Fiskeolie - Alt du behøver at vide

Fiskeolie, dha, epa, gla og ala

Fiskeolie indeholder de essentielle omega 3 fedtsyrer, som har en lang række fordele for din sundhed. Fiskeolie bidrager især til dit hjerte-kredsløb, hjerne og led, som alle er livsnødvendige funktioner. Denne artikel giver dig et overblik over, hvorfor du bør indtage fiskeolie, hvilke fordele fiskeolien har for dig og hvordan du kan indtage fiskeolie naturligt gennem din kost.


Hvad er fiskeolie?

Fiskeolie er omega 3 fedtsyrer som er udvundet af fisk. Det er livsnødvendige stoffer, som bliver tilført enten gennem kosten eller som et kosttilskud. Omega 3 fiskeolier tilhører gruppen flerumættede fedtsyrer og hører derfor også til gruppen sunde olier. De egentlige fiskeolier indeholder omega 3, DHA og EPA, som du kan læse mere om længere nede.Hvad er DHA, EPA, GLA og ALA?

EPA, GLA, DHA og ALA har alle det tilfælles, at de er essentielle fedtsyrer som kroppen har brug for. Olierne kan deles op i sunde og ikke sunde olier, men uanset hvilken gruppe de tilhører, har kroppen behov for et dagligt indtag.

DHA (docosahexaensyre) er en omega 3 fedtsyre som stammer fra fisk. DHA er den mest forekommende fedtsyre i centralnervesystemet.

EPA (eicosapentaensyre) er ligesom DHA en essentiel omega 3 fedtsyre der stammer fra fisk. EPA indgår i alle kroppens cellemembraner, hvor de har stor betydning for cellernes funktion.

ALA (alfalinolensyre) som du finder i f.eks. hørfrø, chiafrø, spinat, grønkål, kød og æg. Kroppen selv danne fra ALA til fiskeolierne EPA og DHA. ALA går også under navnet omega 3 sammen med DHA og EPA.

GLA (gammalinolensyre) Omega 6 er ikke en fiskeolie, men findes ofte i et komplex med fiskeolie. Omega 6 findes typisk i planteolier som majs-, vindruekerne- og solsikkeolie. GLA bidrager til et normalt niveau af kolesterol i blodet.

Omega 9 er heller ikke en fiskeolie, men findes ligesom omega 6, i mange komplexer af olier. Omega 9 er enkeltmættede fedtsyrer og kategoriseres derfor som usund olie. Fedtsyren omega 9 findes ofte i avokado og oliven. Omega 9 er godt for kredsløbet og kolesterolbalancen.


Hvordan virker fiskeolie?

Fiskeolie har mange vigtige funktioner i forbindelse med hjerte-kredsløbet, leddene og hjernen. Fiskeolie/omega 3 er en essentiel fedtsyre, som kroppen skal have tilstrækkeligt af, for at fungere optimalt.

Fiskeolie har en gavnlig effekt og bidrager til følgende:

 • Bidrager til et normal fungerende hjerte
 • Bidrager til en normal hjernefunktion
 • Bidraget til et normalt syn
 • Virker mod forhøjet koncentration af triglycerider i blodet

Specielt gravide har meget gavn af et dagligt tilskud fiskeolie. Ved et dagligt indtag af fiskeolie kan du være med til at styrke barnets syn og hjerne, samt muligvis forbedre den senere motorik og intelligens. Derfor er det anbefalelsesværdigt at tage fiskeolie under graviditeten.


Fiskeolie gennem kosten

De bedste kilder til DHA og EPA er følgende:

 • Makrel
 • Sadin
 • Sild
 • Stenbiderrogn
 • Stenbider
 • Laks
 • Ål
 • Regnbueørred

De bedste omega 3 fedtsyrer findes i fede fisk, som er vilde. Det vil sige, at den bedste kvalitet fiskeolie, som du får gennem din kost, er fra fisk som er friskfanget og har levet i naturen. Ofte er fisk fra fiskeparker og lignende vant til at blive fodret med kraftfoder. Når fiskene ikke får den naturlige føde, som de ville få, når de er vilde, danner de ikke de samme essentielle olier som en fisk fra naturen.


Hvor meget fiskeolie skal vi have?

Den anbefalede dosis pr. dag for et voksent mennesker er 600-1000 mg. omega 3. Det svarer ca. til, at du spiser fede fisk 2 gange om ugen. Kosttilskud der indeholder ALA, i stedet for DHA og EPA, skal tages i meget store doser i forhold til normalt, for at opnå den anbefalede mængde omega 3.


Fiskeolie og bivirkninger

Fiskeolie med antiopstød fra Futura - få en høj dosis EPA og DHA dagligt

Der er ikke observeret alvorlige bivirkninger ved indtag af fiskeolie i anbefalede doser.

Den mest kendte bivirkning er opstød med smag af fiskeolie. Det kan være ubehageligt, men det er ikke farligt. Du kan i tilfælde af opstød vælge en fiskeolie med anti-opstød effekt. Ved meget store doser fiskeolie kan du opleve løs afføring og opkast.

Nogle mener at fiskeolie kan have en let blodfortyndende virkning og at du derfor bør afslutte dit indtag af fiskeolie gennem kosttilskud et par uger før forventet fødsel for at mindske risikoen for at bløde. Alternativt kan du skrive i din vandrejournal, at du tager fiskeolie som kosttilskud. På den måde kan lægerne se, at der er en risiko - f.eks. i forbindelse med kejsersnit.


Fiskeolie og anden medicin

I nogle tilfælde kan fiskeolien påvirke anden medicin som du får med recept. Det er vigtigt at huske at informere din læge om, at du tager fiskeolie. Specielt i følgende sammenhænge:

 • Blodfortyndende medicin
 • Koleterolsænkende medicin

Fiskeolie kan have en blodfortyndende effekt på blodet og bør derfor indtages med varsomhed eller under kontrol med din læge i forbindelse med anden medicin. Fiskeolie kan i udgangspunktet godt indtages i forbindelse med blodfortyndende medicin men kontakt din læge inden opstart.


Fri fragt over 200 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.
Kontakt kundeservice
Brug for hjælp?