Får du uren hud af mundbind? Få tips mod “maskne”

Skrevet af
kvinde med mundbind close up med24

I takt med at mundbind er blevet en del af vores hverdag, er der dukket nye, kosmetiske problemstillinger op. Selvom masken kan hjælpe dig med at passe på dig selv og andre, oplever mange desværre også uren hud med bumser, udslæt og rødme som følge af mundbind. Du kan blive klogere på fænomenet, der er blevet døbt maskne her, hvor du også får hjælp til at undgå urenheder. 


bjælke med link til mundbind i blå

Hvad er "maskne"?

Maskne er en sammentrækning af maske og akne. Ordet beskriver en ny hududfordring, hvor brugen af mundbind og masker giver irriteret, bumset og uren hud. Irritationen ses rundt om munden og ved næsen - altså det område som et mundbind dækker.  


Hvorfor får jeg uren hud af mundbind?

Måske tænker du, at maskne er opfundet af skønhedsbranchen som endnu et forsøg på at sælge flere hudplejeprodukter. Fænomenet er virkeligt nok, og helt tilbage i 2002 kiggede man for første gang nærmere på det. 

I Singapore undersøgte man sammenhængen mellem uren hud og brugen af masker i forbindelse med SARS-epidemien i start 00’erne. Her oplevede mere end 50% af deltagerne mere uren hud end normalt. Selvom maskerne, som de ansatte bar i undersøgelsen, sluttede tættere om ansigtet end almindelige mundbind, er undersøgelsen stadig et fingerpeg om, at mundbind kan forværre visse hudproblemer.  

Fugt og friktion kan forårsage uren hud

Når du bruger mundbind, bliver en stor del af fugten fra din ånde inde i mundbindet. Dette er vigtigt i forbindelse med bekæmpelse af dråbebåret smitte, men det er til gengæld træls for din hud. Den fugtige atmosfære påvirker særligt dig med tendens til følsom, rødmende eller uren hud. Derudover kan selve friktionen af mundbind også virke irriterende på din hud og måske endda være årsag til kontakteksem i ansigtet. 


Hvordan undgår jeg at få uren hud af mundbind?

kvinde plejer sin hud med24

Det er svært at undgå situationer, hvor du bærer mundbind, selvom det er den nemmeste måde at få bugt med urenhederne på. Heldigvis er der en række forebyggende råd, du kan følge i forsøget på at undgå irritation af huden: 

Tag masken af så snart du kan

Det er forsat vigtigt, at du bruger mundbind i situationer, hvor det kræves, eller hvor det ikke er muligt at holde afstand. At din hudtilstand bliver forværret er altså ikke en god nok grund til, at du bør droppe mundbindet. Alternativt kan du benytte visir, hvor der kommer mere luft til ansigtet. Tag dit mundbind af, så snart du får mulighed for det. På den måde undgår du, at din hud irriteres i længere tid end nødvendigt, ligesom dit mundbind ikke når at blive fugtigt eller beskidt. 

Brug altid rene og tørre mundbind

Fugtighed er en af de faktorer, som kan være med til at genere din hud. Sørg derfor at vaske dine genanvendelige mundbind efter brug, så du altid har et helt ren mundbind på. Det er desuden vigtigt, at du aldrig genbruger engangsmundbind, da både beskyttelsen og renligheden ikke kan garanteres. 

Drop den skjulte make-up

Make-up er en del af mange kvinders daglige rutine. Selvom du er vant til at bruge foundation eller concealer flere steder i ansigtet, bør du måske tage denne vane op til overvejelse. Bærer du mundbind, kan kombinationen af make-up og mundbind forværre dine bumser og give uren hud. Gør i stedet noget ud af dine øjne og dine bryn, så du stadig kan føle dig godt tilpas. 

Undgå at røre ved din hud

Du tænker måske ikke over det, men i løbet af dagen rører du ved din hud mange gange. På den måde overføres skidt og bakterier fra dine hænder til dit ansigt, hvilket kan være årsag til urenheder. Sørg for en god håndhygiejne med håndsprit og håndvask. Dette er særligt vigtigt, når du tager dit mundbind af og på. Jo mindre du rører ved dit ansigt, jo mindre er sandsynligheden for urenheder. 


Hvordan behandler jeg bumser fra mundbind?

Når bumserne først er her, kan de være svære at få bugt med igen. Med skånsom hudpleje øger du heldigvis chancen for at få bugt med de irriterende urenheder. 

Skin Fasting

Skru ned for de effektive og hårde produkter, og benyt i stedet din milde, go-to fugtighedscreme og rens. Vær i blid og forsigtig med din hud, så du ikke kommer til at irritere den yderligere. 

Aktive ingredienser om natten

Vil du alligevel gerne benytte aktive ingredienser, kan du med fordel gøre det om natten. På den måde undgår du at masken kommer til at genere din hud, der i forvejen bliver mere sårbar af eksempelvis eksfolierende syrer. Selvom disse produkter er effektive mod akne og uren hud, kan de være længe om at virke og du kan risikere at dine hudproblemer forværres på kort sigt. 

Rens din hud

Efter lang dag med mundbind, transport og arbejde er din hud oftest forurenet og beskidt. Det er vigtigt, at du renser din hud med en skånsom men effektiv rens, så forureningen fra dit mundbind og dine omgivelser ikke gør din hud værre. Du kan se et udvalg af vores renseprodukter særligt til uren hud her: 

Vidste du at du selv kan teste dig med en corona hjemmetest? På blot 15-20 minutter kan du aflæse dit svar resultat.


pil til toppen

Fri fragt over 299 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.