A-vitamin

A-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der blandt andet bidrager til vedligeholdelse af et normalt syn, immunsystemets normale funktion og en normal hud. Vores kost indeholder flere vigtige former for A-vitamin og har du lyst til at blive endnu klogere på A-vitamin, skal du læse med her! 

8 Produkt(er)

Hvad er A-vitamin?

Vitamin A, som vi også kender under navnet retinol er et fedtopløseligt vitamin, hvilket betyder, at vitaminet ophobes i fedtvævet og leveren, som kroppen så senere kan benytte sig af. Da vitaminet forbliver i kroppen længe, behøver din kost nødvendigvis ikke at indeholde vitaminet hver dag. Når det kommer til kosten, støder du på vitaminet i en lang række af fødevarer, hvor de vigtigste former er retinol, som findes i animalske fødevarer, og karotener, der hovedsageligt er i den vegetabilske mad.  

Hvad er vitamin A godt for?

A-vitamin bidrager til kroppen på mange måder, bl.a. til vedligeholdelse af et normalt syn, idet vitamin A indgår i synspigmentet i nethinden. Derudover medvirker det også til: 

 • En normal omsætning af jern
 • At vedligeholde normale slimhinder
 • At vedligeholde en normal hud
 • Immunsystemets normale funktion
 • En rolle i cellespecialiseringsprocessen

Mangel på A-vitamin

Da A-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der kan ophobes i kroppen, er det yderst sjældent, at kroppen mangler A-vitamin. Indeholder din kost dog meget lidt A-vitamin, spiser du meget ensidigt, eller får du ikke nok mad i løbet af dagen, vil du da muligvis kunne opleve mangel på vitaminet. 

Rundt billede af gulerod der bliver holdt op mod himlen

Hvis du er i tvivl om du mangler A-vitamin bør du kontakte din læge, som kan tage en blodprøve, der viser hvorvidt du er i mangel eller ej. 

Har du brug for et tilskud af A-vitamin?

Hvis du oplever mangel på A-vitamin, kan det være en god ide at indtage kosttilskud, der indeholder A-vitamin, for at supplere din daglige kost. A-vitamin i tilskudsform findes både alene og i kombinerede præparater. Begge former tilbydes hos os, hvor du både finder et stort udvalg af kosttilskud kun med A-vitamin og af kombinerede vitaminpræparater, som findes til både voksne og børn. 


Anbefalet indtag - hvor meget A-vitamin må du tage?

Der meldes ikke ud om nogle generelle anbefalinger for indtag af vitaminer og mineraler fra fødevarestyrelsen, da du, som rask person, får den nødvendige mængde vitaminer - herunder også vitamin A - gennem en sund og varieret kost. Der findes altså ikke svar på, hvor meget A-vitamin, du bør tage. 

Hvor meget A vitamin må gravide og ammende få?

Som gravid eller ammende bør du være opmærksom på dit indtag af A-vitamin. Det anbefales helt generelt, at hvis du ønsker at blive gravid, er gravid og eller du ammer, så bør du ikke tage andre kosttilskud end dem der anbefales af sundhedsmyndighederne. Dette skyldes simpelthen, at der er for lidt viden om risikoen for fosterskader. 


Melon, der er delt, på et bord med en grå bagvæg

Hvilke fødevarer indeholder A vitamin?

Der er ingen tvivl om, at den mest naturlige måde for kroppen at optage A-vitamin er gennem maden. Hvis du spiser sundt og varieret, er der stor sandsynlighed for, at du er fint dækket ind. Vi finder A-vitamin i flere af de fødevarer, som vi indtager dagligt. Primært gennem de animalske fødevarer, hvor lever især er en god kilde. Også fed fisk, æggeblommer og fede mejeriprodukter, som smør, fed ost og sødmælk, indeholder en god mængde A-vitamin. 

Spiser du ikke animalske produkter, skal du ikke være bekymret for, hvordan du så får A-vitamin. Du finder nemlig også vitaminet i vegetabilske fødevarer - her skal du gå efter de orange og mørkegrønne grøntsager og frugter, som: 

 • Gulerod
 • Spinat
 • Græskar
 • Melon
 • Abrikos
 • Peberfrugt

A-vitamin i creme

A-vitamin bidrager til vedligeholdelse af huden, hvorfor det anvendes i mange hudprodukter, især i anti-age cremer, da det har en dokumenteret effekt på huden. Vitaminet har en positiv virkning på uren hud, solskadet hud, rynker og nogle former for pigmentforandringer. Ved brug af creme med vitamin A på hud, som normalt ikke er vant til vitaminet, kan du i begyndelsen opleve irritation. Start i de små og byg op – ellers er du velkommen til at kontakte vores materialister for optimal rådgivning. 


Er du nysgerrig på at læse mere om de andre vigtige vitaminer, som kroppen har brug for? I vores artikel univers finder du viden om forskellige vitaminer og mineraler: 

Pil til toppen

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.