der har oplevet, at man selv skal være oppe på dupperne, både hvad angår opsporing og behandling af sygdommen.

- Det handler om at være opmærksom på sygdommens risikofaktorer, herunder den arvemæssige risiko. Mere end 50 pct. har "arvet" deres dårlige knogler fra den nærmeste familie. Vi vil klæde folk bedre på, så de kan og tør stille spørgsmål og krav til egen læge, for selv om osteoporose er på listen over de otte folkesygdomme i Danmark, er det stadig en overset sygdom. Også blandt læger, der oftere burde sende folk til en afklarende knoglescanning, siger Ulla Knappe.

"Er du knogleskør?" vil køre både lokalt og nationalt med interviews, annoncering og møder. Med seriøs information, uden løftede pegefingre, vil kampagnen informere danskerne om, hvordan knogleskørhed kan forebygges med en knoglevenlig livsstil, der omfatter motion, varieret kost og kosttilskud - og om mulighederne for hjælpemidler og behandling.

Det er Osteoporoseforeningens ønske at kampagnen også vil resultere i en stærkere og mere politisk slagkraftig forening. Der kan læses mere om kampagnen og sygdommen på http://www.knogleskør.dk/. Foreningens landssekretariat har tlf. 8613 9111.

Fri fragt over 200 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.