Spelt

Selvom spelt er en gammel kornsort, er den på ingen måde gået af mode. I dag nyder mange mennesker spelt i både madlavningen og bagningen. Se hele udvalget af produkter med speltkorn her. 

Hvad er spelt? | Er der gluten i spelt? | Spelt eller hvedemel? | Inspiration til mad med spelt

Hvad er spelt?

Spelt er en ældgammel sort af hvede, som traditionelt set har været vigtig i Mellemøstens landbrug flere årtusinder tilbage. Siden da er spelt blevet allemandseje, og i de senere år endda så populært, at det er blevet et symbol på de kernesunde mødre, der ikke bryder sig om sukker. Denne lidt negative klang er fuldstændig ubegrundet, da spelt er godt for dig og desuden smager fantastisk. 


Er der gluten i spelt?

Spelt indeholder fra naturens side gluten, og bør derfor ikke spises af glutenallergikere eller personer, der undgår gluten i kosten. Du kan erstatte spelt med boghvede eller havre til langt de fleste opskrifter, hvis du leder efter et glutenfrit alternativ. Glutenstrukturen er i spelt anderledes og mindre elastisk end i det almindelige hvedemel, hvilket gør det lidt anderledes for dig at bage med. Det betyder, at du ved bagning med speltmel skal bruge mindre mel, så dejen ikke bliver for kompakt.


Spelt eller hvedemel?

Når det kommer til bagning, er hvedemel forsat det mest populære mel verden over. Men speltmel har også en masse gode kvaliteter, der gør det værd at overveje, om man ikke skulle skifte hvedemelet ud. Graden af sundhed i speltmel kan dog variere, og ønsker du den sundeste valgmulighed, skal du gå udenom sigtet speltmel. Man kan nemlig få speltmelet i både en sigtet og i en fuldkornsudgave - præcis ligesom med hvedemel. Hvis du kun bager med sigtet mel, går du glip af skaldelene og de medfølgende næringsstoffer, som du får med i fuldkornsmelet. Prøv Urtekrams økologiske parboiled og 100% fuldkornsspelt, hvor tilberedningstiden er forkortet. Du kan finde hele udvalget af speltmel her. 

Spelt har også andre fordele. Kigger vi på næringsindholdet, er der generelt et højere proteinindhold i speltmel, samtidig med at det også har flere mineraler som fosfat, magnesium, jern, zink og mangan end hvedemel. Fosfat hjælper din krop med at opbygge knoglemasse, mens zink har betydning for dit immunforsvar og stofskiftets omsætning. 


Inspiration til mad med spelt

Spelt egner sig særligt godt til bløde brød, og da du ved for hård æltning nemt kommer til at gøre dejen for blød og slap. Den lækre og aromatiske smag af spelt bliver ofte beskrevet som nøddeagtig. Denne smag er perfekt til både brød og boller. Du kan prøve vores opskrifter med spelt, og bl.a lave disse lækre manitoba boller eller dette smukke fletbrød.

Mange bruger også spelt i pizza dej eller laver en tærtebund med spelt og med fyld af feta, laks, hytteost eller bacon. Du kan også bruge spelt i din hjemmelavede mysli, hvor Biogans økologiske speltflager ville være ideelle. Den grove tekstur er perfekt med tørret frugt og andre kornsorter. Speltkerner er også gode i en salat, hvor den valnøddeagtige smag giver et lækkert twist. 


Brug for hjælp?

Er du i tvivl om noget omhandlende spelt, korn eller andre madvarer? Vores dygtige kostvejleder Rikke sidder klar til at vejlede dig om enkelte produkter såvel som at besvare mere overordnede spørgsmål om kost.
Mød hende og vores andre eksperter her! 

Fri fragt over 200 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.