Rørsukker

Rørsukker bruges i en lang række desserter, og sukkeret har både en dejlig smag og konsistens. Se hele udvalget af økologisk rørsukker og muscovadosukker her. 

Hvad er rørsukker? | Raffineret eller uraffineret sukker?Muscovadosukker | Anvendelse | Bodyscrub med rørsukker 

4 Produkt(er)

Hvad er rørsukker?

Rørsukker er et sukkerprodukt, der kommer fra sukkerrør. Stænglerne på planten knuses i en sukkermølle og saften bliver presset ud af flere omgange. Saften koges ind til en brun og klæbrig masse, der sælges som melasse. Forsætter man forarbejdningen af saften, får man sukkeret til at krystallisere og får slutproduktet, der sælges som stødt eller knust rørsukker. 

Rørsukker kommer ofte fra Cuba og Indien, der er blandt de største eksportører af rørsukker i verden. Dog bliver rørsukker også produceret i en lang række andre tropiske og subtropiske lande. 

Er brunt sukker sundere end hvidt sukker?

Måske er du en af de mange danskere, som fejlagtigt tror, at det brune rørsukker er sundere end det hvide sukker fra sukkeroer. Forvirringen sker med god grund, da vi fra mange andre fødevarer er vant til at jo mørkere noget er, jo sundere er det også. 

Sukkerkrystallerne i sukkerroer og sukkerrør er fra naturens side begge to hvide og har samme sødeevne. Forskellen mellem dem ses i farven. Rørsukker er brunt, fordi det er en blanding af sukkerkrystaller og siruprester. Sirupresterne i rørsukkeret er med til at give den aromatiske smag, som mange er vilde med. Når man producerer sukker fra sukkerroer, bliver man nødt til at fjerne siruppen, der her giver en bitter smag.


Raffineret eller uraffineret sukker?

Det kan være forvirrende at finde ud af, hvilken slags sukker der er raffineret og uraffineret. Raffineret sukker er mere forarbejdet og er sukker i sin reneste form. Her renser man sukkeret for alt, og det er derfor, at det har så hvid og fin en farve. 

Uraffineret sukker er derimod tættere på sin oprindelige kilde, og det vil ofte smage forskelligt og af mere. Ved uraffineret rørsukker er det sirupresterne, som giver mere smag. Jo mindre forarbejdning madvarer har været igennem, jo flere antioxidanter og mineraler er der bevaret. Ønsker du at spise så fersk og naturlig mad som muligt, bør du derfor gå efter uraffineret sukker. 

Skal du bruge sukker i eksempelvis marmelade, hvor bærrenes smag skal være den fremtrædende, er det en god idé at bruge raffineret sukker. Her bidrager sukkeret udelukkende med sødme og stjæler ikke fokus med en kraftig smag.  


Muscovadosukker

Muscovadosukker er uraffineret rørsukker, og minder en del om brun farin. Dog er muscovadosukker mørkere og har mindre sukkerkrystaller. Du kan bruge denne sukkertype i alle opskrifter i stedet for farin, men muscovadosukker har en mere kompleks og spændende smag. Dette er kun et plus, da det bringer liv og nuancer til alt mad. Sukkeret er blandt andet glimrende til fisk og rodfrugter, samtidig med at det forstærker smag i brød, sovse, henkogninger og desserter. 


Sådan bruger du rørsukker

Rørsukker kan erstatte en lang række af andre sukkerarter og –produkter. Fordi det har samme sødeevne som sukker fra sukkerroer, skal du bruge samme mængde, som du ville have gjort med hvidt sukker. Stødt melis eller flormelis kan både erstattes og bruges i stedet for rørsukker, da de oprindeligt har samme sukkerkrystaller. Forskellen er bare, at melis er raffineret. Det samme gælder for eksempelvis kokossukker/palmesukker, der dog kommer fra kokospalmens blomster og ikke fra sukkerrør. Du kan læse meget mere om sukker og forskellige sukkerarter her. 

Lav din egen bodyscrub med rørsukker

Rørsukker kan ikke kun bruges til brændte mandler eller i desserter. Du kan nemlig også bruge det til at lave din egen lækre bodyscrub med vanilje, mandelolie og honning. Du kan se opskriften på denne scrub og to andre i vores guide til hjemmelavede bodyscrub.  

pil til toppen

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.